Mercedes Vito III sau Mercedes V-Class sau Mercedes Viano II. La fel ca si Catalin Stefan Ion, masina asta are dubla personalitate si o dezvolta pe a treia. Merita in schimb foarte multi banii tai?

Daca stai si ma intrebi pe mine, as zice ca nu. La fel cum multa vreme Polo 6R a fost varul uitat, de la tara, din grupul VW, o masina lipsita total de interes din partea producatorului, asa si Mercedes Vito III e o masina acolo, care sta intr-un colt. La fel ca si Vectra C, Mercedes Vito III e genu de masina conceputa 5 minute intr-o pauza de cafea, de niste oameni care habar nu au despre masini. Si dupa ce a fost lansata, nu a primit niciun fel de dragoste pana in 20-20 cand a primit cateva motoare electrice complet noi.

Ce este diferit la V-Class si de ce sunt mai hateri decat haterii lu’ Paul Dunca?

In primul rand s-a renuntat la ideea de masina de VIP-uri si s-a mers foarte mult in zona de masina de familie, daca poti considera o duba drept masina de familie. Inteleg ca exista si Dokker-ul, dar acolo mergi pe principiul „imi miau cat mai multa tabla de banii mei”, dar la o duba de banii astia ma mai scobesc in nas si ma mai gandesc. Nu de alta, dar un Mercedes Vito III costa cu exact 80 de euro mai putin decat un C Class W205 break, o alta masina de familie. Hmmm…

Spun ca s-a renuntat la statutul de masina de VIP pentru ca au renuntat atat la motoarele comice de mari precum 6.0 V12-ele de pe generatia anterioara, cat si la suspensia pe perne de aer. Astfel V-Class e mult mai fiabil decat predecesorul, dar e si mai anonim. De fapt, au renuntat complet la motoarele pe benzina. Dar macar vine cu foarte multa tehnologie si elemente de siguranta, chiar si in modelele „de baza”. De baza in sensul ca pleaca de la 36.000 euro si de obicei sta in zona 45-50.000 euro. Nu e nimic „de baza” la banii astia.

Motoare Mercedes Vito III

Diesel

  • 1.6 dCi de 88 si 114 cai – Nu stiu de ce au pus motorul de 1.6 de la Renault pe Vito / V-Class. Iar la 88 de cai, e ca si cum ai pune-o pe Ozana Barabancea post-operatie ca sa o care in spate pe Ozana Barabancea pre-operatie. Cu alte cuvinte, iti vor bate pietonii in geam ca sa te misti mai repede. Macar e fiabil.
  • 1.7 dCi de 114 si 136 cai – Pot sa dau copy paste de mai sus? Pentru ca 1.7 dCi e fix continuarea lui 1.6 dCi, venit in 20-20 ca sa ii ia locul de munca. Pentru ca a fost lansat acum 5 minute, e greu de vorbit despre fiabilitate.
  • 2.0 cdi de 163, 190 si 239 cai – Lansat cu confetti, Roby Bubble si Chippendale’s, acest 2.0 diesel a fost oficial declarat in 2016 drept ultimul mohican. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, acesta este ultimul diesel pe care Mercedes l-a construit. Cel putin asta ne spun ei. E un motor fiabil, dar mai inghesuit decat o camera de camin studentesc unde in acte stau 5 si in realitate stau 10, asa ca va mai greu cu reparatiile.
  • 2.2 cdi de 136, 163, 190 cai – Capat de linie pentru faimosul 2.2 CDI care e pensionat de catre normele de poluare dar si de politica Mercedes pentru viitor. Acelasi Mercedes care s-a gandit sa scoata toate motoarele pe benzina si sa lase doar astea cu zgomot de pietris cazand din roaba. In rest, mai un injector, mai un EGR, dar per total acest motor si-a demonstrat intotdeauna abilitatile mai ceva decat Fakirul in direct cand trage lapte pe nas.

Electric

Motor electric de 204 cai – Din pacate unul a venit in 20-20 si unul e programat pentru 20-21 deci e prea devreme de vorbit despre el. De parca ai vrea un Vito electric cu autonomie de 15 km.

Probleme generale Mercedes Vito III

  • In continuare e un Mercedes deci in continuare rugineste de parca ar bea pentru prima oara apa, dupa ani de zile de Mona.
  • Toate acele sisteme electronice iti iau ochii si banii, dar fiind un Mercedes sunt atat de multe incat trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca niciodata nu vor functiona toate in acelasi timp. 
  • Pentru motoarele diesel, mare atentie la cele marcate BlueTec pentru ca au instalatie AdBlue. Daca nu stii ce e aia AdBlue, e fix ultima fita in 20-20, la fel cum era filtrul de particule in 2010. Trebuie rezervorul sa aiba constant lichid si grija si la pompa de AdBlue.
  • Cutia automata 7G-Tronic a stat multi ani la loc de cinste, sus, pe elevator. Iar in 2019 vine si o noua cutie 9G-Tronic, in timp ce noi protestam afara pentru 5G. Asta are 9G, sarakiilor. In orice caz, trebuie avut grija si scepticism la cutia asta automata.
  • S-a renuntat la suspensia pe perne, suspensie special conceputa pentru masini grele, si s-a trecut la suspensie conventionala. Avand in vedere faptul ca un Mercedes Vito III cantareste aproape cat un Discovery III, sa te astepti la lucrari majore pe partea de suspensie undeva tarziu in viata.

Verdict Mercedes Vito III

Eu tot am ramas la Vito III / V Class versus C Class break. In continuare mi se pare o masina facuta fara prea mult efort de gandire. „O vindem la jandarmerie, o dam la familistul care in cautare de 8+1, o dam la Brabus ca sa o faca masina de VIP, gata, ne-am scos salariu pe luna asta”. Pana si Nimeni Altu’ e mai comercial decat masina asta, nu stiu ce sa zic sau cum sa o recomand.

Ce motoare recomand? Cel mai bine e cu vechiul V220 CDI 2.2 diesel de 163 de cai. Ar mai fi V250 CDI de 190 de cai, dar ala are BlueTec si implicit AdBlue. Pentru 20 Nm de cuplu si 27 de cai, iti complici viata prea mult.