Audi Q7 I, masina oficiala a lautarilor. Odata am vazut si Q7-ele lui Catalin Botezatu asa cum vede si el ce se afla dupa lenjeria intima a modelelor de la casa lui de moda. Audi Q7 I, presimt ca o sa ma distrez la articolul asta.

Audi Q7 I a fost lansat prima oara prin 2002 la un show auto din America, ca si un exercitiu de imagine. Gen ce ar conduce 50 Cent daca ar fi alergic la burgeri si Cola Zero. Doar ca acel concept a avut atat succes incat Audi a luat decizia de a pune mastodontul de Audi Q7 I in productie, iar in 2005 era gata si in 2006 era deja prin reprezentante, pus la vanzare cu preturi de 6 cifre in $. Si pentru ca au vrut sa il lanseze cat mai repede, au pus Q7-ele pe plaftorma de Touareg si Cayenne, dupa care l-au tras de picioare si l-au lungit pana la un absolut decent si sensibil 5,085 metri adica 5,1-metri-ce-mai-conteaza lungime. Pentru ca atunci cand ai un Q7, dimensiunile nu mai conteaza. Spatiul interior se masoara in hectare, capacitatea motorului se masoara in barili si valoarea se masoara in diviziuni de Nikita, poeta semi filosoafa.

Doar ca noi in Romanistan nu il avem pe 50 Cent. Noi avem in schimb o pleiada de bombardieri si barbati fini ca pielea de delfin. Oameni care de obicei poarta camasi de satin cu 2 numere mai mici, ca sa le iasa in evidenta pieptul dezvelit si partea de jos a burtoacei. Oameni care faceau multi bani prin 2007 din diverse surse. Si pentru ca vorbim despre 2007, Audi Q7 I a fost una din masinile fruntase fix inainte de criza si una din primele victime. Ce mai vezi azi Q7 din prima generatie pe strada sunt ori lautari care au nevoie de acele 7 locuri pentru toata trupa + clarinet, ori oameni care au ales alte cai in viata. Oameni care isi permit sa le cumpere dar nu neaparat sa le si intretina. Pentru ca Audi Q7 a fost o masina construita pentru publicul din America, fix inainte de criza, cand lumea arunca cu banii pe geam. Iar pe geamul lui Audi Q7 I au fost aruncati multi bani.

Motoare Audi Q7 I

Benzina

  • 3.0 Turbo V6 de 272 si 333 cai – Lansat in 2010 pe versiunea facelift, cel mai mic motor de pe Audi Q7 I ofera performante adecvate pentru mastodontul asta. Nu mari, adecvate. Da, mai sunt ocazionale probleme la consumul de ulei, dar crede-ma ca asta e ultima ta problema.
  • 3.6 V6 FSI de 276 cai – Probabil cel mai fiabil motor de pe primul Q7, dar care din pacate nu se impaca cu instalatia GPL. Dar macar e genul de motor unde pui benzina si faci schimbul de ulei si filtre la timp si cam aia e.
  • 4.2 V8 FSI de 345 cai –  Suntem deja in stratosfera auto, unde o zgarietura se transforma in transare. Motoarele FSI si TFSI au probleme cu depunerile de carbon pe la supape, dar la un motor mic e cantitate neglijabila. La un motor de dimensiunea unui frigider in schimb depunerile astea iti pot taia pana la 50 de cai putere daca nu cureti acele depuneri. Practic, din motorul tau iese un motor de 1.0 de Lupo si pleaca. De restul intretinerii nu are rost sa vorbesc.

Diesel

  • 3.0 TDI V6 de 230 si 240 cai – Cel mai popular motor pe Audi Q7 I de departe, aceasta bicicleta de lux a satului a fost montata pe orice, de la VW Fox pana la Audi Q7. Stai, deja suntem la Q7. Pana la Audi A8. Nu sunt probleme deosebite, doar ca distributia costa atat de mult ca sa o schimbi incat multi prefera sa vanda masina decat sa faca plonjonul si sa schimbe distributia.
  • 4.2 TDI V8 de 335 cai – Elastik, fantastik, bombastik. Asa ar trebui sa descriu motorul, dar din pacate nu e pasul final catre tronul diesel de pe Audi Q7 I. Probleme ocazionale la rulmentii de prin motor, dar problema principala e ca motorul asta e mai inghesuit decat o garsoniera din Anglea unde stau 15 bombardieri. Practic, daca faci infarct mori in picioare. Asa si cu motorul asta, pentru multe operatiuni motorul trebuie scos afara si o sa te usture fundul atat de tare incat ai sa crezi ca ai avut o sesiune privata cu Pomohaci.
  • 6.0 TDI V12 de 500 cai si 1000 Nm cuplu – In mod normal nu mentionez cuplul pentru ca nu intereseaza pe nimeni, dar la 1000 Nm cuplu, motorul asta a fost apogeul nebuniei auto si ceva ce nu vom mai vedea vreodata. Daca un Terracan poate tracta Casa Radio in timp ce escaladeaza Raraul, Audi Q7 6.0 TDI V12 tracteaza Raraul direct. Mai are sens sa vorbesc despre motorul asta si despre faptul ca trebuie sa fii cel putin dedicat pentru asa ceva?

Probleme generale Audi Q7 I

  • Am sa incep cu aia mare, la propriu. Audi Q7 I ocupa 2 hectare si cantareste 4000 de tone. Asta inseamna stres imens pus pe frane, anvelope, suspensie. Legenda spune ca anvelopele jantelor de 21″ nu prind bariera de 10.000 km.
  • Cutia automata e decenta in majoritatea timpului, dar daca te duci in zona de 4.2 TDI si mai sus, deja nu mai face fata. Iar cand pica, va trebui sa schimbi si masina pentru ca nu mai renteaza.
  • Sistemul MMI de navigatie e de calitatea cu care ne-a obisnuit Audi prin anii 2005 asa ca ori te obisnuiesti cu el stricat, ori il schimbi pana te programezi singur la spitalul de psihiatrie Eftimie Diamandescu.
  • Suspensia pe perne cedeaza si ea sub greutatea acestui bloc cu 10 etaje denumit Audi Q7 asa ca pune bani deoparte pentru ca vei schimba perne si compresoare constant.

Verdict Audi Q7 I

Una din masinile oficiale ale crizei din 2008, Audi Q7 I astazi este o prezenta mai rara decat momentele mele de luciditate. O masina facuta in exces, intr-o perioada de exces, pentru oameni amatori de exces. Doamne ce iubesc masina asta. Reprezinta tot ce este gresit la SUV: Mare, scumpa, gurmanda si nu neaparat frumoasa. E o masina atat de gresita incat e geniala. Are cineva 5000 de euro pana maine, ca sa cumpar si eu unul?

Ce motoare recomand? Pentru benzina lupta se da intre 3.0 TFSI si 3.6 FSI, desi strict ca fiabilitate 3.6 FSI bate toaca. Iar la diesel, oricum toata lumea se va imbulzi spre 3.0 TDI.