Cand vad Toyota Hilux VII deja ma gandesc la un oier cu bani. Pentru ca daca ai nevoie de o camioneta strasnica, care sa tina mai mult decat tine, copiii si nepotii tai, dar totusi vrei sa ai si un statut la tine la stana, atunci Toyota Hilux VII e ceea ce trebuie.

Toyota Hilux dintotdeauna a fost un VW Golf IV al camionetelor. Ai auzit ca sunt bune, iar daca nu stii nimic despre camionete, te duci si cumperi un Hilux cel mai probabil. La fel ca si Golf IV, Toyota Hilux VII e fiabil, muncitoresc si la fel de dotat ca Cheeki Girls. Oricare din ele. Sau amandoua la un loc, e tot aia.

De ce incep cu generatia VII de Hilux? Pentru ca asta a fost versiunea care a devenit internationala. Pana atunci Hiluxul se construia doar in Japonia, dar apoi japonezii s-au gandit sa vanda mai mult si au construit fabrici prin toata Asia si Africa si au inceput sa le exporte. Noi europenii de exemplu am primit Hiluxuri confectionate in Africa de Sud. De fapt, daca stau si ma gandesc, Toyota Hilux VII a fost victima perfecta pentru cei care traiesc din razboi. O camioneta extrem de fiabila, adaptata pentru off-road si construita in Asia. Si uite asa Toyota Hilux VII a devenit unul din simbolurile jihad-ului, alaturi de Land Cruiser, doar ca pe Land Cruiser nu puteai monta un tun.

Merita in schimb sa cumperi tu un Hilux?

Depinde. Lumea camionetelor la noi in Europa e destul de bine delimitata intre camionete care sunt mai bune pe asfalt dar mai slabe pe off-road, cum ar fi Ford Ranger sau Mitsubishi L200 si ai camionete care sunt mai bune pe off-road dar mai slabe pe asfalt, cum ar fi Isuzu D-Max si Toyota Hilux. Plus ca acest Hilux a fost prima lor camioneta pe care au exportato in Europa, iar daca stii ceva despre masinile japoneze vei sti ca la ei comfortul si dotarile sunt puse undeva pe la finalul prioritatilor. A trebuit sa vina urmatorul Hilux ca sa indrepte lucrurile. Pana atunci, nu vei sta drept in masina, ci inconfortabil.

Motoare Toyota Hilux VII

Diesel

  • 2.5 D-4D de 120 si 144 cai – Cel mai popular motor montat pe Toyota Hilux VII si nu e maldarul de fiabilitate de la care te-ai astepta. Din fericire, problemele la injectoare sunt deseori acoperite de zgomotul infernal pe care il poate face motorul asta atunci cand e in turatii joase si ghici ce, Hilux va merge de obicei la turatii joase. Iar daca il forjezi suficient de mult poti ramane si fara pistoane.
  • 3.0 D-4D de 171 cai – Varul mai mare al lui 2.5 D-4D, 1KD-FTV-ul are aceleasi probleme ca si 2KD-FTV-ul asa ca vei schimba constant injectoare si daca insisti mai mult chiar si pistoane. Am vorbit mai in detaliu in articolul despre Land Cruiser. Iar la motorul de 3 litri primesti si probleme

Probleme Generale Toyota Hilux VII

  • Insonorizarea e un punct slab general la Toyota, iar in combinatie cu dieselurile D-4D va trebui sa urli la pasager de fiecare data cand vei merge cu mai mult de 15 km/h.
  • Dupa cum spuneam si mai devreme, Toyota Hilux VII era puternic orientata spre off-road si munca si carat tone de materiale. Astfel, suspensia este extrem de slaba pe asfalt, atunci cand masina nu are incarcatura. E o problema comuna la camionete ca sa vireze ca un corporatist la petrecerea de Craciun care isi refuleaza tot stresul de la corporatie si baga cat poate, de unde poate, pe unde poate. Asa ca va trebui sa ai minim un sac de nisip in bena, tot timpul, ca toti soferii de camionete si BMW E46.
  • Destul de instabila pe jante de 16 deci mergi pe 15 ca sa fii in siguranta, si tu si materialele tale.

Verdict Toyota Hilux VII

Foarte buna prin Asia, dar la noi in Romanistan nu stiu ce sa zic. Hilux a devenit de mult un simbol de statut, dar macar daca era o masina de statut comfortabila si capabila pe asfalt. Dar macar are aspectul care trebuie si sigla care trebuie iar pentru asta trebuie sa ii dam Biei Khalifa ce e al Biei Khalifa. Toyota Hilux VII – masina oficiala „am reusit in viata”. Si da, e fiabila, dar cu motoarele pe benzina. Pe care noi nu le-am primit.

 

Ce motoare recomand? Oricum vei gasi doar 2.5 D-4D-ul asa ca nu are rost sa ma complic.