Cat de coreean este „prea coreean”? La fel ca si in cazul filmelor marca Alina Plugaru, de calitate si scenarii indoielnice, niciodata nu este prea mult. Iar Kia Soul I vine direct din zona aia de Coreea / Japonia si si-a incercat totusi norocul si in Europa.

Si, in mod aproape halucinant, aproape i-a iesit. Kia Soul I poate ca nu a fost demn de „Vara Manelelor 2005 – 16 melodii, 17 hit-uri” in Europa, dar in SUA a facut prapad. Si totul se rezuma la un singur cuvant: marketing.

Kia Soul I a fost aceeasi masina atat in Europa cat si in Coreea cat si in America, singura diferenta notabila intre noi si cei care isi dau la schimb copiii pe hamburgeri este ca noi am avut dieselul de 1.6 CRDi si americanii au primit benzinarul de 2.0.

Totusi, in America si in special in SUA s-a facut marketing la greu. Kia Soul I a fost un veritabil Emi Pian la lansare, venirea acestuia fiind anuntata de catre Lady Gaga, Calvin Harris, Goldfish, Axwell si chiar si LMFAO cu al lor Party Rock Anthem. Nu mai zic ca au aplicat strategia pe care Opel aveau sa o aplice in 2013 cu Opel Adam si anume ca au venit cu miliarde de combinatii posibile de dotari si culori si cateva sute de editii speciale. Practic, Kia Soul I a fost prima incercare a celor de la Hyundai / Kia de a se adresa publicului tanar. Iar pentru o tanara adolescenta de 16 ani, un Kia Soul e o masina foarte buna. Si americanii nu aveau probleme ca sa o cumpere drept cadou de 16 ani copiilor lor, pentru ca un Kia Soul incepea de la 13995$ in 2010, pe cand media veniturilor per gospodarie in 2010 era de 49500$ pe an, iar versiunea de top cu benzinarul de 2.0 si toate optiunile se oprea la 17450$.

Si in Europa?

La noi nu a prins chiar asa de bine Kia Soul I, dar apoi a venit a doua generatie ca sa puna lucrurile pe roate. Doar ca prima generatie de Kia Soul era o ciudatenie pentru noi europenii. Statea la jumatatea drumului dintre Nissan Cube care era prea japonez si Skoda Yeti care era prea european. Si suntem in 2008, punctul din care abia incepe asaltul coreean asupra Europei. Odata cu Kia Soul I se lanseaza si Hyundai i20, masini destinate tinerilor si astfel au prins piata europeana la inghesuiala si au lovit-o din doua directii. Masini fiabile, pentru tineret. Doar ca noi in Europa nu luam carnetul la 16 ani. Iar parintii nu ne fac cadou masini de 14000 euro cand facem 18 ani si luam permisul. Nope, ce sa facem cu 7000 euro cand 5000 euro ne ajung asa ca se gandesc sa ne dea 4000 euro dar ne descurcam mai bine cu 3000 euro asa ca ia de aici 2000 euro ca sa nu ma enervez sa iti dau 1000 euro si sa ramai cu 500.

Motoare Kia Soul I

Benzina

1.6 MPI de 126 cai – In afara faptului ca suna a diesel, benzinarul asta la comun cu Hyundai i30 e destul de decent pentru nevoile noastre. Poate ca in SUA pe autostrada intradevar e cam lent, dar in Romanistan nu ai nevoie de mai mult.

Diesel

1.6 CRDi de 126 cai – Daca mergi pe versiunea cu cutie automata vei avea doar grija filtrului de particule. Daca mergi pe versiunea cu cutie manuala vei avea grija si de volanta cu masa si ambreiaj. Oricum, si la cutie automata trebuie schimbat uleiul in mod regulat. Si nu, benzinarul nu a primit cutie automata.

Probleme generale Kia Soul I

Sistemul de sonorizare nu e cel mai stralucit, pe versiunile mai normale la cap cel putin. Asta daca iti pasa de sistemul de sonorizare. Si daca vrei sa schimbi amplificatorul, mult noroc.

Verdict Kia Soul I

Dar iata ca si fara marketingul din SUA, Kia Soul I a fost un veritabil aspirator de fete. La fel ca si cu Suzuki Swift, nu inteleg care e treaba cu fetele si cu Kia Soul. In general fete pana in 30 de ani, care umbla cu parul strans, cu ochelari de soare, intr-o mana au un breloc cu 50 de chei iar in cealalta mana au telefon si o cana de cafea de la Coffee 2 Go-ul ei preferat. Kia Soul I pare victima clasica a fetelor normale dar care au un minim simt de fashion dar nici chiar atat de dezvoltat incat sa umble constant imbracate in haine cu 2 numere mai mici si pe care le vezi de obicei in vreun Evoque. Dar care nu sunt nici Nikita, poeta semi-filosoafa, pe care ti-ai imagina-o intr-un Opel Astra G break, plin de rugina si de cartofi.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.6 MPI de 126 de cai si pentru diesel 1.6 CRDi de 126 de cai. Mare grija sa nu le incurci la fel cum un orb incurca pescaria cu cabinetul ginecologic pentru ca mirosul e acelasi.