Suzuki Grand Vitara II, pentru ca nu ii poti spune Vitara II sau Vitara III sau Vitara+. Nu, Suzuki Grand Vitara II. Singura chestie grand la masina asta e pretul si nu inteleg de ce.

Ai putea sa te intrebi daca am o problema personala cu Suzuki Grand Vitara II si raspunsul este ca da. Daca ar fi sa ii gasesc o masina echivalenta lui Suzuki Grand Vitara II, atunci cel mai probabil ar fi Audi A4 B6 sau VW Golf IV. Suzuki Grand Vitara II – Audi A4 B6 al SUV-urilor.

De unde atata hate si atatea concluzii?

Pentru ca Grand Vitara II a fost o masina semi-fiabila atunci cand era noua si cand facea partea din garda primelor SUV-uri cu motoare mici, gen Hyundai Tucson sau Toyota Rav4 iar asta i-a facut o reputatie de masina incredibil de fiabila si uite asa au explodat si preturile. Imi pare I’m sorry, dar un Suzuki Grand Vitara II costa lejer cat un Touareg 2.5 TDI sau un Santa Fe 2.2 CRDi, masini din clasa superioara.

Doar ca preturile exagerate spun doar jumatate din poveste. Pentru ca sunt masini cu o asa reputatie mai umflata decat Cecilia, papusa mea pentru fiecare sambata seara in timp ce ma uit la Speranta TV in regim de maraton talpa (sau palma, depinde), Suzuki Grand Vitara II a cazut prada succesului si este o masina mai samsarita si mai cosmetizata decat Loredana Groza. Apropo, se spune ca peste 5000 de ani vor veni arheologii si vor excava prin Romania si o vor gasi pe Loredana Groza intacta. Si uite asa ai un ocean de masini samsarite si sansele de a prinde un model bun sunt mai mici decat sansele nationalei de a se califica mai departe, oriunde, la orice.

Motoare Suzuki Grand Vitara II

Benzina

  • 1.6 MPI de 106 cai – Un motor simplu, de moda veche. Are distributie pe lant, e motor de turatie, e absolut decent pe Suzuki Swift si nu are ce cauta pe Vitara.
  • 2.0 MPI de 140 cai – Ajungem la cel mai popular benzinar de pe Suzuki Grand Vitara II din Europa cel putin. Face parte din generatia ” J „, asa cum benzinarul de 1.6 face parte din generatia ” M ” iar Parazitii fac parte din degeneratia urmatoare. Cand soarele rasare am ochii injectati. Sunt ultimul care mai bea, toti raman blocati. Viata-i mult prea scurta si mai stiu ceva frate, din viata scapa cine poate!
  • 2.4 MPI de 170 cai – Ti-am verificat liftul si am plecat rapid ca familistul. Tot ce am adunat pana acum au fost amenzi ( lasa-le sa curga ), pentru viitor mi-am propus cearcane si burta. Nu ma intreba ce fac, nu stiu niciodata, nu arat oricum de parc-as fi baut doar apa plata.

Diesel

1.9 DDiS de 130 cai – Acelasi 1.9 dCi de pe Renault Megane sau Laguna, modestul F9Q nu ne impresioneaza cu nimic, nici pozitiv dar nici negativ. Trebuie doar sa stii ca motorul si cutia sunt adjustate pentru drum lung si nu pentru plimbatul prin oras. Altfel, daca ii schimbi distributia la timp si schimbi si pompa de apa in acelasi timp, nu ar trebui sa iti ridice tensiunea pana in paradis.

Probleme Generale Suzuki Grand Vitara II

  • Ai multe chestii de verificat la un Suzuki Grand Vitara II asa ca fa-te comod (sau comoada?) si porneste aerul conditionat. De fapt, asta ar fi primul element de verificat, pentru ca Grand Vitara II are obiceiul de a manca compresoare. Daca nu da cu frig, tu va trebui sa ii dai cu niste bani.
  • Nicio masa fara peste, spunea candva conducatorul iubit. Nicio masa fara whiskey, spunea candva carmaciul iubit. Si nicio masina fara rugina, spunea candva Suzuki. Mai exact prin anii 2000, adica fix cand era produs Grand Vitara II.
  • Burdufurile (Burdufii??) de la planetare se fac atat de schwaizer incat le poti vinde pe galantarul unui supermarket asa ca daca auzi sunete ciudate pe la suspensie, s-ar putea sa fie de acolo.
  • Iar daca auzi sunete ciudate dimineata pe racoare atunci cand pornesti motorul tau benzinar, chit ca e 2.0 sau 2.4, atunci ai un inceput de lant si intinzatoare ale distributiei. Pe langa asta, primesti bonus pierderi ocazionale de ulei.
  • Nicio masa fara peste, spunea candva conducatorul iubit. Nicio masa fara whiskey, spunea candva carmaciul iubit. Si nicio masina fara plastice si interioare de cea mai ieftina calitate, spunea candva Suzuki. Mai exact prin anii 2000, adica fix cand era produs Grand Vitara II. De fapt, cam asta spune si acum, nu-i asa Vitara IV?
  • Anvelopele trebuie sa aiba directia inspectata si verificata la fiecare plecare de pe loc pentru ca Grand Vitara are tendinta de a le manca de la interior. Mare atentie la anvelope.

Verdict Suzuki Grand Vitara II

Nu trebuie sa fii absolvent al facultatii de jmecherie si ursarie ca sa iti dai seama ca nu sunt cel mai mare fan al lui Suzuki Grand Vitara II. Si nu as avea o problema deosebita cu masina, daca nu ar costa cat un Touareg sau un Q5. Serios, un Grand Vitara din 2011 costa cat un Audi Q7 din 2010. Adica, despre ce vorbim? Nu ca sunt fan Haudi sau VW, dar sa pui o masina low cost sa se bata la pret cu niste masini unde deja platesti sigla si nu masina, asta inseamna sa fii aspirational. Si uite ca lumea cumpara Grand Vitara cu baxul. Si samsarii au vazut asta si uite asa un Grand Vitara second hand e o loterie la care cu siguranta nu vreau sa partikip.

Ce motoare recomand? Pentru benzina probabil ca benzinarul de 2.0 si 140 de cai, cu problemele lui cu tot. Dar cel mai in caracter cu masina motor este de departe dieselul de la Renault 1.9 DDiS de 130 de cai.