Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Opel Vectra B ( 1995 – 2002 )

Daca atunci cand Florin Salam canta despre Zana Zanelor se refera la Steaua Stelelor, atunci cand AproapeMasini scrie despre Zana Zanelor low-cost e clar ca se refera la Opel Vectra B. Da, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, legendarul Opel Vectra B intra in ringul AproapeMasini.



Initial nu planuiam sa scriu despre Opel Vectra B, dar pentru ca am avut atat de multe cereri pentru Opel Astra G am zis ca de ce nu. Mai ramane sa scriu despre Saab si pot muri in pace. Dar pana atunci, Vectra B-ul nu imi da pace.


Lansata prin 1995 si reparata prin 1998, Opel Vectra B a fost o masina speciala in inima romanilor. In special in inimile romanilor care nu aveau bani de Passat asa ca au decis sa mearga spre Vectra. De fapt, prin 2010 Opel Vectra B era masina oficiala a soferilor de cursa lunga pe national sau international, pana sa se ieftineasca Passat-ul B6 suficient de mult incat sa devina trasura oficiala a oamenilor care comanda ceafa de porc si cartofi prajiti oriunde ar merge. Oameni care se plang ca dorm mai bine in cabina decat la popas si ei de fapt vor sa spuna ca prefera sa pastreze diurna si sa doarma in cabina decat sa dea bani la o cazare pe bune.



Dar anii au trecut iar batranul Vectra B s-a tarait de la niciun schimb de ulei la urmatorul niciun schimb de ulei si acuma e un alt luptator veritabil la categoria „500 – 1000 euro”. Spuneam ca e greu sa te bati cu Astra G la categoria asta de pret, iar Vectra B cu siguranta nu e un competitor veritabil. Da, gasesti multe cu 2000 lei, dar Vectra-ul e o masina mai mare, cu motoare mai mari si cu intretinere mai scumpa. Plus ca nu e asa de fiabil ca Astra-ul. In orice caz, trebuie sa recunosc ca de 2000 de lei primesti o gramada de masina. Iar daca iei o versiunea hatchback sau break, poti spune ca ai luat o garsoniera pe roti la pretul chiriei pe 1-2 luni. Iar cu apartamentul in chirie cu siguranta nu te poti plimba noaptea pe Magheru. Bine, nici cu un Opel Vectra B daca te plimbi noaptea prin Magheru nu vei impresiona pe nimeni, dar ai prins tu ideea.


Si uite asa a ajuns Vectra B-ul un dusman veritabil pentru Ford Mondeo II, Opel Zamfira A, VW Transporter T4 si alte masini pe care le cumperi pe principiul „sa fie tabla pentru toata lumea”. In mod natural, asta a atras vesnicul cumparator de genul. Locuieste in mediul rural. Pentru el, daca transporta cu masina rude sau gaini e tot aia, preferabil in acelasi timp. Are o vesta de lana si o camasa cu buzunar la piept. In buzunarul ala de obicei are un pachet de Wincester. Merge in fiecare duminica la biserica si isi da caciula jos in mod respectuos atunci cand intra in biserica. In fiecare septembrie pleaca si culege via ca sa aiba ce da la copii si la musafiri.



Motoare Opel Vectra B


Benzina



  • 1.6 MPI de 75 si 101 cai – Ala de 75 e de o varsta cu Margareta Clipa asa ca nu am sa-l bag in seama. Cel de 101 cai (sau 100 cai prin anunturi) face parte din prima generatie de EcoTec si e probabil cel mai ieftin motor ca si intretinere. Spun asta pentru ca e un benzinar aspirat dar si pentru ca majoritatea anunturilor au si un GPL legat la motor.

  • 1.8 MPI de 116 si 125 cai – Benzinarul de 125 cai chiar e senzatie, megacotatie, cu dedicatie sau cum cantau cei de la Ca$$a Locco acum cativa ani. Mi se pare de departe cel mai distractiv motor de pe Vectra B si care tine si cheltuielile la un nivel civilizat.

  • 2.0 MPI de 136 cai – Motorul asta isi fractureaza chiuloasa la fel cum isi fractureaza bobocii gaturile atunci cand se uita dupa fetele de clasa a 12-a. In rest, e un alt motor solid, de moda veche.

  • 2.2 MPI de 147 caiAi 500 de euro in buzunar, iar impozitul la motorul asta costa 200 de euro. Imagineaza-ti cat valoreaza restu masinii.

  • 2.5 V6 de 170 si 195 cai – Te-ai gandi ca un Vectra B cu un benzinar de 2.5 V6 e o idee mai proasta decat candidatura lui Basescu la primaria capitalei in 2020. Si te-ai insela. In afara de valva PCV si senzorii axei cu came, chiar nu ai probleme cu motorul asta. Doar uzura tipica pentru un motor vechi de 20 de ani.

  • 2.6 V6 de 170 cai – Acelasi 2.5 V6 tras putin de par la fel cum s-au tras de par Daniela Roba cu Sexy Morosanca. Mult noroc in schimb sa gasesti unul.


Diesel



  • 1.7 TD de 82 cai – Eh. Cel mai lent motor diesel pe de Vectra B si asta e reteta proprie, nu am ajuns inca la dieselurile Isuzu care au facut senzatie pe Astra H.

  • 2.0 DI de 82 cai – Nici asta. Ce e mai lent decat un turbodiesel vechi? Un diesel vechi. Fara turbina. Sau fiabilitate.

