Toyota Corolla E120, Toyota Corolla inainte sa devina un star. Inainte de a deveni masina oficiala scartarilor pentru care masina e doar un cuptor cu microunde pe roti care trebuie sa isi faca treaba cat mai eficient si cat mai ieftin. Toyota Corolla E120, o Skoda Fabia de la Toyota.

Si nici macar nu glumesc cand fac afirmatia asta. La noi in Europa Toyota Corolla E120 a venit cu un aspect de hatchback care aducea foarte mult a Skoda Fabia I si asta nu ii facea un serviciu prea bun. Aceasta generatie de Corolla nici macar nu e un Auris cu portbagaj, unirea facandu-se la generatia urmatoare.

Si atunci cu ce mai ramai? Ramai cu un hatchback de la Toyota pentru care nu s-a inghesuit mai nimeni. De fapt, daca stai sa te gandesti, din perioada aia au mai ramas doar Yaris si Avensis si ocazionalul Rav4, dar restul masinilor sunt mai uitate in analele (ha ha, anale) istoriei decat trupa Veritasaga. Suntem intr-o perioada in care Toyota Corolla nu era o masina de interes pentru Toyota Europa (nici acuma nu e) asa ca am primit mai degraba o curiozitate auto decat ultima nebunie cu combustie interna.

Plus ca in afara de versiunea Verso, care era intradevar o alternativa interesanta la Touran / Scenic si care a fost o masina populara la noi, singurul motiv real pentru care sa cumperi o Corolla in loc de Avensis in 20-20 e acel motor diesel de 1.4 D-4D de 90 de cai. Dar oare chiar vrei sa faci sacrificiul asta pentru 100 de lei economisiti la impozit si un consum de motorina un pic mai bun? Ah da, am uitat. Scriu despre Toyota Corolla.

Motoare Toyota Corolla E120

Benzina

  • 1.4 MPI de 95 de cai – Da, e un motor relativ fiabil dar e si cel mai anemic de departe. Daca nu cantaresti mai mult decat Ana Maria Barnoschi, esti ok si cu motorul asta. Pentru ca pasageri oricum nu o sa ai. Pentru ca nu ai prieteni. Pentru ca ai o Corolla 1.4 benzina.
  • 1.6 MPI de 110 cai – Motorul de efort minim din partea celor de la Toyota. O Toyota Corolla E120 1.6 benzina se bate pentru exact aceeasi piata cu VW Golf V 1.6 MPI, Ford Focus II 1.6 MPI, Seat Leon 1.6 MPI, Peugeot 307 1.6 MPI, Opel Astra H 1.6 MPI si tot asa. As fi zis si Octavia 2 1.6 MPI, dar aia e masina aspirationala pentru ca ei vor ceva mai mult decat un hatchback ieftin.
  • 1.8 MPI de 192 cai – Am sa pun aici si versiunea de 1.8 Turbo de 224 cai pentru ca e acelasi 2ZZ-GE si am sa iti spun sa le eviti pe ambele, in cazul putin probabil in care ai sa le gasesti. Probleme la pompa de ulei, consumul de ulei si garnitura de chiuloasa pentru ca motoarele astea au fost turate exact cum te-ai astepta ca un motor de 200 de cai sa fie turat.

Diesel

  • 1.4 D-4D de 90 de cai – Piesa de rezistenta a lui Corolla E120 e un diesel simplu si fiabil, anost si economic. E ca o ciorba de cartofi. Isi face treaba, dar nu e nimic spectaculos. E ca revelionul cu Dan Negru. Nu te face sa te arunci pe geam de la entuziasm, dar macar in sinea ta esti multumit.
  • 2.0 D-4D de 90, 110 si 116 cai – Singura diferenta intre cel de 90 si cele de 110 si 116 e ca nu are intercooler. Foarte important pentru oamenii care inca isi doresc un Passat B4 modern sau un Mondeo II mai silentios. Genul de motor pentru genul de om care nu stie nimic despre masini si doar a auzit ca dieselul e bun. Nu stie nimic despre mentenanta unui diesel. Dar nu e problema. 2.0 D-4D e facut exact pentru genul lui de om.

Probleme generale Toyota Corolla E120

  • Mare grija la motoarele pe benzina pentru ca au obiceiul de a consuma ulei undeva tarziu in viata. Dar macar stii ca exista peste tot posesori de VW si ii poti intreba pe ei ce ulei pun si cate bidoane trebuie sa aiba in portbagaj inainte de a pleca la drum lung.
  • Cutia semi automata MMT e la fel de utila ca o bere scapata pe jos sau ca o tipa care iti da numarul de telefon gresit. Sau ca o factura de regularizare unde singura chestie regularizata e fundul tau. Sau ca un spectacol Doru Octavian Dumitru unde mergi ca sa iti mai treaca depresia. Oricum, cutiile semi-automate nu au fost niciodata bune, cea mai recenta victima fiind Dacia cu faimosul Easy-R.

Verdict Toyota Corolla E120

O prezenta mai rara pe drumurile patriei decat asfaltul, Toyota Corolla E120 a pavat drumul catre urmatoarea generatie care a fost masina oficiala a liber profesionistilor cu PFA in buzunar si cunostinte auto zero. Iarasi, stau si ma scobesc in fund…asta, stau si ma gandesc de ce ai cumpara o Corolla in locul unui Avensis? Si apoi vine si raspunsul – Corolla e cu 1000-1500 euro mai ieftin decat un Avensis. Iar atunci cand te uiti la o Corolla, eficienta financiara e pe primul loc. Vezi, stiu sa fur…asta, sa scriu si cuvinte pompoase!

Ce motoare recomand? Pentru benzina mergi pe clasicul 1.6 MPI ca restul masinilor din segment, iar pentru diesel voi merge pe 1.4 D-4D de 90 de cai.