Peugeot 407, o masina mai ceruta pe aceasta fosa septica a internetului decat sunt cerute dedicatiile pe Taraf TV. O misiune grea pentru una din cele mai hulite masini din epoca moderna, dupa Dacia Logan.

Doar ca Dacia Logan chiar e o masina buna, exceptand hartia igienica pusa in loc de tabla si faptul ca la primul impact cu un carucior de supermarket, ai murit pe loc. Ne place in schimb sa fim hateri si sa hulim ceea ce noi romanii producem. Degeaba te bati cu caramizile in piept si spui ca masina e frantuzeasca, linia de ansamblare e tot romaneasca. Cu alte cuvinte, intre doua guri de Unirea mai facem si masini.

Scenariul nu se aplica in schimb lui Peugeot 407, care a fost in mare parte un esec pe partea de fiabilitate. Bine, nu a fost nici chiar dezastrul pe roti denumit Land Rover Discovery, dar avea cateva probleme cu care ori te obisnuiai sa traiesti, ori costau atat de mult incat puteai vinde masina. Lansat in 2004, Peugeot 407 a inceput sa fie o masina proasta din timp, ca apoi sa isi repare greselile si sa oblige Peugeot sa construiasca din nou masini fiabile. Ai putea spune ca Peugeot 407 a fost o masina inaintea vremurilor, pentru ca a facut cu 5 ani mai devreme ceea ce avea sa faca Golf VI si anume sa impinga pe scari reputatia brandului.

Macar arata la fel de bine ca vechiul 406 si au pastrat traditia de a aduce si versiunea coupe care, la fel ca si Simona Patruleasa si Roxana Ionescu, arata la fel de bine indiferent de trecerea timpului. Probabil ca acum unii oameni imi vor prinde degetele in pian sau pielea p&(!i in unghiera, dar personal mi se pare ca Peugeot 407 Coupe arata mai bine decat 406-ele. Oricum, amandoua arata atat de bine incat poti uita de problemele de fiabilitate.

Motoare Peugeot 407

Benzina

 • 1.8 MPI de 115 si 125 cai – Luat cu fortza de pe 406 si pus la treaba pe 407, batranul EW7 are nevoie doar de valva PVC schimbata, distributia schimbata la timp si ulei de calitate.  In rest, nu ar trebui sa ai emotii cu acest Viorel Lis cu combustie interna.
 • 2.0 MPI de 136 si 139 cai – Practic neschimbat, acest Florin Piersic al motoarelor nu are probleme cu varsta, e la fel de sprinten ca oricand. Probleme la comun cu benzinarul de 1.8, adica putin spre deloc.
 • 2.2 MPI de 158 si 163 cai – Se vede ca inginerii francezi erau prea ocupati sa se uite la casete video cu actiune fizica intre doi mimi, amandoi barbati. Tot ce aveau era o bagheta, niste usturoi si o minte deschisa. Pentru ca si asta e alt motor carat de pe 406.
 • 3.0 V6 de 211 cai – Mai popular decat muzica lui Benone Sinulescu, acest ES9A e faimos in special printre posesorii de Citroen, gen C5 sau Xantia. Singura problema majora e ca are tendinta de a manca din cele 3 catalizatoare, de obicei din ala de in mijloc.

