Kia Sorento II…daca ar fi o melodie, ar fi „Amor A La Americana ( Koreea Remix ). Kia Sorento II, o masina americana vanduta de catre coreeni in Europa. Dar oare s-a vandut?

Spun asta pentru ca bestia denumita Kia Sorento II e o prezenta rara la noi in Romanistan. In orice caz, mult mai rara decat Hyundai Santa Fe II, masina sora. Sau mult mai rara decat momentele in care ma uit la Luis Lazarus cum modereaza live-urile grupurilor de Facebook ” Fara Botnita ” si ” Q Romania ” si sa nu rad.

Ceea ce e si mai bizar este ca Santa Fe II si Kia Sorento II au fost construite pe aceeasi platforma, cu aceeasi tehnologie, in ere diferite. Kia Sorento II apare in 2010, in perioada in care Santa Fe II facelift batea strazile patriei, dar in 2012 apare Santa Fe III iar Sorento III apare abia in 2015. Stiu, si eu sunt la fel de confuz si pierdut in timp si spatiu ca tine si ca Bahoi in videoclipul ” Bahoi Infinite Life „. Ce e si mai ciudat e ca primul Santa Fe nu avea treaba cu primul Sorento cum nu aveau tamaia cu heroina. Iar Santa Fe II si Sorento II sunt la fel de diferite precum Corneliu Vadim Tudor si cu Bahoi de la Constanta.

Daca Hyundai Santa Fe s-a transformat dintr-o masina de teren ocazional intr-o masina de familie, de asfalt, Kia Sorento s-a transformat dintr-un animal de teren intr-un animal american de oras. Santa Fe vine cu niste linii demne de Simona Patruleasa, 7 locuri si un sistem 4×4 mai degraba pentru un drum forestier si o ocazionala balta. Iar Kia Sorento II? Si Sorento isi abandoneaza complet originile. Renunta la sasiul de tip scara pentru un sasiu normal, vine cu un sistem de remorcare mai greu de descifrat decat aflarea persoanei care la omorat pe Capitanul Alex. Vine in schimb cu un aspect agresiv american, cu un interior facut din plastic demn de americani si cu un suport de pahare unde iti incape lejer un bidon de 2 litri de Cola Zero. De fapt, Kia Sorento II a fost prima masina a concernului Hyundai – Kia care a fost proiectata si construita in America. De aici nu e de mirare ca nu a prins asa bine la noi in Europa.

Motoare Kia Sorento II

Benzina

2.4 V6 de 175 si 194 cai – Din pacate avem a doua generatie a gloriosului 2.4 V6. Doar ca ala de pe primul Sorento era ok ca si fiabilitate, asta in schimb e asa si asa. Faptul ca au folosit materiale de calitate cel putin dubioasa nu i-a ajutat deloc.

Diesel

2.2 CRDi de 197 cai – Acelasi 2.2 CRDi folosit si pe Santa Fe. Adus la normele Euro 5, motorul asta scapa si de problemele cu saibele injectoarelor si faimosul sorb al baii de ulei. Practic, asta e singurul motor pe care il vei gasi pe generatia asta de Sorento si bine macar ca e fiabil.

Probleme generale Kia Sorento II

  • Dupa cum am spus si in introducere, sistemul de tractare e mai greu de pus in functiune decat un corporatrist de 30 de ani care a baut cu o seara inainte si si-a refulat toate frustrarile. Plus ca e o masina slaba in general pentru tractat.
  • In continuare Sorento e sensibil la anvelope. Toate anvelopele trebuie sa aiba aceeasi dimensiuni, aceeasi marca si aceeasi uzura. Daca nu stii cum sa mentii uzura uniforma, atunci du-te si spune-i mecanicului ca vrei sa rotesti anvelopele la fiecare montaj.
  • Sistemul de infotainment inca se programa pe genunchi in momentul in care masina se vindea asa ca mereu vei avea probleme acolo.
  • Cutia automata e in continuare o antichitate cu convertizor asa ca mare atentie la schimbul de ulei, sa fie facut in mod regulat. Cat despre cutia manuala, ambreiajul cateodata da bir cu fugitii atunci cand e vorba de munca.
  • Si ca tot vorbeam de munca, repet inca o data faptul ca aceasta generatie de Sorento nu este facuta pentru tractari. Primul Sorento si astazi cara platforme de masini prin Europa, dar al doilea e un veritabil papushel comparativ cu asta.

Verdict Kia Sorento II

Se vede din satelit ca Sorento II a fost o masina proiectata pentru piata americana. Motoarele alea bune gen 2.7 V6, 3.3 V6 si 3.5 V6 au fost rezervate pentru America iar noi in Europa am primit un 2.4 V6 pagubos si un diesel de 2.2. Totusi, Kia Sorento II ramane in continuare foarte multa masina pentru banii tai. Plus ca pe atunci incepuse nebunia garantiei pe 7 ani de la Kia, iar Sorento a fost printre primele masini care au primit garantia asta. Nu mai e un animal de munca si teren accidentat, dar e o masina excelenta de familie. Un fel de Santa Fe II, dar cu un aspect agresiv. Si cu un suport de pahare in care incape lejer o portie mare de cartofi prajiti si un pahar de suc de la KFC.

Ce motoare recomand? Pentru benzinar recomand 2.4 V6 pentru ca atata e, dar dieselul de 2.2 si 197 cai face de departe cel mai mult sens pe masina asta.