Saab 9-5 I, masina dupa care toata lumea plange. Dupa ce au construit avioane, cei de la Saab s-au apucat de construit piese pentru Scania. Cu un prezent atat de fantastic, viitorul nu putea sa fie decat luminos. Si uite ca au ajuns sa faca replici pentru Opel Vectra dupa care au dat faliment. Tot e poveste de dragoste mai buna decat Twillight.

Ideea e ca Saab abia fusese preluat de catre GM iar Saab 9-5 I avea sa vina pe platforma lui Opel Vectra B. In general in industria auto americanii au cumparat cat de mult au putut, in special firme mai mici, pentru a le „imprumuta” tehnologia. Ford a cumparat Mazda si Volvo, i-a lasat la fundul gol si apoi au plecat, iar GM a cumparat Opel, Vauxhall, Saab si Holden. Si-au facut intrarea prin Anglea, cumparand Vauxhall. Dupa care au cumparat numele Opel, pentru restul europenilor. Apoi au cumparat Holden pentru ca masinile de acolo sunt faimoase pentru fiabilitate si intr-un final au gasit un pont cu suedezii de la Saab.

Da, mai exista si Saab 9-3, dar toata distractia si memoria colectiva sta in Saab 9-5, indiferent ca vorbim despre Saab 9-5 I sau II. Asta pentru ca Saab 9-5 I a dus mai departe reputatia pentru fiabilitate, inovatiile in tehnologie cat si multitudinea de chestii si functii ciudate care au facut din Saab sa fie un constructor auto plans mai ceva decat regretatul Lorin Ioan Fortuna, combatant ezoteric complet si corect definitiv prin distinctiile si rangurile conferite. La fel ca si vecinii de la Volvo, Saab 9-5 I a venit inghesuit de sisteme de siguranta, a fost prima masina de serie din lume cu scaune ventilate, a venit cu magazie de CD-uri, navigatie, cruise control, xenoane si scaune incalzite fata-spate. Nu a concurat niciodata cu W140 S Class, dar daca era unpic mai lung, probabil ca putea sa o faca.

Motoare Saab 9-5 I

Benzina

  • 2.0 Turbo de 150, 180 si 192 cai – E usor sa intelegi de ce Saab 9-5 I e asa de faimos printre pasionati, atunci cand vezi ca motorul de baza e un 2.0 Turbo de 150 de cai. Dar stai sa vezi cand afli ca poate fi dus in 400 de cai putere cu modificari minime.
  • 2.3 Turbo de 170, 185, 220, 230, 250, 260, 305 si 310 cai – Ca tot vorbeam despre potentialul de ciuning al motoarelor asta, benzinarul B235 e pentru motoare ceea ce B-52 e pentru shot-uri. Ai sa razi, dar 2.3 Turbo are potential mai mic de tuning decat B205-ul de 2 litri pentru ca 2.0 Turbo se poate invarte unpic mai repede. Oricum, nici cu 250-300 de cai nu trebuie sa plangi.
  • 3.0 V6 de 200 cai – Un motor luat de la GM si care nu e nici asa fiabil si nici asa sportiv. Mai e si aspirat, deci potentialul lui de dezvoltare este egal cu potentialul de dezvoltare al unui corporatist aflat intr-un job unde daca urmezi un curs de 3 zile deja ii poti lua locul. Probleme mari la supra incalzire, asa ca stai cu ochii geana pe antigel daca nu vrei sa iti prajesti chiuloasa. Sau ia-ti un benzinar turbo si fa o miscare inteligenta.

Diesel

  • 1.9 TiD de 150 si 175 cai – Nu a fost un motor reusit iar asta s-a vazut in vanzari. Daca primeau versiunea de 120 de cai ca pe 9-3 era o treaba, dar asta de 150 e notoriu pentru problemele la clapetele de admisie, EGR si regenerarea filtrului de particule. Iar ala de 175 de cai e mai rar decat momentele in care imi iau in serios managerul.
  • 2.2 DTi de 118 cai – Faimos pe Opel Vectra B pentru ca a reusit sa stranga cumva toate problemele auto de sub soare, acest avorton mecanic sufera de probleme la EGR, ECU, chiuloasa si injectoare. Pas.
  • 3.0 V6 de 177 cai – Da, e un motor fiabil si muncitoresc, dar chiar vrei un motor de Isuzu D Max ( de acolo provine motorul ) pe un Saab 9-5 I? Chiar vrei ca berlina ta sport sa sune a pietris cazand din roaba?

Probleme generale Saab 9-5 I

  • Cutia automata pre-facelift are 4 clase ca fanul tipic al trupei 5Gang, si nu pentru ca au ramas repetenti ci efectiv abia au trecut in clasa a IV-a. Nu ca e o cutie proasta, dar mult noroc sa faci sport cu o automata in 4 viteze. Bine macar ca in 2000 vine faceliftul si cu o cutie in 5 viteze.
  • Benzinarele in 4 cilindri, singurele motoare de altfel care conteaza, au probleme la faimoasa caseta de aprindere, care trebuie sa fie rosie la culoare ca atrage domnisoare. Se strica mai greu dar si cand se strica. Pe langa asta, toate au probleme cu valva PCV si cu racirea data inclusiv de ulei asa ca trebuie sa respecti planul de mentenanta la modul religios.
  • Suspensia de pe Saab 9-5 evident ca este reteta proprie pentru ca la Vectra daca virezi stanga mergi tot inainte. Doar ca suspensia asta fancy pancy e buna la capitolul dinamica dar varza la capitolul rezistenta asa ca la drum lung e indicat sa iei si niste arcuri si amortizoare.
  • E un Saab facut cu multe piese exclusive pentru Saab. Asta inseamna ca o sa ai niste probleme serioase atunci cand vei cauta atat piese cat si mecanici. Radeam de Koleos, dar pe langa Saab e pantaloni scurti.

Verdict Saab 9-5 I

Pentru toata tehnologia pe care a adus-o, pentru faptul ca multe motoare au trecut de 300.000 de km fara probleme majore, pentru faptul ca le poti duce in 300 de cai cu modificari minime, pentru toate acestea merita sa cumperi un Saab 9-5 I. Daca in schimbi cauti o masina normala, iti recomand sa cauti in alta parte.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare recomand clar 2.0 Turbo sau 2.3 Turbo, de la 170 de cai in sus ambele. Iar pentru diesel, recomand tot 2.0 Turbo sau 2.3 Turbo de la 170 de cai in sus ambele.