Honda CR-V II, masina oficiala a agricultorilor emancipati, care au zis in 2002 ca nu vor o Dacie papuc cu care sa isi care cartoafele pe camp, ci ei vor o Honda CR-V. In mod comic, acei agricultori inca au aceleasi Honda CR-V-uri din 2002 chiar si in 20-20.

Ar trebui sa incep probabil cu primul CR-V, dar ala e mai degraba o curiozitate pe strazile patriei. Nu e ca si cum Honda CR-V II ar merge pe logica „nu e fufa in tot satul, cum e la romani Passat-ul” si inlocuieste tu cuvantul „fufa” cu ala corect, dar in zonele rurale Honda-ul inca e la mare cautare. Chiar si in 20-20, doar ca majoritatea masinilor din anunturile de astazi sunt cu volan dreapta. Dar ce conteaza daca ai volan dreapta, atunci cand mergi pe camp? Iei nu iei bacul, semintele tot acelasi gust are – iar in cazul lui Honda CR-V II logica se aplica perfect.

Lansat in 2002 dar mult prea scump pentru agricultorul obisnuit din Romania, Honda CR-V II intra in ring alaturi de Mitsubishi Outlander, Subaru Forester, Freelander si Hyundai Santa Fe. Mai era si Rav4 pe acolo, dar era mult prea mic pentru a fi bagat in seama. Iar astazi este cel mai popular SUV din perioada lui, impreuna cu Freelander probabil, alt carucior adus cu baxul din Anglea.

De ce sa cumperi o Honda CRV in 20-20 in loc de restul(rile) din acea perioada?

  • In primul rand Honda CRV-II a fost o masina fiabila, daca ignorai dieselul. Si multa lume a evitat dieselul, majoritatea venind cu un 2.0 benzina de la Honda. Da, consuma benzina la fel cum consuma Tribunul scandal prin emisiuni, dar recuperai masiv prin faptul ca nu bagai bani in piese asa des.
  • Honda CRV a fost si este o masina populara in Anglea, iar asta se reflecta in toate generatiile. Iar in cazul lui CR-V II treaba sta in felul urmator: Se cumpara din Anglea cu 150-200 de lire, se aduce pe platforma cu 500 de lire si apoi se vinde cu 1500-2000 euro in Romanistan. Cateodata se inmatriculeaza pe Romanistan, cateodata nu. La fel ca si Terracan-ul de la Hyundai, foarte rar le vezi pe strazi, mediul lor natural fiind pe pajiste, cu o remorca dupa ele.

Motoare Honda CR-V II

Benzina

  • 2.0 MPI de 150 cai – In mod normal as recomanda sa eviti motorul asta pentru ca e mai abuzat si uzat decat Eva Kent. Gasit de obicei facand scandal pe Honda Civic si Integra, pe CR-V in schimb e un motor domol de care nu s-a tras in ultimul hal. Probleme ocazional la axa cu came si la suportii motor, dar per total e un motor butucanos.
  • 2.4 MPI de 160 cai – Montat pe modele pentru America si Asia, mai vezi ocazional motorizarea asta si pe la noi. Dar totusi, de ce ai vrea sa iti cumperi un motor mult mai scump la taxe si cu doar 10 cai frumosi in plus?

Diesel

2.2 I-CTDI de 140 cai – Primul diesel de la Honda si multa lume ar zice ca ar fi venirea lui Iisus in versiunea cu combustie interna. Totusi, avand in vedere problemele cu consumul de ulei si taxele galactice, as merge totusi pe un benzinar ca si viticultorul din capatul strazii unde stau.

Probleme generale Honda CR-V II

  • Una din problemele mari este la volan. Dupa cum spuneam si in intro, foarte multe Honda CR-V II au fost aduse din Anglea, iar la unele s-a facut conversie iar la altele nu. Iar la alea care s-a facut conversie trebuie sa ai mare grija ca sa se fi facut treaba corect si sa aiba omologare si toate hartiile necesare.
  • Apoi vine a doua problema care iti va trage un sut in testicule si anume rugina. Masinile asiatice nu au stat niciodata bine la capitolul rugina, iar Honda e Maria Ioana, tu esti campioana.
  • Continuam apoi cu apetitul lui CR-V pentru compresoare. Dar tu nu ai nevoie de aer conditionat, tu esti un roman adevarat, nascut viu si suveran. Tu te trezesti dimineata si respiri branza, alcool, voma ramasa de dupa chermeza de aseara, si balega de cal.
  • Mare atentie la diferential si la cutia de transfer pentru ca are tendinta de a se strica. Iar daca abia ti-ai tras CRV din a doua generatie, fa o prioritate din a schimba si uleiul la diferential.

Verdict Honda CR-V II

O prezenta rara pe strazile patriei, dar o masina pe care cu siguranta merita sa o iei in considerare atunci cand vrei sa iti cumperi primul tau SUV. Mai ales daca mergi pe benzinarul de 2 litri ca toti shogorii, vei avea parte de o masina fiabila, de moda veche. Ca o vei folosi ca sa uiti de borduri, gropi sau pietoni sau ca o vei folosi pentru a culege via in fiecare toamna, chiar daca via e undeva prin Pietrosul Rodnei si te-ai gandit sa iei si teasca cu tine ca sa procesezi strugurii pe loc, Honda CR-V II cu siguranta merita atentia ta.

Ce motoare recomand? Pentru benzinare voi recomanda clasicul 2.0 K20A de 140 de cai, iar pentru diesel voi recomanda clasicul 2.0 K20A de 140 de cai.