De multe ori am fost acuzat ca sunt un nenorocit, ca am creierul atat de plat incat patineaza musca pe el, ca sunt platit pentru a denigra marci auto si in special pentru ca sunt subiectiv. Iar astazi vine unul din putinele articole unde chiar sunt subiectiv pentru ca vorbesc despre Lexus NX, una din masinile mele preferate.

Lexus NX e in acelasi timp una din masinile mele preferate dar si un caz clasic de a nu iti intalni eroii in realitate pentru ca vei ramane mai dezamagit decat majoritatea fetelor din facultate care au vrut sa faca chestii fizice cu mine. Spun majoritatea pentru ca imi acord eu mie o raza de speranta ca nu au fost toate.

Lexus NX NU este un Toyota Rav4 pe steroizi. Singura chestie comuna e dimensiunea si faptul ca sunt SUV-uri de oras care iti dau pozitia inalta de condus care te ajuta sa observi mai usor restul(rile) din trafic si cam atat. A da, si motorul. Da, motorul pentru ca Lexus NX vine cu un singur motor in Europa, sub numele de Lexus 300h. Deja am inceput mai fulminant decat Lexus CT200h care era intradevar un Auris pe steroizi.

Restul masinii in schimb e in stilul clasic Lexus. Plin de lux si confort, Lexus NX intra si el la categoria „laptop pe roti” avand in vedere electronica si tehnologia care fac masina asta sa fie obscura dar al naibii de exclusivista. Atat de exclusivista de fapt incat la orice reprezentanta Toyota ai prioritate pentru simplul fapt ca ai Lexus. Mai mult decat atat, in tarile civilizate ai parte si de „Lexus Red Carpet Treatment”, unde te suna un agent de la reprezentanta Lexus ca sa iti aduca aminte ca trebuie sa faci revizia si cand te poate deranja ca sa vina sa ia masina. Apoi vine, iti face alte chestii pentru ca ai tratament de covorul rosu, iti ia masina, o duce la reprezentanta, face revizia si apoi ti-o aduce inapoi acasa. Tu trebuie doar sa platesti si atat, nu trebuie sa te obosesti cu prostii lumesti de genul „cand trebuie sa fac revizia?” sau „masina are nevoie si de ulei, nu doar benzina?” sau „trebuie sa merg la reprezentanta”. Lucrurile astea nu se fac atunci cand ai un Lexus si in special un Lexus NX, avand in vedere cat de mult pot costa chestiile astea.

Motoare Lexus NX

Benzina

2.0 Turbo de 238 cai – Primul benzinar turbo de la Toyota / Lexus a venit pus pe Lexus NX dupa multe testari si e la fel de complicat ca descifrarea mesajelor unei tipe care te place, atunci cand esti la liceu si nu iti dai seama daca te place sau nu. Spun la liceu pentru ca mai tarziu in viata oricum nu te place nimeni si n-are rost sa vorbim. E atat de complicat incat are 3 termostate si e plin de electronica cum e Viorel Lis plin de speranta pacanelelor asa ca pregateste-te pentru vizite ocazionale la reprezentanta pe partea de electronice si software.

Hibrid

2.5 MPI + electric de 197 cai – Singura optiune pentru noi in Romanistan, pentru ca 2.0 Turbo e pentru tarile din Vest PENTRU CA ACOLO AU DUBLU STANDARD SI ACOLO SE FAC LUCRURI PE BUNE NU CA LA NOI UNDE NEAU FURAT TARA SI NEAU FACUT COLONIE CA DACA TRAIA CEAUSESCU MAI PLATEA DATORIA EXTERNA DE DOUA ORI SI NE PUTEAM PISA INVERS DIRECT PE INTREGUL COSMOS DINTRO DACIE 1510 DAR NOI AM VRUT DEMOCRATIE NU VREM SPITALE VREM CATEDRALE O ROMANIE FARA HOTIE JOS BOTNITA JOS 5G JOS FEMEILE. Din pacate motorul asta nu e facut pentru sport ci pentru economie iar din motivul asta lumea se plange de performantele dinamice slabe ale lui Lexus NX. Partial.

Probleme generale Lexus NX

  • Te-ai gandi de o parte ca un Lexus nu are probleme de fiabilitate dar apoi iti aduci aminte de nivelul de tehnologie, electronice si software care sunt indesate in aceste laptopuri pe roti si ca vei avea probleme constante pe partea asta. Vei avea probleme, dar ocazionale, pentru ca e totusi Lexus.
  • Una din momentele demne de noaptea mintii este ca Lexus NX, o masina de croaziera si comfort vine cu o suspensie sport care este orice dar nu confortabila. Motorul care trebuia sa fie sport e moale iar suspensia care trebuia sa fie moale e sport. E ca si cum Diana Sosoaca ar vorbi coerent. E ca si cum Viorel Lis ar fi tanar si in putere. E ca si cum Simona Patruleasa mi-ar scrie in privat pe pagina de facebook Aproape Masini.
  • Portbagajul e la fel de mic ca aspiratiile mele in viata asa ca mare grija la bagaje pentru calatorii. Oricum nu o sa ai pasageri prea des pentru ca 1. nu ai prieteni pentru ca ai Lexus si 2. nu ai copii pentru ca nu vei lasa copiii sa distruga frumusetea de interior de pe Lexus NX.
  • Sistemul de infotainment e atat de avansat incat ai nevoie de un curs de programator pentru a-l intelege, dar asta e valabil la orice Lexus sau masina japoneza de top.

Verdict Lexus NX

Lexus NX e probabil cel mai bun cross-over de care nu ai auzit niciodata. Un festival al tehnologiei, al luxului si al confortului. O masina facuta sa arate bine si nu neaparat sa fie practica. E un benzinar hibrid de oras, o masina de opulenta urbana si pentru asta e una din masinile mele preferate. Nu e perfecta, dar e al naibii de buna si pentru asta am sa fac un fund raiser de 30000 euro ca sa imi pot permite si eu un model din 2015.

Ce motoare recomand? Lexus Romania spune doar 2.5 hibrid dar mobile.de spune altceva. In orice caz, tot merg pe 2.5 Hibrid ca fiind cel mai bun motor pentru caracterul lui Lexus NX.