Audi Q3 I, un Tiguan mai pompos dar rezervat doar celor cu foarte multi bani. Audi Q3 I, am prea multi bani pentru un Tiguan dar nici nu vreau sa fac plonjonul catre Q5.

Audi Q3 I a fost un best-seller pentru Audi si cu asta pot pleca acasa. Nu mai e nevoie de mine. Se intampla prin 2011, cand Audi a zis ca vrea o bucata din tortul cross-over. Masini precum Suzuki Vitara, Mitsubishi ASX, Nissan Qashqai sau VW Tiguan au luat piata auto pe sus asa cum a fost luat Dan Diaconescu pe sus de catre Tolea ca sa il bage in tomberon. Cu o mana.

Doar ca Audi a trebuit sa vina cu o solutie la problema Tiguan-ului, pentru ca nu putea scoate un Tiguan pe care sa scrie Audi. Asa ca au facut ceea ce stiu ei mai bine. Asa cum Audi A3 e un VW Golf cu suruburile stranse unpic mai bine, asa si Audi Q3 I e un Tiguan cu suruburile stranse mai bine. Un Tiguan premium? Un Audi A3 cu picioroange? Doar clarvazatoarea Ildiko ne poate spune adevarul adevarat.

Asa ca Audi a pornit cu mult entuziasm si au lansat Audi Q3 in marea auto si in mod surprinzator le-a iesit. Au aspirat clientii de Tiguan care tineau la imagine dar au aspirat si clientii de Q5 care nu vor un SUV de statut, vor doar o masina de statut care sa aiba o pozitie inalta in trafic ca sa poate observa restul(rile) din trafic mai bine. Plus ca au gandit-o la faza asta si au introdus doar motoarele unde nu au dubii despre fiabilitate, scotand astfel si dubiosul 1.6 TDI e un motor bun la drum lung dar foarte slab in oras, iar ei au stiut ca posesorul tipic de Audi Q3 I va folosi masina de acasa la munca, de la munca la mall si de la mall acasa. Au pus un pret premium si apoi au aflat ca pot merge o scara si mai jos si au lansat Audi Q2 care ma excita la fel de mult ca pozele cu Viorel Lis in tanga.

Motoare Audi Q3 I

  • 1.4 TSI de 150 cai – Asta probabil ca trebuia sa fie singurul motor disponibil pe Audi Q3 I, la fel ca si 2.0 dieselul de pe F30. Audi si-a inteles foarte bine clientela de mall si au montat un motor excelent pentru oras si care se descurca si la drumuri lungi ocazionale.
  • 2.0 TSI de 170, 180, 210 si 220 cai – Singura diferenta intre ele este ca versiunile de 170 si 180 cai au tractiune fata standard iar cele de 211 si 220 vin cu sistem Quattro Standard. Mi-e greu sa cred ca s-au imbulzit prea multi oameni la motorul asta.
  • 2.5 TSI de 310, 340 si 367 cai – E de admirat ca Audi inca mai fabrica motorul asta, in vremurile noastre. Un motor fantastik, elastik, bombastik pe Audi A3 si Audi TT, dar pe Audi Q3 I e mai lipsit de sens decat viata mea. Plus ca la cat costa, esti demn de spitalul Eftimie Diamandescu.

Diesel

2.0 TDI de 120, 140, 150, 177 si 184 cai – Nicio masa fara peste, spunea Nicolae Ceausescu candva. Iar VW spune ca nicio masina fara 2.0 TDI. Aceasta bicicleta a satului isi face treaba admirabil si pe Audi Q3, dar parca e unpic cam mult. Plus ca Audi Q3 e o masina de oras, iar 2.0 TDI o sa fie mai chinuit decat un angajat pe minimul pe economie din Anglea. Volanta cu masa dubla si ambreiajul se uzeaza mai repede decat ti-ai dori si vei avea si filtrul de particule care sta intr-un colt si abia asteapta sa zica „Bonjour!”

Probleme generale Audi Q3 I

  • Motoarele pe benzina au probleme la consumul de ulei, cele pana in 2013. Cel putin asa ne promite VW, ca din 2013 au rezolvat treaba si noi trebuie sa ii credem pe cuvant. In orice caz, merita sa verifici ocazional nivelul de ulei.
  • Motoarele diesel si-au luat un sut in testicule prin 2015, cu scandalul Dieselgate. Ar trebui sa verifici daca masina a avut instalat softul Dieselgate si daca iti place cum se conduce.
  • Farurile de la Audi sunt inimaginabil de scumpe, iar Audi Q3 I nu a scapat de triple-halogene care se integreaza in matricea absolutului sau ce mai scrie prin brosura.
  • Discurile de frana au tendinta de a rugini repede daca sunt plimbate prin drumuri cu sare. Nu e cazul la noi, dar e bine de stiut in caz ca mergi iarna prin vreo tara mai saraca unde se da cu sare pe carosabil.
  • Avem in continuare cutia DSG de la VW, deghizata aici in ” S Tronic „. Am vorbit prea mult pe subiect, ideea e ca trebuie facute schimburile de ulei regulat si trebuie aprinse lumanari ca sa nu se strice Mechatronicul. Teoretic avem DSG-uri moderne pe Q3, dar e VW si nu putem sti niciodata.

Verdict Audi Q3 I

E un Tiguan mai pompos si cu asta am spus cam 90% din ce trebuia sa zic. E bine ca Audi s-a trezit si a inteles ca oamenii nu vor SUV-uri, vor doar masini mai inalte si multa lume e intimidata chiar si de dimensiunile unui Q5. Pentru ca Audi Q3 nu a atins inca preturile demne de clientela de Q5, X4 sau X6 direct. Nu, Audi Q3 e mai degraba in zona Tiguan / Rav4, cu alte cuvinte masina normala de oameni normali dar care au putere financiara peste medie. Nu e o masina pe care si-o permit doar cei care au ales alte cai in viata, e o masina pe care ti-o poti permite si fara sa faci compromisuri gen sa dormi noaptea cu minim 1 ochi deschis ca poti fi saltat in orice moment.

Ce motoare recomand? Pentru benzina clar recomand 1.4 TSI de 150 de cai. Si voi recomanda diesel doar pentru ca trebuie, si anume 2.0 TDI de 150 de cai. Desi, Audi Q3 si motorul diesel au legatura la fel de multa cum au tamaia cu heroina.