Jimny Jimny, iubeste fetitele-n bikini, dar pe tine cine te mai iubeste Jimny? Jimny, Jimny, cine dracu-i Jimny? Suzuki Jimny III.

E vara, e soare,
Suntem toti la mare,
Fetitele in bikini,
Danseaza langa Jimny

El este domnul Jimny
Ii plac fetele in bikini,
Iubeste fetele,
Ce-si ridica fustele,
Chiar si fetele il plac pe el,
Il doresc, el este chel.

Despre ce vorbeam?

A da, Suzuki Jimny III. Probabil ca multa lume astepta o recenzie distorsionata a lui Suzuki Jimny III si asta pentru ca Suzuki Jimny este o aproape masina.

Aproape masina?

Da, aproape masina. Suzuki Jimny nu a inceput ca o masina normala ci ca un kei car.

Kei Car?

Kei car in esenta este ceea ce noi in Europa numim microcar. Treaba e ca in Japonia nu este loc prea mult pentru prea multe masini, asa ca Japonia s-a gandit sa oblige populatia pentru a conduce micro-car-uri sau kei cars. Iar Suzuki Jimny a pornit si este in continuare un Kei Car 4×4. Legea din Japonia spune ca o masina trebuie sa fie mai mica de 3400 mm lungime, 1480 mm latime si 2000 mm inaltime si sa nu ai un motor mai mare de 660 cmc, cel putin astea sunt standardele impuse din 1998 pana la momentul actual.

Asadar Suzuki Jimny III are dimensiunile originale de 3395 mm lungime, 1475 mm latime, 1680 mm inaltime si un motor de 658 cmc. Si uite asa s-au incadrat in dimensiuni si au putut comercializa Jimny in Japonia. Doar ca expansiunea micului Samurai nu s-a terminat la granitele Japoniei. O nu. Japonezii i-au mai pus cativa centimetri pe lungime si latime, au cumparat motoare europene si l-au adus aici. Si in America. Si in Asia. Si in Noua Zeelanda. Iar la noi in Europa a fost ansamblat in Spania, cel putin versiunea cu prelata.

De ce este Suzuki Jimny atat de cautat si de capabil off-road?

  • E aproape la fel de dotat ca Roxana Ionescu si/sau Simona Patruleasa. Chiar daca e la fel de lung ca un scaun din ratan, Suzuki Jimny vine cu reductor, 4×4 la mic si mare si sasiu de tip scara. Asta ii permite lui Suzuki Jimny III sa se ia de par cu baietii mari, gen Mercedes ML, Ssangyong Rexton, Nissan Pathfinder, Mitsubishi Pajero si restul monstrilor de teren.
  • Este mult mai agil decat ceilalti mastodonti pe care i-am mentionat mai devreme. Iar pentru ca are ampatamentul de dimensiunea unei tavi pentru cuptor si asta il face pe Jimny mult mai agil si capabil sa ajunga in locuri la care ceilalti monstri doar viseaza. De fapt, un Suzuki Samurai ( sau Suzuki Jimny II ) detine recordul mondial pentru cea mai mare altitudine la care a ajuns o masina, 6688 metri.

Motoare Suzuki Jimny III

Benzina

1.3 MPI de 80 si 85 cai – Vorbim de doua (sau *doo, depinde ce scoala a vietii ai absolvit) motoare din doua generatii diferite. Cel de 85 e cel pe care il vrei, faimosul M13A. De fapt, uita de asta. O operatiune populara pe Suzuki Jimny III este sa arunci motorul de 1.3 si sa montezi motorul de 1.5 de pe Swift sau 1.6 de pe Suzuki SX4. Sunt efectiv plug & play. Iar daca esti australian, poti duce treaba la urmatorul nivel si poti monta monstruosul M18A de 1.8 de 123 de cai. Desi probabil ca vei fi ok cu motorul de 1.6 de 120 de cai.

Diesel

1.5 DDiS de 86 caiLegendarul K9K 1.5 dCi de provenienta Renault se afla si sub capota lui Suzuki Jimny III. Motor devenit faimos in Romanistan pentru prestatia excelenta sub capota lui Dacia Logan si tot familionul, chiar nu am ce vorbi despre motorul asta. Da, au fost probleme la injectoarele Delphi pentru versiunile de sub 90 de cai, dar probabil ca au fost schimbate deja. Sau daca se strica, cumperi din dezmembrari injectoare de Logan cu 50 de lei bucata. Sau setul?

Probleme Generale Suzuki Jimny III

  • Suzuki Jimny III a fost o masina folosita intens in off-road asa ca iti recomand sincer sa te uiti la sistemul 4×4 si sa verifici totul din scoarta in scoata, vorba lui Daddy. Toate butoanele, toate treptele cutiei si reductorului, verifica masina pe dedesubt de lovituri, verifica daca mai are cardanul drept sau daca il are cu totul si tot asa.
  • Suspensia este incredibil de slaba pentru asfalt dar excelenta pentru off-road. Asta e o masina 4×4 de moda veche unde nu ne intereseaza suspensia pentru asfalt sau minimul de comfort pentru oameni.
  • Apoi vine problema principala a lui Suzuki Jimny III si anume ca nu stiu la ce se petrece mai bine: la off-road sau la acumulat rugina. De fapt, cred ca Suzuki Jimny e in topul masinilor care ruginesc talpa.

Verdict Suzuki Jimny III

E un micro-car relativ ieftin, fiabil si capabil de off-road dar si ca sa te transporte de acasa la munca si inapoi. Si spun relativ ieftin pentru ca depinde de perspectiva cu care analizezi masina. Daca o analizezi ca un mini SUV de oras, da, e foarte scumpa. Sunt multe masini mult mai bune si mai ieftine care pot face asta. Dar daca te uiti din perspectiva unui off-roader si stii ce e aia 4×4 la mic, 4×4 la mare, reductor si sasiu scara, atunci masina asta e pomana curata. Si cu asta am zis totul.

Ce motoare recomand? Ai sa razi, dar pentru benzina recomand un transplant de 1.6 M16A de pe SX4, iar pentru diesel arhicunoscutul 1.5 dCi K9K nu mai are nevoie de prezentare.