Diesel

 • 1.6 HDi de 109 cai – Am discutat despre avortonul asta mecanic cam peste tot pe unde o fost pus. Ford, inca un Ford, Citroen, Mini, Peugeot, Volvo etc., oriunde o mers motorul asta o creat haos si panarama. 1.6 HDi – Dana Roba a lumii auto. Probleme la turbina, sita turbinei, injectoare, EGR si toate problemele sub soare.
 • 2.0 HDi de 136, 140 si 163 cai – Primul motor common rail de la Peugeot isi continua si el aventurile prin apele Euro IV. Spre deosebire de 1.6 HDi in schimb are doar probleme la EGR si e la fel de robust ca orice alt 2.0 diesel in 4 cilindri din acea perioada.
 • 2.2 HDi de 170 cai – Din pacate ne aflam in zona crepusculara a fiabilitatii, pentru ca 2.2 HDi-ul de pe 407 vine cu 2 (doo) turbine si e mult mai fragil decat 2.2 HDi-ul de pe 406 care avea o singura turbina. Probleme la turbine, pompa vacuum si isi bate transmisia (manuala sau automata) mai ceva decat isi bate Prodanca fotbalistii.
 • 2.7 V6 HDi de  204 cai – Acest veritabil Rambo a fost bicicleta satului pentru categoria grea. Montat pe Land Rover Range Rover Sport si Discovery III, Jaguar XJ si S-Type, Citroen C5 si C6 asa ca vei gasi piese si motoare peste tot. Probleme ocazionale doar la termostat si la pompa de apa si in general este sensibil la schimbul de ulei.
 • 3.0 V6 HDi de 241 cai – Daca 2.7 V6 ar fi Liviu Varciu, 3.0 V6 ar fi Cabral. Mult mai mare, mult mai puternic si mult mai rar. Montat doar pe cateva modele, acest monstru e si mai fiabil decat 2.7 V6-ele. La fel ca si emisiunea lui Prodanca si Reghe, acest motor plateste Pretul Succesului. Fiind un motor rar, fii sigur(a) ca si piesele si mecanicii sunt rari si ai sanse mari sa stai cu masina in parcare mult si bine pana ajung piesele.

Probleme generale Peugeot 407

 • Probleme la suspensie in special la bratele care ruginesc mai ceva decat un student din Regie care bea apa si probleme la bucsele facute din sorici care se topesc in fiecare primavara.
 • Pompa A/C pentru snobii care au clima pe 2 zone si costa atat de mult de inlocuit incat masina e trimisa la cimitir direct. Decat sa tremuri la o clima pe 2 zone, nu mai degraba asculti o melodie pe 2 voci marca Nicu de la Cazanesti?
 • Conducta retur servodirectie rugineste sau se strica si te lasa fara servodirectie, ceea ce nu ar fi o problema atunci cand 1.conduci cu viteza mare si poti trai fara servo ca si buncii nostri cu Dacia 1300 si 2.realizezi ca traiesti in Romania si ca acel copac de pe marginea drumului devine deodata tentant.
 • La fel ca la BMW-urile vechi, display-ul se pixeleaza si ramai dupa pe intuneric, ca pe vremea lui Ceasca. Sunt multe lucruri care sunt mai interesante de facut pe intuneric, dar condusul fara sa stii cat carburant mai ai sau cu ce viteza mergi nu e unul din acele lucruri. Totusi, in felul asta nu mai vezi toate erorile din bord, ceea ce e un plus.
 • Botul masinii este mai jos decat aspiratiile mele in viata asa ca daca esti genul de om care parcheaza des pe borduri si trepte, probabil ca Peugeot 407 nu ti se adreseaza.
 • Volanta cu masa dubla si filtrele de particule se uzeaza mai repede decat media industriei asa ca motoarele diesel devin si mai putin atractive, cu exceptia lui 2.7 V6 evident.

Verdict Peugeot 407

Peugeot 407 a venit si l-a inlocuit pe Peugeot 406, 406 l-a inlocuit pe Peugeot 405 iar 405 nu a inlocuit pe nimeni pentru ca Peugeot 404 nu e de gasit (a existat, dar prin anii ’60). Totusi, Peugeot 407 ramane o masina aspectuoasa dar care e acel episod de fiabilitate scazuta pe care il are orice brand. Asa cum Volvo are probleme cu motorul VEA, asa cum Opel a avut probleme cu Insignia, VW cu Golf VI si Bahmuteanca cu Naomi atunci cand a invitat-o in emisiunea „La Sueta cu Bahmu”.

Ce motoare recomand? Pentru benzinar ori cel de 1.8  si 125 cai ori cel de 2.0 de 136 cai sunt motoare decente, fara pretentii. Cat despre diesel, 2.0 HDi de 140 de cai daca ai bugetul strans ca un Libresse si 2.7 V6 HDi de 204 cai daca vrei experienta completa. Si sa fie Coupe.