Range Rover LR322, masina care a calcat in picioare criza, coerenta, fiabilitatea, portofelele posesorilor, rampele mecanicilor, gura targului, inima lui Dorian Popa si care a devenit un sex-simbol al excesului si al ineficientei. Range Rover LR322, Doamne cat de bun a fost.

In 2001 se termina povestea de dragoste dintre BMW si Land Rover si noul proprietar devine Ford. Iar Ford a venit pe cai mari si a zis sa pensioneze vechiul P38 si au decis ca Range Rover LR322 sa fie o masina a excesului si sa duca totul la urmatorul nivel. S-au gandit sa aduca si motoarele de pe Jaguar, un 4.2 benzina turbo, un 4.4 benzina aspirat, un 4.4 diesel si cireasa de pe tort – un benzinar aspirat de 5 litri si 375 cai pe care l-au dus ulterior la 510 cai cu ajutorul unui sistem de supra-alimentare. Doar ca treaba asta dura asa ca Ford atunci cand a semnat contractul de vanzare – cumparare cu BMW au pus o clauza prin care BMW era obligat sa duca la capat dezvoltarea conceptului asa ca primesti si niste ramasite de BMW in Range Rover LR322. Practic, Range Rover LR322 e ca Raluca Badulescu pre-operatie – 3 in 1. Ai componente BMW, Ford si Jaguar/Land Rover in LR322.

Ce nu ai in schimb e cea mai mica urma de saracie in masina asta. S-a renuntat complet la cutia manuala si la suspensia pe arcuri, ca sa fii sigur ca masina asta va tine saracii departe de ea. De fapt, Ford a vrut sa transforme Range Rover-ul dintr-o masina legendara de teren intr-o limuzina de teren si le-a iesit. Daca nu iti placea cocioaba de LR322 care iesea de pe poarta fabricii, te asteptau cei de la Overfinch, Autobiography, Holland and Holland, Kahn Design si alte case de moda. Ca sa iti dai seama cat de departe s-a mers cu excesul LR322, editia Holland and Holland venea cu pusti de vanatoare cat si spatiu special de depozitare pentru el.

Range Rover LR322 a infruntat criza cu maxima incredere si a reusit sa o calce in picioare. Spre deosebire de Touareg, X5 sau Cayenne unde erai bogat dar criza avea sa te mature, Range Rover LR322 era atat de scump si de intretinut incat doar oamenii imuni la criza si-l puteau permite. Mai punem si faptul ca avea unul din cele mai performante sisteme 4×4 de pe atunci (performante, nu fiabile) si faptul ca era una din putinele masini care puteau tracta 3500 kg si ai o reteta clasica pentru proprietarul tipic de iacht.

Motoare Range Rover LR322

Benzina

 • 4.2 Turbo V8 de 400 cai – Cel mai mic benzinar e un microscopic 4.2 Turbo V8 de 400 de cai de origine Jaguar. Lansat acum 450 de ani intr-un grajd din Anglia lui Henry al VIII-lea, acest motor e destul de fiabil dar trebui sa stai cu ochii pe pompa de apa si pe intinzatoarele lantului de distributie.
 • 4.4 V8 de 286 si 305 cai – Cel de 286 e motor de BMW iar cel de 305 e motor Jaguar. Trag aer in piept, un gat de Babanu si incep cu motorul M62 de BMW. Probleme la pierderile de ulei, bobine de inductie, unitatea VANOS care cand o picat motorul e bun de facut mobila decorativa, valva PCV, radiatoarele, simpla existenta si chiuloasa. Din acest motiv multi oameni considera ca motorul M62 a fost pentru BMW ceea ce S.A.T.R.A. Benz a fost pentru muzica. Cat despre cel de origine Jaguar am vorbit deja mai devreme, fiind acelasi AJ-V8 ca si 4.2-ul, doar ca in versiune aspirata. Totusi, e mai anemic decat versiunea de 4.2 Turbo iar daca vrei motor pe care sa scrie „exces” macar ia aspiratul de 5.0 ca diferenta de impozit e mica intre ele.
 • 5.0 V8 de 375 cai – Lansat pentru Abu Dhabi si Londra, acest masiv 5.0 V8 are probleme la intinzatoarele lanturilor distributiei, pompa de apa cat si la tevile din plastic care cedeaza in fata caldurii si puterii motorului. Creat in mijlocul nebuniei exceselor, nu este nimic ieftin la motorul asta. Exista doar mai scump.
 • 5.0 V8 Turbo de 510 cai – Mai scump in sensul ca puteai pune si supra-alimentare pe el si aveai un monstru de 510 cai putere. Combinat cu cele 2000 de tone cat cantareste un Range Rover LR322 ( 2700 kg gol) si ai un consum oficial de 20 de litri la 100 de km de mers combinat urban + extraurban,  dar macar te misti la fel de repede ca un BMW E46 M3.

