Toyota Prius III, probabil cel mai reusit Prius de pana acum si categoric cel pe care il vrei. Asta daca nu iti pasa de aspectul masinii, iar asta m-ar face sa te intreb ce cauti in Romanistan??

Toyota Prius III e fix opusul masinii tipice pentru Romanistan. E urata, consuma putin si e fiabila. E un fel de George Pruteanu. Nu arata a mare lucru, pana incepe sa vorbeasca. Iar cifrele pentru Toyota Prius III sunau bine. Venind cu mai multa putere decat generatia anterioara si cu un tren de rulare hibrid care calca in picioare modestul Honda Insight, Toyota Prius III a fost si este o masina populara printre taximetristi si curieri.

Si un avantaj foarte mare pe care il are Prius III fata de generatia anterioara este ca Prius III foloseste un tren de rulare foarte comun prin tomberoanele Toyota, benzinarul de 1.8 si motorul sau electric fiind montat si pe Auris Hibrid, Lexus CT200h sau Toyota CH-R. Asta inseamna ca nu mai trebuie sa stai sute de ani in asteptarea pieselor de schimb si poti face taximetrie in liniste. Dar numai si numai daca stai cu ochii pe bordul care e amplasat central si ai grija sa nu se aprinda butonul de „Check Engine” pentru ca daca nu tragi pe dreapta imediat motorul tau va avea parte de o experienta demna de Moartea Domnului Lazarescu, cu un final aproximativ la fel.

Motoare Toyota Prius III

Hibrid

1.8 atkinson + electric de 134 cai – Trenul de rulare electric poate duce 400-500.000 de km cu bateriile originale, dupa care trebuie ori sa le schimbi ori sa le reconditionezi. Problema in schimb e la motor, in mod specific la pompa de apa care este actionata electric si care nu da nici un semn de oboseala decat un mic Check Engine aprins in bord. Iar daca ignori acel Check Engine si nu tragi pe dreapta imediat, ai mari sanse ca pompa de apa sa fie cedata iar motorul sa se incinga de parca i-ar canta Bosquito la 12:00 si preotul la 13:00.

Probleme generale Toyota Prius III

  • Nu ar fi Toyota daca nu are avea problemele clasice la coloana directie si la sistemul infotainment asa ca pune bani deoparte.
  • Ca si la generatia anterioara si majoritatea hibridelor de fapt trebuie sa iti spun ca nu trebuie sa ii dai curent pe direct ca la o masina normala, ci trebuie sa folosesti un trickle charger. De aia taximetristii cu Logan nu dau curent, pentru ca au auzit de la taximetristii cu Prius ca daca ii dai curent asa poti praji sistemele hibridului.
  • O particularitate a lui Toyota Prius III este ca e impachetata cu tehnologie prin toate colturile posibile. Iar asta se traduce simplu ca in caz de accident ai sanse destul de mari ca sa primesti dauna economica pentru ca e o masina foarte complexa si piesele sunt rare si scumpe. Ai putea argumenta astfel ca e o masina de unica folosinta, pana te loveste unul in parcare. Fix la fel e si cu taximetristul care conduce Logan. Eu zic sa il asculti cand se mai lauda ca Loganul lui e de fapt un Prius.

Verdict Toyota Prius III

Una din cele mai fiabile masini din istoria recenta, cu unul din cele mai reduse costuri generale de intretinere. Poate doar Loganul 1.4 rup asfaltu’ ii mai arata cine e seful, dar daca vrei eficienta maxima de banii tai atunci mergi pe volanul lui Toyota Prius III. Si cu banii economisiti iti poti face operatie la ochi in Turcia, pentru ca in continuare consider ca Prius-ul arata de bine incat daca ar fi o femeie si s-ar dezbraca, mi s-ar scula invers.

Ce motoare recomand? Benzinarul de 1.8 si motorul electric sunt de departe cea mai buna alegere dintre toate motorizarile.