Toti ciobanii si pasionatii de off-road au motive de bucurie! Jeep Grand Cherokee I e atat de ieftin incat efectiv orice zilier si-l permite ca sa il cumpere. Dar oare si-l permite si la nivel de intretinere? Noi nu stim, noi doar punem intrebari.

Pasat ca o tigara in scara unui bloc, Jeep Grand Cherokee I a pornit sub tutela lui AMC (American Motors Company) si a sfarsit sub vegherea lui Chrysler. Si totusi s-a construit si in Europa, pentru a ne vinde o portie de America si de libertate, undeva pe langa Graz, Austria.

Chiar avem o masina americana dar care tine mai mult de SUA si mai specific de judetul Idaho. Dap, Jeep Grand Cherokee I nu e o masina de bling-bling ci o masina de padurari. Genu de masina pe care o vezi prin Bucovina pe la vreo stana, sau prin vreun atelier de tuning pentru off-road. Lansat odata cu internetul si Uniunea Europeana, Grand Cherokee ZJ nu era ultima fitza in materie de tehnologie nici atunci cand s-a lansat iar asta face parte din caracterul lui. Cel mai mare avantaj al lui Grand Cherokee ZJ e si cei mai mare dezavantaj – e o masina aproape complet mecanica. De fapt, atat are atat de putina electronica incat poate gazdui cu lejeritate sediul ONRC din orice oras, pentru ca nici acolo nu exista urma de tehnologie.

Asta inseamna ca e o masina extrem de usor de reparat dar si de modificat, si asta se vede prin popularitatea lui printre toti padurarii si taietorii de lemne. Partea slaba este ca o masina construita  in coltul fermei nu va fi neaparat fiabila asa ca vei avea de lucrat constant la ea. Dar macar tot timpul poti pune piese mai mari si mai performante, daca ai pitici cu off-road. Sau poti taia acoperisul si gazdui si mai multi metri cubi de lemn sau de lana. Jeep Grand Cherokee I – un ARO american. Daca ar fi o persoana, ar fi Nea Marin. Simpla, rezistenta si muncitoare. Vremea naspa sau tonele de lemne de carat nu il vor opri nici pe Nea Marin, nici pe Grand Cherokee ZJ.

Motoare Jeep Grand Cherokee I

Benzina

  • 4.0 l-6 de 185 si 190 cai – Un motor legendar ca si fiabilitate, care transpira si inspira SUA. Totusi, la 185 de cai nu face fata pentru ce il pun oamenii sa faca asa ca pas. Doar americanii pot face un motor de 4 litri care sa fie mult prea slab. Si probabil steroizii care te fac sa pari musculos dar in realitate esti la fel de puternic ca Ion Paladi. Totusi, motorul asta a fost unul din cele mai fiabile motoare din toate timpurile, de pe toate continentele.
  • 5.2 V8 de 220 cai – Cel mai responsabil motor american. Consuma enorm de mult, dar macar se misca cum trebuie si plus ca un american nu va cumpara niciodata un motor care sa nu fie V8, sau cel putin asa erau vremurile pe atunci. Totusi, chiar daca motorul e construit din materiale folosite si pentru barajul Vidraru, transmisia automata nu e la fel de fiabila si trebuie schimbata destul de des.
  • 5.9 V8 de 245 cai – Nu stiu daca am primit acest motor in Europa pentru ca e editie limitata, ca atunci cand nu imi incap in piele pentru ca gunoiul meu literar e treaba curata. Sunt un fabricant de gunoi, cu idei noi, va privesc zambind cu ochi tulburi si goi.

Diesel

2.5 CRD de 115 cai – Primul instinct a fost sa scriu „Nu” si sa trec mai departe. Dar din pacate asta e cel mai popular motor pe la noi asa ca trebuie sa ma resemnez, la fel cum m-am resemnat si cu ideea ca nu voi trai bine niciodata ca si angajat sau ca tipa aia care m-a placut in facultate probabil ca acum isi vede de viata ei si nu mai am nici o sansa de a vorbi din nou cu ea. In fine, motorul este, fara caterinca, de barca. Asta inseamna ca functioneaza foarte bine dar are probleme mari la supra-incalzire si isi arde garnitura de chiuloasa la fel cum imi ard eu salariul in prima zi. Asa ca ai grija sa nu il fortezi prea tare.

Probleme Generale Jeep Grand Cherokee I

  • Mare atentie la cutiile de transfer cu vascocuplaj, nume de cod np-249. Acestea cedeaza mai ceva decat casnicia dintre Brigitte si Florin Pastrama asa ca va trebui sa le schimbi cu altceva. Aparent cutiile de transfer cu nume de cod np-242 sunt bune dar mai departe investighezi tu care e treaba.
  • In cazul putin probabil in care inca mai sunt rulmentii originali, va trebui sa ii schimbi in curand desi probabil sunt plecati de mult.
  • E un Jeep de moda veche asa ca asteapta-te la o calitate scazuta. Ai parte atat de rugina peste tot cat si de piese de interior care vor cade mereu. Dar macar ai acele scaune al naibii de confortabile. Serios, zici ca stai intr-un Volvo. Sunt atat de confortabile incat ma simt de parca Roxana Ionescu s-ar pune cu fundul pe fata mea. Si nu, nu pentru ca am nasul mai lung decat ….

Verdict Jeep Grand Cherokee I

De departe cel mai intens Grand Cherokee atunci cand vine vorba de off-road. E suficient sa te uiti prin anunturi locale si sa intelegi despre ce e vorba. Chiar daca la noi a decedat Aro pe canapea, Jeep Grand Cherokee I a venit si i-a preluat torta cu un optimism cum numai un american poate avea. Sigur, sunt multe masini de munte si de off-road, dar acest Grand Cherokee ramane regele ciobanilor, padurarilor, range-urilor si a pasionatilor auto care vor doar functia si carora nu le pasa de forma.

Ce motoare recomand? Pentru benzina voi merge pe 4.0 l-6 de 190 de cai, chiar daca e lent dar presupun ca faci off-road si nu Dakar cu el. Iar pentru diesel, chiar trebuie?