Jeep Patriot, cea mai buna masina de teren de care nu ai auzit niciodata. Deja simt cum imi creste parul de pe piept si simt o nevoie acuta de a merge pana la KFC pentru a-mi comanda un bucket de chicken nuggets si O PORTIE DUBLA DE LIBERTATE.

Sau m-as gandi ca Jeep Patriot e una din cele mai americane masini dintre masinile americane prezente in Europa. Noi avem cateva masini strecurate din Europa si chiar prin Romania, dar niciodata oamenii nu au stiut mare lucru despre ele. La fel ca si Fiat Bravo sau emisiunea „Consilieri de Urgenta”, multi oameni le-au cumparat la sanchi si apoi au vazut ca sunt masini decente. La fel e si cu Jeep Patriot, care apare prin 2006 in Europa si prin 2007 prin reprezentante, construit pe platforma comuna cu Dodge Caliber, Mitsubishi Lancer, Mitsubishi Outlander si alte cateva masini construite pe stilul „roabe muncitoresti”. Slab echipate, foarte fiabile si in general muncitoresti.

Nu am sa le compar pe toate la gramada la fel cum baga lumea pe toti roackarii la gramada atunci cand pun intrebarea: „Auzi da’, tricourile pentru roackari de ce au instructiuni pentru spalare??”, ci am sa spun doar ca Jeep Patriot si Dodge Caliber sunt cele mai apropiate din toata lista. Singura diferenta majora e ca Patriotul vine doar cu tractiune integrala iar Dodge Caliber vine si cu tractiune fata. In schimb, acelasi aspect musculos si acelasi interior de plastic atat de ieftin incat nu ar fi pus nici macar intr-o camera de camin.

S-a mers in continuare pe reteta americana si s-au cumparat niste motoare de pe la nemti, dar pentru ca vorbim despre gama de jos s-au montat doar motoare germane, transmisia si intreg trenul de rulare ramanand mai american decat Arnold Scharzwenegger. Pare american, dar nu e.

Motoare Jeep Patriot

Benzina

2.4 de 170 cai – La fel cum 2.0 TDI e bicicleta satului prin grupul VW si 1.5 dci e bicicleta satului pentru grupul Renault-Nissan-Mercedes, benzinarul de 2.4 si 4 cilindri de la Hyundai a fost montat pe Dodge, Jeep, Mitsubishi si Fiat. Pus pe orice, de la Santa Fe la Outlander, acest motor e destul de fiabil dar e dependent de GPL la fel cum sunt eu dependent de Boney M. Ra Ra Rasputin, Russia’s Greatest Love Machine, it was a shame how he carried on…

Diesel

  • 2.0 TDI de 140 cai – Versiunea pre-facelift vine cu un 2.0 TDI de origine VW care nu pare sa aiba probleme specifice cu axul pompei de ulei, ca la Passat de exemplu. In orice caz, fiind un 2.0 TDI de la VW inseamna ca volanta cu masa dubla se va uza mai repede decat iti doresti asa ca pune bani deoparte.
  • 2.2 CDI de 163 cai – Din 2011 s-a trecut de la VW la Mercedes ca sa aiba un motiv in plus pentru a-ti lua ochii si implicit banii. Nu mai ai probleme la volanta cu masa dubla, dar trebuie sa stai geana pe injectoare si pe saibele lor, dar per total legendarul 2.2 CDI a fost pus pe orice, de la Sprinter la ML la S Class. Kilometrajul chiar nu conteaza la motorul asta.

Probleme generale Jeep Patriot

  • Are aspectul. Are muschii. Are motorul. Are sistemul FreeDrive care ma duce cu gandul la FREEDOM. Dar din pacate are unghiul de atac foarte mic asa ca e departe de a fi cea mai buna masina off-road posibil. Oricum nu ti-ai luat Jeep Patriot ca sa faci off-road. Ti-ai luat Jeep Patriot ca sa te simti un barbat adevarat care bea whiskey dimineata si chestii tari dupa amiaza.
  • E un Jeep adica un produs american adica pregateste-te la dotari interioare demne de caminele studentesti. Poate ca un student din Regie s-ar simti bine acolo, dar americanii chiar nu pun accent pe confort sau dotari. Dar asta face parte si din sarmul lui Patriot, pentru ca e o masina americana de moda veche.
  • Cutiile automate sunt aduse din cele mai dubioase colturi ale lumii si am mari dubii ca au fost comercializate si in Europa. Am impresia ca noi am primit doar manualele cu 6 viteze. In orice caz, nu vrei cutiile automate de pe Jeep Patriot.
  • La fel ca si la Ford Focus III, un alt produs american de prin 2010, Jeep Patriot are vopseaua si chederele puse la sanchi asa ca iti va ploua in masina, in special pe la haion si pe la trapa panoramica. Dar daca ai trapa panoramica inseamna ca ai bani deci esti un comunist obosit.

Verdict Jeep Patriot

O prezenta rara pe strazile patriei. Mai rara decat interventiiile Tribunului in care sa nu rad. In schimb arata asa cum ti-ai imagina ca ujn Jeep arata. Da, e comica pentru ca roatele sunt mult prea mici pentru caroserie dar in rest iti da impresia unei masini facute de barbati adevarati, pentru barbati adevarati. Barbati adevarati care nu au nevoie de tapiterie de piele, odorizante auto, scaune incalzite cu ventilatie in 5 pozitii si integrare in absolut.

Ce motoare recomand? Toate motoarele sunt bune, desi cel mai popular motor de la noi ramane 2.0 TDI de 140 cai. Teoretic e un diesel de la VW deci piese si forumuri vei gasi peste tot. Desi ar trebui sa fii un patriot adevarat si sa mergi pe benzinarul de 2.4 si 170 cai.