Probabil ca as putea da copy paste la articolul despre Renault Clio si l-as redenumi in Renault Clio Symbol si dupa as putea pleca fericit la o terasa pentru ca uite ce treaba buna am facut. Dar totusi cineva a cerut un articol si despre Renault Clio Symbol asa ca iata-ne aici.

Asta pentru ca Renault Clio Symbol este efectiv un Clio cu portbagaj, la fel cum si Jetta e un Golf cu portbagaj sau Loredana Chivu e o Ana Maria Barnoschi cu portbagaj. Si cu asta as putea sa ma felicit eu pe mine pentru acest articol si sa spun ca e un simplu Clio cu portbagaj si la revedere domnule prim ministru.

Oare asa sa fie?

Renault Clio Symbol a avut un succes mult mai mare decat Clio-ul pe care se bazeaza, si asta din cateva motive. In primul rand, Clio Symbol era o versiune simplificata a lui Clio, neavand multe optiuni si motorizari disponibile pe supermini. Au venit doar 3 motoare, 2 benzinare si un diesel, si toate 3 erau suficient de fiabile incat sa fii fericit.

Si aici vine succesul adevarat a lui Renault Clio Symbol – la vremea ei a fost o masina low-cost, o versiune low-cost a unei masini care deja era low-cost. Doar ca suntem la inceputul anilor 2000 iar in perioada aceea berlina facea legea. SUV-urile apareau abia prin peisaj dar nu erau inca in forta iar masinile de tip Clio sau Polo nu erau populare pentru ca erau vazute ca pentru saraci. Si Renault Clio Symbol a venit la fix si s-a prezentat ca o masina pentru cei care isi doreau o berlina dar care nu aveau bani de berlina. Pardon, „limuzina”. Si uite asa Clio Symbol a devenit peste noapte o masina extrem de populara, pentru ca era una din cele mai ieftine berline de pe piata. Iar noi in Europa de Est asta am cautat intotdeauna, ieftin si bun. Era construita suficient de ieftin incat sa si-o permita oricine dar nu era atat de ieftin incat sa te deranjeze lipsa dotarilor fundamentale. Costa unpic mai mult decat un Logan, era construit cu piese la comun cu un Logan, dar tabla si prestanta erau peste cea de Logan. In banii de astazi, un Renault Clio Symbol incepea de pe la 8500 de euro fara reduceri sau ecoticket sau alte nebunii de genul si uite asa s-au inghesuit multi oameni care sa le cumpere, ori pe persoana fizica ori in regim flota.

Motoare Renault Clio Symbol

Benzina

  • 1.4 MPI de 75 si 98 cai – Legendarul 1.4 Rup Asfaltu’ de pe Golan se gaseste si aici, pe modelul de baza al lui Clio Symbol. In afara de motorasul pas cu pas, motorul asta se va invarte pana la infinit. Unii oameni se lauda ca masinile lor ating 400.000 de km (gen Passat B6), dar batranul 1.4 MPI atinge lejer pragul de 1 milion de km fara mari probleme. Sigur, va dura 1 milion de ani pana va face 1 milion de km, dar e bine de stiut ca poti. A da, a fost si singura motorizare care dispunea de cutie automata dar nu e nimic wow la ea asa ca poti spune pas oricum.
  • 1.6 MPI de 105 cai – In mod normal recomand motoare mai mari, dar problema este ca pentru Clio Symbol motorizarea asta vine si cu un pret atat de mare incat nu se justifica masina si de aceea e mai rar decat momentele mele de luciditate.

Diesel

1.5 dCi de 65 cai – Asta a fost motorul preferat al masinilor de flota si al agentilor de vanzari, motorul K9K nemaiavand nevoie de nici un fel de prezentare. Da, au fost ceva probleme la injectoare la inceput dar cel mai probabil au fost schimbate deja asa ca mare lucru nu ai de schimbat la el.

Probleme Generale Renault Clio Symbol

  • Pretul ala de 8500 de euro se reflecta in calitatea masinii. Abia in 2006 devine echipare standard aerul conditionat si CD player-ul, iar calitatea generala a materialelor pe interior e fix cum iti imaginezi ca e. Dar macar s-a descurcat decent la testele NCAP.
  • A fost o masina ieftina de cumparat noua si foarte ieftina de cumparat second hand, iar masinile de genul asta nu au parte de prea multa iubire sau intretinere pentru ca oricum daca se strica nu va plange proprietarul dupa ele. Cu alte cuvinte, vei avea de cautat si sortat. Succes!
  • Sistemul de prindere al capotei trebuie mangaiat, apretat si imbalsamat din cand in cand astfel te va pedepsi si nu va mai tine nici la capota si nici la parbrizul tau ATUNCI CAND SE VA DESCHIDE CAPOTA DIN MERS.

Verdict Renault Clio Symbol

O masina blocata in timp, ca si emisiunea iUmor. Se vede ca Renault nu a investit prea mult efort in masina asta, si la urma urmei de ce ar fi investit? Renault Clio Symbol practic s-a vandut singura. Si merita cei 1000 de euro ai tai? Atata timp cat nu e mai distrus decat Fulgy de la Clejani, atunci clar merita. Pentru ca masina asta merge pe sistemul „nu se strica pentru ca nu are ce sa se strice”.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.4 MPI de 75 de cai pentru ca e la comun cu Golanul si gasesti piese efectiv pe toate gardurile, iar pentru diesel 3.0 TDI de 245 de cai.