Era si timpul sa intre in ringul / fosa septica si mastodontul numit Nissan Patrol Y61. Daca esti pasionat de off-road extrem sau ai de plecat in misiune in Afganistan, Nissan Patrol Y61 este masina standard a ta cat si a Natiunilor Unite.

Dar oare este Nissan Patrol Y61 si o masina buna pentru asfalt si/sau oras?

Nu.

Nissan Patrol, indiferent ca vorbim despre generatia Y60 sau Y61, este fix masina foarte buna in off-road dar foarte slab pe asfalt si in oras. Un fel de Nissan Tiida invers. Un mastodont renumit pentru dimensiuni, aspectul demn de Cheloo si consumul de carburant asemanator cu consumul de alcool al lui Cheloo.

Desi, Nissan Patrol parca mereu a trait in umbra lui Toyota Land Cruiser si e greu de inteles de ce. Si din pacate amandoua sunt simbolul razboiului, pentru ca ambele masini sunt perfect adaptate pentru locurile unde majoritatea masinilor nu indraznesc sa mearga, chit ca vorbim despre masini civile sau militare.

Lansat in 1997 si pensionat in 2015 in Europa, Patrol Y61 inca se mai fabrica prin Asia si in continuare este folosit de catre Natiunile Unite. Dar oare este ok de folosit si pentru tine? Daca ai de gand sa faci off-road extrem, categoric. Dar daca vrei doar un alt tanc de oras, Patrol e una din cele mai slabe masini posibile. Ai in schimb avantajul dimensiunilor. Daca la Volvo esti la 2 metri distanta de impact, indiferent de unde te loveste, intr-un Patrol esti la 5 metri distanta, inclusiv pe inaltime. Sunt sanse foarte mari ca tu sa nici nu iti dai seama ca te-a lovit o masina, duba, camion, masina de gunoi, garsoniera sau bricul Mircea. Si nici consumul nu te va ajuta, chiar si cu cel mai mic diesel disponibil nu vei avea un consum mai mic de 20 de litri la suta de kilometri.

Si cu asta am scapat de jungla urbana, e timpul sa aruncam microfonul si sa dansam la bara. Avem reductoare. Avem diferentiale. Avem suspensii de categoria grea. Avem cutii manuale special concepute pentru off road extrem. Avem garda la sol 35 de metri. Sigur, ai sa vezi oameni care spun ca un Land Cruiser e mai fiabil, dar asta pentru ca de obicei Patrolul e mult, mult mai chinuit. Daca Land Cruiser de obicei cara dupa el un tun si cateva semi-automate undeva prin desert, Nissan Patrol Y61 de obicei cara semi-automate prin jungla si primeste mult mai mult abuz chiar si decat Gabriela Cristoiu in ziua de Paste.

Motoare Nissan Patrol Y61

Benzina

  • 4.5 l-6 de 200 cai – Atat timp cat il pastrezi stock, motorul asta se va invarte la nesfarsit. Daca te apuci sa il modifici in schimb, pregateste si un set de tacheti mai de Doamne ajuta. Cat despre problema lui cea mai mare, vorbim la capitolul Probleme Generale.
  • 4.8 l-6 de 250 cai – Mult noroc sa gasesti unul pentru ca le cumpara arabii pe toate. Ideea e ca daca ii legi o turbina si ii faci niste ciuning, motorul asta se duce lejer pana in 2000 de cai putere si asta inseamna ca e numai bun pentru raliuri, escaladat dune si facut live-uri pe facebook in timp ce sari peste o duna si descarci un cartus intreg de la semi-automata.

Diesel

  • 2.8 DI de 135 si 145 caiO pompa de injectie, o supra incalzire, o garnitura de chiuloasa. Cam asta spune 2.8 DI-ul atunci cand se plange de viata in compania lui Nissan Patrol Y61. Dar e cel mai recomandat motor daca iei o masina pana in 2005. Plus ca probabil nu are rost sa vorbesc despre cat de insuficienti sunt 135 de cai atunci cand vorbim despre Nissan Patrol Y61.
  • 3.0 DI de 170 cai – A fost mare valva cu motorul asta pentru ca motoarele pana in 2005 isi rupeau pistoanele si turbinele la fiecare 200 de metri de condus si din acest motiv este considerat oaia neagra a familiei. Doar ca motorul intr-o zi a ascultat melodia „Guess Who – A Doua Oara (feat Grasu XXL)” si a promis ca devine cuminte si fiabil iar din 2005 pana acum se tine de cuvant.
  • 4.2 TD de 140 cai – Momentul de glorie pentru Patrol Y60 si care a trecut in vizita si pe la Y61. E un diesel mare, de moda veche si dureaza cateva secole pana se incalzeste dar si care are cele mai mari sanse de a te duce oriunde. Oricum, nu cred ca este motor mai prost pentru oras, atat pentru Patrol Y61 cat si pentru Nissan in general.

Probleme Generale Nissan Patrol Y61

  • Cea mai mare si mai comuna problema la Patrol Y61 este consumul de carburant, indiferent ca e motorina sau benzina. De fapt, e atat de nasol incat un Patrol consuma in extern cam cat consuma un Touareg in oras. Si ca tot vorbim de oras, nici unul din motoare, nici macar 2.8 dieselul, nu se multumeste cu mai putin de 20 de litri la 100 de km. Daca ar fi o persoana, l-as chema la un 5 beri talpa ca sa vad ce inseamna sa fii consumator adevarat.
  • Garniturile de la diferential nu sunt facute sa reziste la nesfarsit in fata abuzului in off-road pe care il primeste Nissan Patrol.
  • Debitmetrul de aer e o problema comuna la motoarele asta si in general sistemul de racire e mai dubios decat reclamele moderne unde nimic nu se leaga cu nimeni. Si mie mi s-a pus ca arat genial si m-am simtit ofensat. Mi-as fi dorit si eu sa fi fost recunoscut ca un savant de talie internationala. Sau macar elastik, fantastik, bombastik.
  • Ai sa razi, dar Nissan Patrol Y61 nu s-a vandut in SUA pentru ca nu a luat note de trecere la testele de siguranta. Nissan Patrol e un SUV clasic: Foarte slab la evitat accidente, exceptional de bun atunci cand accidentele in schimb se intampla.

Verdict Nissan Patrol Y61

Nissan Patrol Y61 chiar isi merita reputatia de tanc invincibil. Mare, urat, patrat, gurmand, extrem de slab in oras si extrem de bun in off-road. Nu e de mirare ca inca se fabrica sub forma de vehicul militar. Nu este eveniment de off-road serios sau conflict militar unde sa nu fie si un Patrol. Iar ca verdict, Nissan Patrol e un hobby pe cat de distractiv, pe atat de scump. Respect celor care au asa ceva!

Ce motoare recomand? In mod realistic batalia se va da intre 2.8 diesel de 135 cai si 3.0 diesel 170 cai dar dupa 2005.