Cauciucurile de sezon au inceput sa fie un subiect ce a luat amploare, mai ales in ultimii 2 ani. Totul a plecat de la obligativitatea prin Codul Rutier ca toti soferii sa foloseasca cauciucuri de iarna daca se deplaseaza pe un carosabil acoperit de zapada, gheata sau polei, indiferent de data din calendar.

Asadar, nu este o lege care sa te oblige ca de la o data fixa trebuie sa faci aceasta schimbare. Conform Codului Rutier, ai obligatia de a te pregati de schimbarea anvelopelor atunci cand vine sezonul rece (de regula cand temperaturile ajung sub 7 grade celsius).

Schimbarea anvelopelor este destul de anevoioasa. Pierzi timp de fiecare data cand se face schimbul si totodata pierzi si bani. Fiecare schimb de anvelope costa intre 50 si 100 lei, depinde de oras sau de service-ul/vulcanizarea unde faci aceasta schimbare. Tocmai din acest aspect, este foarte important sa iti alegi cele mai bune cauciucuri de iarna, astfel incat sa nu fii nevoit sa reiei tot sirul achizitiei cauciucurilor la fiecare 2 ani.

In cazul in care te pregatesti din timp si cauti cele mai bune oferte, te poti alege cu cele mai ieftine cauciucuri de iarna noi, mai ales daca alegi sa le cumperi in promotii precum cele de black Friday.

Pentru a te pregati pentru o astfel de achizitie, trebuie sa fii bine informat, sa stii ce dimensiuni au jantele pe care vrei sa montezi cauciucurile si sa arunci o privire aici pentru a vedea ce se schimba in ofertele online.

Ce solutii ai in aceasta situatie? Ei bine, iti pot spune eu. In primul rand, cel mai indicat este sa ai jante de schimb. Cauciucurile de sezon care sunt pastrate pe janta, au o durata de viata mai mare decat cele care sunt depozitate fara jante. Odata desfacut de pe janta, cauciucul sufera anumite distorsiuni care ii provoaca in timp pierderea durabilitatii pe margini sau poate provoca aparitia unor galme, de la presa.

Recomandarea tuturor este ca fiecare pereche de anvelope de sezon sa aiba jantele sale. In situatia asta poti pastra cauciucurile mult mai mult timp, castigi timp atunci cand le schimbi si totodata castigi bani. Din punct de vedere financiar, este mult mai ieftin sa schimbi roata cu totul decat sa muti cauciucul de pe janta si sa pui altul la schimb.

Pe langa recomandarea ca fiecare anvelopa sa aiba janta sa, cea de-a doua solutie pentru a nu fi nevoit sa cumperi destul de repede cauciucuri noi de sezon este sa fii foarte atent la achizitie.

Ca orice alta achizitie, ce este ieftin la inceput poate deveni foarte scump pe parcurs. La fel se intampla si la achizitia de masini, daca te orientezi catre cea mai ieftina masina este posibil sa bagi mai multi bani in ea pe parcurs.

Iti recomand sa fii foarte atent atunci cand iti cumperi cauciucurile de iarna pentru ca piata este plina de astfel de produse. Fiecare iti promite ca este cel mai bun, dar tu trebuie sa stii care sunt cele mai bune cauciucuri de iarna pentru masina ta. Nu orice cauciuc bun de pe piata se potriveste si masinii tale sau se pliaza perfect drumurilor pe care le parcurgi.

Daca esti soferul care circula foarte putin iarna cu masina, iar distantele parcurse sunt relativi mici, nu trebuie sa faci o investitie foarte mare in cauciucurile de iarna. Este suficient sa iti alegi o anvelopa de iarna noua, care sa corespunda cerintelor Codului Rutier si sa iti ofere siguranta pe un drum acoperit cu zapada.

In cazul in care mergi mai mult cu masina in sezonul rece, iar drumurile sunt destul de lungi, trebuie sa iti echipezi masina cu unele dintre cele mai bune cauciucuri de iarna. Chiar daca faci o investitie mai mare pentru cumpararea acestora, aceasta investitie va fi pe termen lung si te va asigura ca poti merge in siguranta pe un drum acoperit de gheata sau zapada. Iti ofera garantia ca in orice moment poti opri masina in siguranta, fara a patina sau, poti pleca dintr-un loc in care drumul este acoperit cu gheata.

Fiecare detaliu minor in alegerea celor mai bune anvelope de iarna poate face diferenta intre un drum fara incidente si un drum cu incidente.

Cum alegem cele mai bune cauciucuri de iarna?

In primul trebuie sa stim cum recunoastem o anvelopa de iarna. Pe laterala fiecarei anvelope trebuie sa fie imprimat M+S , un fulg de zapada sau un munte cu 3 varfuri si cu un fulg de zapada in interiorul acestuia. Aceste simboluri arata ca anvelopa are caracteristici specifice pentru a circula pe un drum acoperit cu zapada.