Diesel

 • 3.0 l-6 de 177 cai – Motorul diesel de BMW si de departe cel mai popular din Romania. Capabil de miliarde de km si foarte popular printre cei care aduc masini din afara pe platforma, acest motor are un singur minus real si anume norma de poluare Euro 3. Asta daca te intereseaza normele de poluare. A da, si daca benzinarul de 5.0 si 510 cai e la fel de rapid ca un BMW E46 M3, dieselul de BMW e cel mai lent motor de pe Range Rover LR322 si abia vei reusi sa depasesti un VW Golf V 1.4 benzina aspirat de 75 de cai pentru ca e cu doar 0,4 secunde mai rapid de la 0 la 100 km/h. In fata unui Golf V 1.6 benzina sau 1.9 TDI nu ai nici o sansa.
 • 3.6 TDV8 Twin-Turbo V8 de 272 cai – De departe cel mai echilibrat motor pentru Range Rover LR322 in ceea ce priveste fiabilitatea si performantele, un motor per total fiabil care are probleme doar la turbine. Oricum, sa nu crezi ca daca e fiabil e ieftin de intretinut.
 • 4.4 TDV8 Twin-Turbo V8 de 313 cai – Motorul de unica folosinta. In general fiabil, dar cand s-a stricat ceva de obicei se comanda alt motor. Ca de reparat oricum nu o sa gasesti mecanici.

Probleme Generale Range Rover LR322

 • Cutia automata este standard pe Range Rover LR322 pentru ca aceasta masina nu se adreseaza saracilor. Si ca sa fie mesajul clar, cutia automata este de unica folosinta si se schimba la fiecare 100-150.000 de km.
 • Diferentialul fata este si el o piesa de unica folosinta si care se schimba la fiecare 80-100.000 de km, iar in cazurile exceptionale diferentialul poate lua si cardanul cu el la plimbare spre lumea viselor si a cimitirelor de masini.
 • Masina cantareste cat Parlamentul Romaniei in timp ce Diana Sosoaca tine un discurs miliardelor de geto-daci nascuti liberi si suverani, iar asta inseamna ca se pune o presiune imensa pe suspensie. Vei schimba saptamanal pernele suspensiei, compresoarele, bucsile si bratele.
 • Electronica de pe modelele non-facelift este luata de pe BMW Seria 5 E39, iar la modelele facelift vin cu electronica Ford iar acolo esti pe cont propriu.
 • Mare atentie la istoricul masinii pentru ca Range Rover LR322 a fost o masina populara printre tot felul de dubiosi dar si de cei care au carat platforme auto si nici una din aceste categorii nu a avut grija prea mare de masina.

Verdict Range Rover LR322

Nu este un alt mod de a o spune – e o masina excesiva si infernala de intretinut. Sa spun ca te va costa undeva la 5000 de euro anual in mentenanta din pacate nu este o exagerare. Din fericire, e bine de stiut ca umanitatea e capabila de asemenea exces. Iar atunci cand lucrurile o iau razna si criza se pregateste sa vina, va trebui doar sa ne uitam la ce se petrece in lumea auto. Pentru ca atunci cand va aparea urmatorul SUV de 3 tone, cu piele de vaca prelucrata manual, cu un benzinar de 5 litri si 510 cai putere si 40 de litri consum la 100 de km de oras, atunci vom sti ca iar am luat-o razna si ca va veni in curand criza. Ah, stai, Rolls Royce Cullinam, Bentley Bentayga cu ceasul optional de 150000 euro si Audi Q8 5.0 TDI. Hmm…

Ce motoare recomand? Pentru benzina cel mai decent e supra-alimentatul de 4.2 si 400 cai iar pentru diesel voi recomanda 3.6 V8-ul TDV8 de 272 cai, desi si dieselul 3.0 M57 de BMW e bun de cumparat dar atentie la norma de poluare Euro 3 si la faptul ca a fost cumparat preponderent de oamenii care au vrut Range Rover dar care nu au avut bani de Range Rover.