BMW X5 F15 sau cum sa te transformi din masina de interventie a cefelor-late-frunti-inguste intr-o masina de familie. Iata cum au reusit cei de la BMW sa transforme o masina atat de dezastruoasa incat era geniala, intr-o masina banala.

Spun asta pentru ca BMW X5 F15 nu e chiar un alt X5 cum ar vrea sa ne pacaleasca nemtii, ci mai degraba un facelift serios al lui BMW X5 E70. Oricum, nu e prima data in istoria auto germana cand se intampla asta, VW facand asta cu Golf V -> Golf VI -> Golf VII cat si cu Passat B6 -> Passat B7. Sau cum e la noi in Romania, Loredana Groza -> Loredana Groza -> Loredana Groza, pentru ca si ea primeste facelift-uri la fiecare 3-4 ani si dpdv tehnic e aproximativ la fel.

Doar ca la generatia a 3-a de X5 s-a cam dus farmecul. Primul X5 a fost un veritabil camion cu scaune cu masaj, dar macar ala a pavat drumul catre tractoare opulente. Apoi a venit a doua generatie, acel X5 care a fost facut inainte de criza, pentru perioada dinainte de criza. O perioada in care oamenii nu se uitau la bani si conceptele de „responsabilitate financiara” sau „economie” nu existau in vocabularul umanitatii. O perioada in care inginerii faceau toate experimentele pe care le vroiau, pentru ca indiferent de scumpe erau reparatiile de dupa, clientii plateau. Doar ca a venit criza si a maturat multe masini excesive. In mod surprinzator, X5-ul a supravietuit asa ca a mers mai departe. Doar ca BMW a vrut sa renunte la imaginea de masini pentru interlopi si oameni care au o nevoie nebuna de a-si etala valoarea si au vrut sa mearga in zona de business. Asta inseamna ca de o parte au rezolvat problemele vechi dar de cealalta parte au adus altele noi.

Motoare BMW X5 F15

Benzina

  • 3.0 de 306 cai – Acelasi avorton N55 care cumva a reusit sa stranga toate problemele de sub soare si sa le puna sub capota lui BMW X5 F15. Categoric un motor pe care vrei sa il eviti mai ceva decat o intalnire amoroasa impreuna cu Viorel Lis si Mihai Traistariu.
  • 4.4 V8 de 450 cai – Se vede ca n-au avut niciun interes inginerii de la BMW ca sa duc mai departe ideea de motor V8 pus pe masini mari, asa ca au lasat gunoiul de N63 practic neschimbat. Si in continuare turbinele sunt intre bancurile de cilindri, ca sa fie fiabilitatea garantat in ultimul hal.

Diesel

  • 2.0d de 218 si 231 cai – Am discutat pe larg in articolul despre Seria 3 F30 despre diferentele dintre N47 si B47. Ca si rezumat, vrei dieselul facelift de 231 cai. Dar oare chiar vrei un X5 cu un diesel de 2 litri si tractiune spate? Chiar atat de aspirational sa fii incat sa iti iei un X5 doar cu numele si aspectul?
  • 3.0d de 258, 313 si 381 cai Puterea in cazul de fata e data de numarul de turbine pe care le are motorul, iar versiunea M50d de 381 cai, care de fapt nu e un 5.0 diesel ci un 3.0 diesel dar pentru posesorul de X5 e mai important sa pari decat sa fii, are 3 turbine si un abonament complementar la service. Mai trebuie sa iti povestesc despre distributia care e in spatele motorului si de faptul ca are mai multe probleme decat Radu Banciu?

Hybrid

2.0 benzina + electric de 313 cai – As scrie despre el, dar nu l-a cumparat nimeni. Asta pentru ca un Mitsubishi Outlander PHEV vine cu aceeasi propozitie dar la jumate de pret. Plus ca deja pe Outlander un 2.0 benzina e o gluma mai trasa de par decat Sexy Morosanca de catre Dana Roba la Capatos, sa pui un 2.0 benzina sa traga cele 8000 de tone ale lui BMW X5 F15 dupa el e ca si cum l-ai pune pe Abi Talent ca sa il care in spate pe Cabral.

Probleme generale BMW X5 F15

  • Ai putea spune ca un BMW X5 F15 ar fi fiabil pentru ca e un facelift masiv al lui E70, si ai gresi. Probleme mari pe partea de electronice, unde BMW a uitat sa mai puna si izolare pe la cabluri si mufe asa ca de fiecare data cand ploua vei mai pregati un deviz de reparatii.
  • Sistemele electronice sunt atat de proaste la BMW X5 F15 incat e foarte usor sa furi unul. Practic, ne-am intors pe vremea primului X5, cand multa lumea le aduce din Anglea, cu discount 100%. Doar ca pe atunci iti trebuie o ranga si niste curaj, astazi iti trebuie doar un soft care sa cloneze semnalul de la cheie.
  • Suspensia pe perne e mai sensibila decat tipu ala batut de Prodanca, in special la pernele din spate. La fel ca si la generatia anterioara, de fiecare data cand dai intr-o groapa vei mai pune 50 de euro deoparte pentru momentul inevitabil cand va pica.
  • Cutia automata e „Sealed for Life” in sensul in care Tribunul e etern in inimile noastre. Stim ca e acolo, dar un refresh din cand in cand ajuta. Iar in cazul cutiei automate, la fiecare 60.000 de km.
  • Pentru cei care au tractiune integrala la al lor BMW X5 F15 si din pacate trebuie sa specific asta pentru ca exista si versiune doar cu tractiune spate, mare atentie la cardanul care inevitabil va ceda si va costa atat de mult incat vei putea cumpara un X5 din prima generatie de banii aia.
  • Mentiune speciala pentru anvelope, anvelope care trebuie sa aiba aceeasi marca, sa fie acelasi model, sa aiba aceleasi dimensiuni si acelasi grad de uzura. Altfel, ce se intampla mecanicule? Altfel iti explodeaza cutia de transfer mai ceva ca atunci cand mi-am deschis cont de OnlyFans. A da, iar la X5 anvelopele au dimensiuni speciale, greu de gasit.

Verdict BMW X5 F15

In continuare o masina a exceselor, multa, scumpa si nu foarte fiabila. Doar ca acum a incercat sa iasa din lumea interlopilor si sa mearga in zona de familie-business. Un fel de incercare moderna a conceptului de BMW E90, care a vrut sa iasa din zona cocalarilor si sa mearga in zona executive-premium. Si sincer vorbind doar aia mai cumpara BMW X5 F15 pentru ca de obicei le cumpara de noi, le tin cat au garantie si apoi le vand. Si daca le fura vreun grup de distinsi carturari, se vor bucura macar la Casco.

Ce motoare recomand? Pentru benzina probabil ca voi recomanda gunoiul de 3.0 si 306 cai, iar la diesel 3.0d de 258 de cai pentru ca are o singura turbina. Dar sa iti recomand N57-ele cu o turbina versus ala cu trei turbine este ca si cum te-as impinge de la etajul 5 in loc de etajul 7.