Odata ce am observat acest simbol, trecem la citirea DOT-ului. DOT-ul este o aliniere de 4 cifre care indica data la care a fost fabricat un cauciuc. Primele 2 cifre reprezinta saptamana dintr-un an, iar ultimile 2 cifre reprezinta anul fabricatiei. De exemplu, daca avem un DOT “1219” reprezinta saptamana 12 din anul 2019. Recomandarea noastra este sa nu se achizitioneze o anvelopa care a stat mai mult de 2 ani in depozite. Chiar daca este o anvelopa noua, faptul ca a stat intr-un depozit, poate in conditii neprielnice, poate cauza cauciucului iar durata de viata se poate scurta.

O alta caracteristica ce trebuie luata in calcul atunci cand te hotarasti sa schimbi anvelopele o reprezinta indicele de viteza. In functie de autoturismul vostru, de viteza cu care intentionezi sa mergi pe un drum acoperit cu zapada, sa alege si anvelopa cu indicele de viteza. Acest indice de viteza este reprezentat prin litere adaugate celorlalte caractere imprimate pe laterala cauciucului.
Indicele de viteza pleaca de la litera J ce iti permite sa mergi in siguranta pana la 100km/h. Cu cat viteza de deplasare in siguranta pe care o garanteaza producatorul creste, cu atat si pretul unei anvelope se schimba.

Viteza de deplasare in functie de indicele de viteza variaza de la 100km/h pana la 300km/h, anvelopele de vara pentru masinile sport.

Un alt element ce face diferenta intre anvelopele de iarna il reprezinta latimea cauciucului. Este de asemenea trecut pe orice anvelopa si reprezinta dimensiunea fizica a cauciucului si trebuie sa coincida cu dimensiunea jantelor. Si aici, cu cat latimea cauciucului este mai mare cu atat poate creste pretul, pentru ca se foloseste mai mult material.

Pe fiecare eticheta a anvelopelor de iarna trebuie mentionat ce rezultate are pe circulatia pe un carosabil umed, consumul de combustibil pe care il genereaza si nivelul de zgomot in rulare. Aceste cifre sunt reprezentate fiecare pe eticheta anvelopelor, eticheta ce trebuie prezentata la orice anvelopa.

Cele mai  bune cauciucuri de iarna au ca rezultat B la rularea pe un carosabil umed, la consumul de combustibil trebuie sa fie minim C, iar la nivelul de zgomot poate fi de la 69db in sus. In aceste conditii poti spune ca ai ales cele mai bune cauciucuri de iarna noi pentru masina ta.

Un set de anvelope de iarna noi si bune te vor tine in medie 5 ani de zile, daca le utilizezi si depozitezi corespunzator. Cu cat ele vor fi folosite necorespunzator (sa le folosesti si vara) sau depozitate in soare sau umezeala ridicata, durata de viata a acestora va scadea semnificativ.

Diferenta dintre un cauciuc de vara si unul de iarna

Pentru a fi foarte explicit si usor de inteles, pot spune ca sunt foarte usor de explicat diferentele dintre aceste anvelope de sezon.

Cauciucurile de iarna bune, in timpul sezonului rece au proprietatea de a ramana mai elastice pe carosabil, astfel incat franarea si aderenta sa fie cat mai bune. Un cauciuc de iarna ieftin si prost, nu se va comporta la fel si va avea tendinta de a se intari la temperaturi scazute. Aceleasi anvelope bune de iarna, daca le folosim vara se vor comporta total opus. Acestea fiind construite sa aiba caracteristicile respective la temperaturi joase, pe timp de vara ele se vor comporta total diferit. Adica, materialul se va intari si astfel nu va mai asigura o franare si o aderenta bune pe un drum uscat. Materialul acestora va fi elastic iarna si foarte dur vara.

O anvelopa de vara are proprietatea de a ramane elastica la temperaturi ridicate, pentru a opri in siguranta masina la viteze mari. Elasticitatea materialelor cat si aderenta pe drum fac ca o anvelopa de vara sa opreasca in siguranta masina si sa nu patineze. Anvelopele de vara vor fi din ce in ce mai dure odata ce temparaturile scad. Pe timp de iarna, un cauciuc de vara va fi foarte tare, asemenea unui plastic dur, si va aluneca usor si nu ofera nici un fel de siguranta.

Datorita acestor proprietati pe care le au anvelopele de sezon, am ajuns la concluzia ca, decat sa mergi iarna cu cele mai bune si scumpe cauciucuri de vara, mai bine iti cumperi cele mai ieftine cauciucuri de iarna. Siguranta ta si a celor din jur trebuie sa fie pe primul plan.