  • 2.0 DTI de 101 cai – L-as recomanda, dar problemele de la pompa de motorina si EGR ma fac sa ma abtin. Nu de alta, dar piesele astea doua + manopera costa mai mult decat un Vectra B in 2020.



Probleme generale Opel Vectra B



  • Chiar daca la Opel nu prea se intampla, Vectra B-ul e campion rural la rugina. Nu e chiar VW, Mercedes sau Mazda campion la rugina, dar trebuie sa verifici atent masina. Asta daca iti pasa si chiar ai asteptari ca un Vectra de 500 de euro si 20 de ani vechime sa nu aiba rugina.

  • Oglinzile retrovizoare sunt puse acolo ca sa iti ia ochii, banii dar si vizibilitatea. Fa un test drive si asigura-te ca poti vedea ceva prin oglinzile alea.

  • Motoarele pe benzina au scris mare in manuala ca „un consum de pana la 0,6 litri de ulei la 1000 de km este in parametrii dati de producator”. Un fel de proto-TSI de la VW, benzinarele de pe Vectra B consuma ulei la fel cum consuma un corporatist bere in weekend ca sa isi refuleze toate frustrarile si meetingurile.

  • Si ca tot vorbim despre obiceiurile de consum al motoarelor pe benzina, initial Opel a zis ca distributia se schimba la 120.000 de km. Apoi au schimbat intervalul la 60.000 de km, dupa ce au primit suficiente plangeri de la clienti despre cat de mult nu mai aveau motor la masina. A da, daca tot schimbi distributia, schimba si pompa de apa. Ca sa nu fii epiderma organului genital masculin in parohie.

  • Motoarele diesel nu sunt nici ele mai fiabile si va trebui sa ai tot timpul un ECU in portbagaj. Csf, ncsf.



Verdict Opel Vectra B


Nu e pontul care a fost Vectra C si nu e dezastrul care a fost Insignia B. Dar nu am sa vorbesc despre Vectra B ca si contributie in lumea auto pentru ca nu sunt atat de dedicat. Am sa vorbesc despre contributia ei in lumea auto din 2020, cand o poti cumpara cu 2000 lei cu acte valabile. Dar oare merita? Daca pretentiile tale auto sunt zero si bugetul tau tinde tot spre acolo, daca vrei transport cat mai ieftin si asta e singurul tau criteriu, probabil ca da. Desi daca ar fi sa aleg intre Astra G si Vectra B, probabil ca voi merge pe Astra G. Iar daca ma pui sa aleg intre „Consilier de Urgenta” si „Comanda La Mine”, intotdeauna voi alege „Consilier de Urgenta”, cu Nusha Buceag.


Ce motoare recomand? In mod normal as recomanda benzinarul de 1.6 + GPL sau ala de 1.8 + GPL. Dar parca as face un giumbushluc si as recomanda si benzinarul de 2.5 V6 si 170 de cai. Vorba lui Tantareanu, o viata avem si o gaura in fund!


Scrie un raspuns
  • Bebe

    2021-03-26 06:58:52

    Mergi și lucrează ceva cum trebuie,nu mai abera tâmpenii auzite la coltul blocului. Cat mai costa siragul de covrigi?

  • Florin

    2021-01-28 22:31:01

    Detin si urmeaza sa vand opelul meu vectra b2 2002 1.8, am vrut sa vad cat de apreciat este in randul masinistilor care nu fac parte din clubul opel. Opelul meu vectra b nu curge rugina din el, asa cum este scris mai sus, nu mananca ulei Este mai dotata cu mult decat un opel astra g sau bmw e46. Daca ai si pachet zender sau irmscher pe masina este top. Nu m-a lasat niciodata in drum, consum nu mi-a sarit de 8,5 sau poate nu am simtit consumul si merg destul de mult si agresiv. Este o masina foarte buna cu un cost de intretinere foarte redus.

  • Cristian Maxim

    2020-11-24 20:41:55

    De ce ai dat-o?

  • Bogdan

    2020-09-29 19:07:15

    Review-uri de semidoct. Am avut Vectra B in 2008 si nu am fumat Winchester sau eram un taranoi…cum esti tu

  • Zero

    2020-09-10 21:38:49

    Masina asta era in esenta opusul unui Volvo si a fost gandita pentru amatorii de senzatii tari: I-au plasat niste oglinzi laterale de jucarie si au strans surubul care prinde centura de siguranta exact atat cat sa se desprinda intr-un impact. De protectie anticoroziva n-au mai avut vreme ca se grabeau, iar in motoare diesel au decis ca nu e inca momentul sa investeasca, ca se preconiza doar cu 500% cresterea pietei. Ma intreb daca americanii chiar au ajuns pe luna sau s-a descompus racheta aia pe traseu?

  • Raul

    2020-09-10 20:46:21

    Așteptam demult review la aceasta mașină, am avut o 10 ani și pot sa spun ca nu m a lăsat niciodată 1.8 benzină prima mașină de altfel per total am fost mulțumit de ea cu regret și cu amărăciune în suflet a trebuit sa o dau…

  • Daniel

    2020-09-10 20:05:05

    Honda HRV, CRV!!

  • Vali

    2020-09-10 20:00:53

    Am cerut mai demult acest review si vreau sa va multumesc foarte mult ca ati venit cu el, respect Aproape Masini

  • AproapeMasini

    2020-09-10 13:49:55

    Salutare Daniel, Saab 9-3 intradevar e un Vectra sau un Fiat Croma mai pompos. Urmeaza si Saab in curand!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA