Nissan X Trail T30, prima roaba compacta de la Nissan. Nu a fost neaparat succesul denumit T31, dar primul X Trail ramane categoric o masina memorabila, care merita condusa macar o data in viata.

Cu Nissan X Trail T30 ne aflam in zona zoster…asta, crepusculara, a masinilor de teren de moda veche. Aflat undeva in maldarul comunal alaturi de primul Tucson, Suzuki Jimny, Mitsubishi Outlander, Opel Frontera, primul Honda CR-V si Toyota Rav4, Nissan X Trail T30 merge mai degraba in zona de off-road decat de on-road. O masina mult mai capabile pe teren accidentat decat pe sosea, spre deosebire de CR-V si Rav4 care erau mai degraba orientate spre sosea decat spre dealuri, hartoape, moloz, emisiunile lui Marius Tuca si tot asa.

Nu vei gasi mare lux pe aici, mai ales la capitolul interior, si nici nu vei gasi abilitati prea mari pe sosea. Serios, e mai confortabil sa mergi cu o roaba decat cu un X Trail. Dar daca intelegi pentru ce a fost facut primul SUV compact de la Nissan, atunci deja discutam altceva, asta pentru ca X Trail demonteaza multe masini „de teren” mai ceva decat l-a demontat Tribunul Vadim Tudor pe Luis Lazarus la Antena 2 pe 11 Septembrie 2013. Iar faptul ca in 20-20 T30-ul inca ia cu asalt Youtube-ul si inca are un suport aftermarket de accesorii off-road demonstreaza succesul primul X Trail. Nu a fost ultimul cuvant in materie de fiabilitate, dar atunci cand functioneaza e unul din cele mai capabile SUV-uri compacte la ora actuala.

Motoare Nissan X Trail T30

Benzina

  • 2.0 MPI de 140 cai – Ne lansam direct cu 140 de cai si cu un motor care se bate direct cu benzinarul de 2.0 si 140 de cai de pe Tucson JM. Te-ai astepta ca un benzinar japonez sa fie fiabil, si ai gresi. Problemele la ECU, consumul de ulei, injectoare si distributie ar trebui sa te faca sa te gandesti de doua ori la motorul asta. Totusi, pentru utilizatorul mediu de X Trail T30, care foloseste masina preponderent prin oras, problemele vor aparea destul de rar.
  • 2.5 MPI de 174 cai – Acelasi QR20DE, doar ca dus la 2.5 si cu nume de cod QR25DE. Mi-e greu sa cred ca s-au inghesuit prea multi oameni pentru motorul asta, dar e bine de stiut ca exista.
  • 2.0 Turbo de 280 de cai – A fost disponibil doar in Japonia pentru Nissan X Trail GT, dar e bine de stiut ca exista. La fel cum exista si benzinarul de 2.0 si 150 de cai pe Duster si pe Sandero, nu le avem dar e bine de stiut ca exista.

Diesel

2.2 dCi de 114 cai si 136 cai – Daca ai grija de el, e un motor excelent. Daca nu ai grija de el, e la fel de calitativ precum contentul lui Dorian Popa. Ideea este ca are nevoie de schimburi de ulei si filtre la fiecare 8000 de km sau 1 an si are nevoie ca atunci cand parchezi sa il mai lasi 30 de secunde sa se invarta si apoi sa il inchizi. Altfel motorul devine faimos pentru problemele la turbina dar si la ECU pe partea de turbina. Pe langa asta mai are probleme ocazionale la injectoare, dar problema majora e la turbina si depinde 100% de cum o intretii. Puncte bonus pentru motorul de 114 cai si pentru ale sale probleme la intinzatorul lantului distributiei.

Probleme generale Nissan X Trail T30

  • X Trail T30 vine cu doua (sau doo?) rezervoare de combustibil. La fel ca si Echipa Racheta din Pokemon, practic ai dat de probleme si acum le dublezi. Rezervoarele ruginesc (daca nu rezervorul atunci conducta, ceva tot trebuie sa rugineasca) asa ca mare atentie la ele. Cel mai distractiv este ca daca ai pus din greseala benzina intr-un rezervor de motorina, trebuie schimbate amandoua.
  • Rugina se aduna pe la aripi si pe la haion asa ca nu strica sa tragi un ochi pe acolo si nu numai. Pe dedesubt, pe la portiere, praguri, sub fusta Ozanei Barabancea, etc.

Verdict Nissan X Trail T30

Motoarele diesel sunt pretentioase dar atata timp cat ai grija de ele se vor invarte la infinit, pe drumurile neasfaltate ale patriei. La naiba, poti sa tai partea cu drumurile cu totul. Un Nissan X Trail T30 de obicei are anvelope All Terrain si snorkel, pentru ca genu de om care cumpara asa ceva o cumpara pentru off-road. Daca ai de gand sa iti cumperi un X Trail si sa mergi cu el pana la supermarket si inapoi, iti spun de pe acum ca faci o mare greseala.

Ce motoare recomand? Pentru diesel absolut ca dieselul de 2.2 si 136 de cai, iar in cazul in care vei opta pentru un benzinar, vei gasi doar versiunea de 2 litri aspirat asa ca aia e. Csf ncsf.