Multi considera BMW Seria 5 GT drept cel mai urat BMW din epoca moderna. Personal e BMW-ul preferat si ironia sortii este ca BMW Seria 5 GT este cel mai putin BMW dintre BMW-uri.

Asta si probabil BMW Seria 2 Active Tourer aka Touran-ul de la BMW. Si ca sa rezum totul cand vorbesc despre BMW Seria 5 GT am sa o fac cu un singur cuvant – comfort.

Ideea de baza e foarte simpla pentru BMW Seria 5 GT. Cei de la BMW si nu numai au observat ca ocazional vin oameni cu S Class-urile si Seria 7-urile lor, bat la poarta fabricii si intreaba daca se poate scoate si o versiune break pentru ele. Ceea ce e o blasfemie pentru industria auto, sa ai un Seria 7 sau un S Class break. Dar uite ca totusi sunt oameni care vor comfortul unui Seria 7 dar care vor si spatiu pentru bagajele familiei. Si daca sunt refuzati de catre reprezentantele oficiale, atunci acesti bogati se duc la ateliere independente si arunca cu bani in ei. Iar daca te intrebi de ce nu am bagat Audi A8 in discutie, asta este pentru ca Audi A6 break e foarte apropiat de un potential Audi A8 break si sunt mai putini milionari care se inghesuie la asa ceva.

Iar asta le-a dat de gandit celor de la BMW. Au zis ca parca nu ar vrea sa murdareasca caracterul prezidential al lui Seria 7 dar au decis sa construiasca un Seria 7 hatch-back dar sa foloseasca numele lui Seria 5 – si asa a aparut BMW Seria 5 GT. Iar asta a creat o problema destul de mare pentru BMW. In primul rand acei putini proprietari care vroiau un Seria 7 break au fugit spre BMW Seria 5 GT ceea ce era scopul principal al masinii in esenta, dar problema reala era ca multi oameni care ar fi cumparat Seria 7 au decis sa mearga spre BMW Seria 5 GT care e aceeasi masina, doar ca mai ieftina si mai comfortabila.

Problemele se adancesc si mai tare pentru Seria 7 atunci cand vorbesti despre comfort. BMW Seria 7 mereu a fost faimoasa pentru caracterul cel mai sportiv dintre cele 3 limuzine germane, Mercedes S Class fiind cel mai comfortabil dar non-sportiv iar Audi A8 fiind calea de mijloc. Iar BMW Seria 5 GT e un Seria 7 setat pe comfort deci a atras si cumparatorii care doreau un Seria 7 dar care nu doreau o limuzina sport ci vroiau ceva confortabil. Un fel de Viorel Lis cu bani. Genul ala de clienti.

Motoare BMW Seria 5 GT

Benzina

  • 3.5 twin-turbo de 302 caiPompa de apa, garniturile, pompa de inalta presiune, pierderi de ulei, vanos si alte probleme generale pentru motorul N55. Totusi primesti 300 de cai de consolare si acesta e cel mai popular benzinar pe BMW Seria 5 GT.
  • 4.4 V8 de 402 caiUnul din cele mai proaste motoare BMW ca si fiabilitate dar care macar ofera performante in rarele momente in care functioneaza. Faimos mai degraba pentru performantele de pe X5, Seria 5 si Range Rover, pentru ca BMW Seria 5 GT si motorul asta se impaca la fel de bine ca arheologul Spume si ceaiul de lamaie.

Diesel

  • 2.0d de 184 cai – Dragut dar insuficient pentru BMW Seria 5 GT. E ca si cum l-ai pune pe Ion Paladi sa intre in ring cu Ionut Oncescu. Sau Daniela Roba versus Sexy Morosanca. Sau Vadim versus Moculeasca. Cat despre probleme, vorbim la sectiune chestii comune.
  • 3.0d de 245, 258, 300 si 313 cai – Cel mai potrivit motor pentru BMW Seria 5 GT, o masina de comfort care e facuta sa transporte VIP-uri pe distante de mii, posibili milioane de km. Ai atatea optiuni de putere pentru ca ai o versiune de motorizare non-facelift si una facelift, fiecare iarasi avand o versiune pentru xDrive si una pentru non-xDrive. Dar motorul e acelasi la toate.

Probleme Generale BMW Seria 5 GT

  • Ramane problema clasica a distributiei amplasate in spate, valabila pentru toate motoarele. Ideea era ca BMW a considerat ca distributia sa fie life-time si sa nu trebuiasca a fi schimbata vreodata, fapt pentru care au pus-o in spatele motorului. Ceea ce e partial adevarat. O masina noua e facuta sa fie in garantie pentru 150.000 de km iar distributia pe lant se schimba undeva pe la 200-250.000 de km, deci tu ca si cumparator de BMW nou nu vei schimba distributia vreodata. Dar ca si cumparator SH va trebui sa o schimbi iar asta inseamna ca motorul trebuie scos afara si asta inseamna un deviz demn de Nuba by Nish.
  • Cutia automata e in aceeasi situatie, chiar daca unii sustin ca uleiul nu se schimba niciodata, realitatea este ca un schimb la fiecare 60.000 de km e benefic si necesar asa ca nu fi chetros.
  • Haionul are 3 km lungime si atunci cand il deschizi ai mari sanse sa lovesti tavanul. Din fericire poti seta din iDrive inaltimea la care sa se deschida haionul, ca sa nu faci praf toti peretii din toate parcarile posibile. Ce e interesant in schimb e ca poti deschide ori haionul, ori doar portbagajul, ca la Skoda Superb. Asta inseamna greutate in plus dar si componente in plus care se pot strica.
  • O diferenta majora fata de Seria 5 normal e ca s-a mers pe ideea de suspensie de aluminiu care e mai comfortabila dar mai putin rezistenta. Practic, cam acelasi concept ca la Passat B5 sau A6 C5 si cu suspensia multi-link din aluminiu, doar ca ei au renuntat la idee repede cand au vazut ca suspensia nu face fata la drumuri proaste.

Verdict BMW Seria 5 GT

Seria 5 GT sta singur in copac, in lumea lui. Prea scump pentru cei care vor Seria 5 normal si comparabil la pret cu Seria 7, e destul de greu sa justifici Seria 5 GT. Dar probabil ca sunt oameni care inca isi doresc un Seria 7 mai comfortabil dar si mai anonim. Nu foarte multi, pentru ca pe mobile.de sunt mai putin de 250 de modele la vanzare, dar ei exista. Mi-as cumpara unul? Daca nu ar costa atat de mult, fara nici un fel de dubiu.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina e ca si cum m-ai pune sa aleg intre Serghei Mizil si Nelson Mondialu dar probabil ca 3.5-ul de 302 cai ar fi mai civilizat, dar cel mai bine un Seria 5 GT se simte cu un 3.0 diesel de 258 de cai, combinat cu xDrive.