Daca esti in cautarea unui Duster dar nu ai bani de Duster, atunci Dodge Caliber e raspunsul tau. Daca esti in cautarea unei masini ieftine si bune, atunci Dodge Caliber e ieftin si decent. Ca si Dusterul, in esenta.

Singura problema reala fiind ca Dodge Caliber de obicei vine cu tractiune fata, spre deosebire de Duster-ul care vine cu 4×4. Sigur, are si Dodge Caliber versiuni cu transmisie 4×4, dar acolo se pierde avantajul real si anume pretul. Cu 3000 de euro poti cumpara in 2021 un Dodge Caliber decent, care sa nu aiba miliarde de km si care sa fie de prin 2008-2009.

Merita in schimb 3000 de euro sau mai putin?

Daca esti roman, nu merita. Daca nu esti roman, merita. Dodge Caliber a venit ca si o continuare a lui Chrysler PT Loser desi masinile astea sunt la fel de apropiate ca rudele cand dezbat mostenirea dar daca asa a hotarat Chrysler, ramane asa atunci. Avem asadar o reteta clasica pentru masinile americane din Europa – o masina foarte ieftina la interior, simpla din punct de vedere mecanic si cu motoare cumparate sub licenta de pe la producatorii locali.

Stim deja ca Dodge si Chrysler au o istorie cu italienii de la VM Motori pentru masinile mai mari gen Dodge Nitro sau Jeep Liberty, dar pentru masinile mai mici gen Dodge Caliber au apelat la un producator mai mic si au sunat la VW si au cumparat faimosul 2.0 TDI PD din prima generatie, motor faimos pe Golf, Octavia, Passat, Audi A4 si tot asa. Curios este ca predecesorul Chrysler PT Loser folosea motorul de 2.2 diesel de la Mercedes, cumparat sub licenta. Chrysler – in permanent contact cu latura feminina in sensul ca nu se poate hotara niciodata.

Asa ca da, Dodge Caliber e mai degraba predecesorul lui Duster decat succesorul lui PT Loser. Si da, Dodge Caliber a fost printre ultimele masini americane vandute in Europa, in 2012 strangandu-se taraba definitiv iar Caliber a fost printre acei ultimii care au stins lumina deci nu are succesor si uite asa m-am gandit la Duster.

Amandoua sunt masini destul de fiabile, ieftine, practice si cu motoare fiabile luate de la altii. Amandoua au interioare atat de ieftine incat iti aduce aminte de camerele de camin sau de casa de la tara din copilarie SAU LA CASA DIN ANGLEA UNDE STATI 15 OAMENI + O COLONIE DE PLOSNITE IN 2 CAMERE DAR IN ROMANISTAN CAND INTRATI INTRATI PE LATERAL CA NU MAI INCAPETI PE USA DE FUMURI. Sunt masini pentru familistii care vor ceva ieftin si decent, fara pretentii prea mari pentru ca pretentiile costa iar tu nu ai dat bani de dat.

Motoare Dodge Caliber

Benzina

  • 1.8 MPI de 148 cai – Toate motoarele pe benzina de la Dodge Caliber sunt de fapt acelasi „World Engine” in diverse configuratii. Asta e cel mai mic si a fost creat in special pentru brosurile promotionale din reprezentantele Chrysler. „Dodge Caliber, cu preturi incepand de la ….”, cam cum a fost cu 1.4 TSI de pe Audi A4.
  • 2.0 MPI de 158 cai – Avem 10 cai in plus fata de motorul de baza, cativa lei in plus la impozit, ceva dotari in plus si cel mai important este ca avem disponibila si o cutie automata de tip CVT pe care nu o vrei. Da, e o cutie CVT Jatco aka Nissan, dar performantele lasa de dorit.
  • 2.4 MPI de 172 cai – Dodge Caliber R/T era singurul care avea optiunea de 4×4 si de cutie automata (4×4 venea standard cu automata) asa ca mult noroc sa gasesti unul. Si ca sa inchei aici povestea, motorul asta a fost construit la gramada impreuna cu Mitsubishi si Hyundai si este acelasi motor pe care il gasesti pe Chevrolet Captiva, Mitsubishi Outlander, Hyundai Santa Fe si multe altele. De fiabil e fiabil, dar de fugit nu prea fuge si nici consumul nu te impresiona profund dar macar se impaca destul de bine cu instalatiile GPL.
  • 2.4 Turbo de 285 cai – Rezervat pentru Dodge Caliber SRT-4 si in principal pentru America, motorul asta a facut senzatie pe Dodge Neon si e unul din cele mai bune motoare mici de performanta construite de catre americani in istoria recenta. Dar Dodge Caliber te imbie la sport cum te imbie Oana Lovin ca sa te inscrii in partid asa ca voi spune pas.

Diesel

2.0 TDI de 140 si 170 cai – Dupa cum am spus si mai sus, avem doua (doo) motoare de origine VW. Primul este cel de 140 de cai care NU are DPF si a fost folosit pe Golf si Octavia (nume de cod BKD), iar cel de 170 cai are DPF si a fost folosit pe Audi A4 B7 si Passat B6 (nume de cod BMR). Cred ca 2.0 TDI de pe Caliber e singurul Euro 4 fara DPF din toate masinile unde a fost montat, de la Passat la Outlander. Posibil sa fie exceptie Jeep Patriot 2.0 diesel dar nu sunt sigur. Ca si probleme generale, motoarele astea au clasicele batai de cap si de volanta si ocazional mai pica injectoarele. Dar per total sunt destul de fiabile.

Probleme Generale Dodge Caliber

  • Asta e o problema frecventa in SUA dar am sa o mentionez si aici si anume cutia automata CVT care are viata limitata. Noi Europenii avem automata doar pe versiunile 4×4 si alea sunt foarte rare, dar e important de mentionat.
  • Suspensia fata e facuta din guma de mestecat doar ca remestecata si scuipata direct pe roata pe sistemul poate s-o prinde candva si cumva. Vedetele sunt telescoapele, bucsele si bieletele antiruliu.
  • Dodge Caliber are apetit pentru baterii si alternatoare la fel cum are Luis Stan apetit pentru Pomohaci. E prea nasoala gluma, asa-i?
  • Sunt unele cazuri nasoale rau in care sasiul rugineste, tot prin SUA. Dar e bine de verificat si la noi de rugina pentru ca daca nu o face nimeni, macar tu sa o faci.
  • E o masina americana deci interioarele sunt exact cum te-ai astepta de la o masina americana. Mult plastic, mult gri. Dar macar ai schimbatorul pus sus, ca la dube.

Verdict Dodge Caliber

E o masina ieftina, nu foarte comfortabila, decent de fiabila. Practic, un Duster prematur. Merita in schimb sa cumperi unul? In afara de rugina sasiului, nu ai mare emotii din partea lui Dodge Caliber. Totusi, nu va fi ultimul cuvant in materie de lux si comfort, atunci probabil ca merita, mai ales cand te uiti la preturile pe care le cere. Trebuie doar sa vezi daca te poti impaca cu o masina americana.

Ce motoare recomand? Pentru benzina 2.0 MPI-ul de 158 de cai ar trebui sa fie arhisuficient, desi majoritatea masinilor de la noi au motorul de 2.0 TDI si 140 cai, euro 4 fara DPF.