Subaru Forester II, masina de glorie a celor de la Subaru. O masina care a ramas in inimile noastre si in continuare prin garajele pasionatilor auto. Nu, nu e cea mai fiabila masina posibil asa cum se zice, dar merita toti banii si nervii.

Daca vrei ceva comic de fiabil, mergi la primul Forester. Doar ca ala era genul de masina unde designer-ul avea la dispozitie doar un creion si o rigla, iar interiorul era atat de spartan incat primul Logan parea un veritabil Range Rover Holland and Holland comparativ cu asta.

Dar am scris in articolul acela ca fara primul Forester nu aveam Subaru Forester II. O masina fabuloasa, venita din vremurile de aur ale constructorului, vremuri in care Subaru Impreza si Mitsubishi Lancer faceau scandal si erau auziti de intreaga lume auto. Iar Subaru Forester II a mers in continuare pe ideea de a fi un Impreza mai mare, fiind construit pe platforma de Impreza si avand motoare de Impreza. Da, sunt genul de masini unde trebuie sa stii ce faci si trebuie sa respecti planul de mententata, dar daca vrei o masina solida care sa fie si de familie si de teren si de sport, e greu sa bati Forester SG-ul. Plus ca e genul de masina care merge mai bine cu cat drumul devine mai prost. Sunt scumpe? Da. Dar oare poti pune pret pe pasiune? Pentru ca nu am vazut oameni normali care sa se satisfaca fizic noaptea in pat, facand calcule financiare pentru a isi permite un Subaru Forester II. Sigur, nu e cea mai luxoasa optiune de teren, dar e cam singura optiune daca vrei un 4×4 veritabil care sa vina cu benzinare turbo de 1 miliard de cai putere.

Motoare Subaru Forester II

Benzina

  • 2.0 MPI de 125 cai – In continuare EJ20-ul ramane cea mai civilizata alegere in materie de fiabilitate, costuri de intretinere si performante. Dar oare chiar vrei performante civilizate de la un Subaru Forester II? E ca si cum te-ai intalni cu Simona Patruleasa si doar ai vorbi cu ea respectand normele de distantare sociala. E ca si cum te-ai duce la un Steak House si ai comanda humus cu falafel. E ca si cum ai trai in Romania.
  • 2.0 Turbo de 177 cai – Aici vorbim despre cel mai popular motor de pe Subaru Forester II sau SG si nu e vorba ca nu isi permite lumea sa plateasca impozitul ci nu isi permit sa cumpere versiunea de 2.5 Turbo care e mai rara decat momentele mele de luciditate si mai scumpa decat ar plati orice persoana care nu a fost la castingul pentru reclama cu halatul de la Altex. Plus ca are si mai mult putere decat aspiratul de 2.5.
  • 2.5 MPI de 158, 165 si 175 cai – Daca nu vrei sa te arunci la costuri galactice de intretinere si vrei ceva care sa se asemene cu 2.0 Turbo ca si performante, atunci probabil poti merge si pe benzianarul aspirat de 2.5. Sau daca vrei sa iti pastrezi sanatatea mentala.
  • 2.5 Turbo de 211 cai – Rezervat pentru Subaru Forester STI, acest 2.5 Turbo costa atat de mult ca sa il cumperi incat e mai ieftin sa cumperi doua Touareguri 3.2 benzina care cel mai probabil vor consuma si mai putin.

Probleme generale Subaru Forester II

  • Am sa incep cu problema cea mai mare si anume la sistemul de racire. Ca e motorul boxer, ca e defect de fabricatie, motoarele Subaru sunt faimoase pentru faptul ca dupa o gura de Riesling se incing ca la Wrestling. Neaparat trebuie sa stai geana pe nivelul de antigel si ulei. Pe antigel pentru ca motoarele astea isi vor arde chiuloasa mai devreme sau mai tarziu, tot ce poti face este sa amani inevitabilul. Iar uleiul pentru ca motoarele astea baga ulei talpa de parca au prins promotie in Surubelnita de bere 5+2. La motoarele aspirate e oarecum suportabil, dar la motoarele turbo sa te astepti sa nu mai aiba motorul original. Legenda spune ca proprietarii de Subaru cand pleaca in concediu isi iau si un motor de rezerva.
  • Urmeaza problemele la suspensie si directie cu care ne-am obisnuit de pe prima generatie, vedetele fiind burduful de la planetara, rulmentii roatelor si suspensia adaptiva de pe motoarele turbo.
  • Cutiile manuale nu sunt neparat cele mai performante cutii in viata asa ca fa neaparat un test drive si vezi daca intra in marsarier, din 4 in 5 si din 5 in 4. Stiu, si mie imi suna a banc porno, dar din pacate ne aflam intr-o fosa septica auto.
  • Subaru e faimos pentru consumurile halucinante de benzina, iar Forester SG nu face exceptie. Daca nu te prinde de testicule ideea unui consum de 20 de litri la suta de km de oras, atunci probabil ca Subaru nu este pentru tine. Oricum, la Forester consumul de obicei se calculeaza in litri pe ora, ca la orice masina veritabila de teren.

Verdict Subaru Forester II

Ce mai pot sa spun despre Subaru Forester II / SG ? As putea spune ca nu e cea mai potrivita masina pentru aceasta fosa septica a internetului pentru ca este o masina de pasionati, care stiu ce fac si care stiu cam ce poate face masina asta. Iar cititorul mediu? Daca nu ai auzit de suspensiile Ironman, probabil ca masina asta nu e pentru tine. Sau poate ca e, cu benzinarul de 2.0 MPI si 125 de cai, dar iarasi, e ca si cum ai primi un iPhone 11 cu iOS 4.2.5. Ai doar carcasa si aspectul, ca performantele sunt departe de ceea ce poate face masina. Dar chiar si cu microscopicul 2.0 aspirat, tot ai o masina fantastica care poate juca mai multe roluri chiar si decat Bruce Willis.

Ce motoare recomand? Daca nu stii nimic despre masini, atunci benzinarul de 2.0 aspirat si 125 de cai e suficient. Daca vrei senzatii tari totusi, atunci neaparat 2.0 Turbo de 177 cai.