Dupa o experienta demna de Survivor, BMW a reusit si si-a revenit in cazul celei mai scumpe masini pe care o produce. BMW Seria 7 F01, masina oficiala „a doua oara n-o mai fac”.

Sau poate ca o mai face. Sigur, BMW Seria 7 F01 inca prezinta cateva sechele de fiabilitate de la vechiul E65 si clar nu mai e la fel de confortabila si sportiva ca legendarul E38, dar isi consolideaza statutul si locul in triada limuzinelor teutonice. Iar asta se vede si in anunturile de vanzare, BMW Seria 7 F01 fiind foarte popular la vanzare, mult mai popular si mai ieftin decat S Class sau A8 iar asta inseamna doua lucruri – depreciere masiva dar si faptul ca a fost cumparata in masa ceea ce duce inclusiv la depreciere. Si e usor de vazut de ce BMW Seria 7 F01 a fost cea mai cumparata din triada. Audi A8 nu prea se justifica in conditiile in care ai Audi A6 care arata la fel si vine cu aceleasi optiuni si costa mai putin, iar S Class a ramas oarecum uitat de catre Mercedes pentru ca si-au indreptat toata atentia in zona de cocalareala si SUV, iar Seria 7 a ramas cam singur in copac.

Personal imi place ce au facut cu Seria 7 F01. Au aplicat reteta de la Seria 3 F30 si au perfectionat un singur motor, cel de 3 litri diesel. Cei de la BMW si-au dat seama ca oamenii ori cumpara dieselul de 3 litri ori cumpara direct benzinarul de 6.0 V12, fara cale de mijloc. Iar pentru cei care isi permit benzinarul de 6 litri banii si costurile de intretinere nu au relevanta, asa ca au pariat totul pe dieselul de 3 litri. Din partea mea, trebuiau sa vanda Seria 7 doar cu astea doua motoare. Sigur, esti mai limitat decat repertoriul lui Liviu Varciu dar oricum lumea cumpara doar dieselul de 3 litri si asculta doar „Ochii Tai” de la L.A. asa ca mai conteaza??

Motoare BMW Seria 7 F01

Benzina

  • 3.0 l-6 de 255 cai – Ultimul mohican aspirat natural, acest 3 litri benzina are clasica problema a distributiei spate pe care BMW nu s-a mai obosit ca sa o rezolve pentru ca oricum nu cumpara nimeni 730i.
  • 3.0 turbo de 312 si 325 cai – Cel pana in 2012 are problema cu distributia in spate iar din 2012 s-a trecut la urmatoarea generatie, nume de cod N55. Probabil cel mai fiabil benzinar de pe BMW Seria 7 F01. De fapt, sigur e cel mai fiabil benzinar de pe BMW Seria 7 F01.
  • 4.4 V8 de 402 si 444 cai – Greaua mostenire nu este un motiv de lamentatie doar in Romanistan, avortonul de N63 continuandu-si existenta mizerabila si sub capota lui F01. Deja are foarte multe probleme inca de pe vremea lui X5, Range Rover sau BMW E65, dar acum pentru probleme suplimentare turbinele au fost montate in interiorul „V”-ului si au probleme si mai mari la racire.
  • 6.0 Twin-Turbo V12 de 536 cai – O bestie exotica pe BMW Seria 7 F01 si in acelasi timp este si motorul standard de pe Rolls Royce Phantom doar ca acolo e largit la 6.75 litri. Surprinzator de fiabil, singura problema notabila fiind pompa de inalta presiune. In rest, atata timp cat respecti cu strictete intervalurile de schimb de ulei, nu ar trebui sa ai emotii cu motorul asta.

 

Diesel

3.0 de 245, 258, 302, 308 si 375 cai – Ca scrie pe el 730d, 740d sau 750d, de fapt e acelasi 3.0 diesel sub alte forme de putere. Dupa cum am spus anterior, BMW a jucat toate cartile pe motorul asta asa ca e atat de bun pe cat te-ai astepta. Sigur, are probleme la filtru de particule daca il folosesti prin oras, dar per total e un motor fiabil.

Hybrid

  • 3.0 l-6 turbo + electric de 349 cai – Venit in 2012 ca sa pensioneze dezastruosul ActiveHybrid 7 de pana atunci, masina e decenta dar tot nu ii inteleg sensul pentru ca un 730d sau 740d face treaba la fel de bine si economic, are mai mult spatiu in portbagaj, e mai usor si e mai usor de servisat. Ai avea doar argumentul impozitului, dar la un BMW Seria 7 F01 nu ar trebui sa te intereseze impozitul.
  • 4.4 V8 twin-turbo + electric de 456 cai – Nu.

Probleme Generale BMW Seria 7 F01

  • Suspensia e cea mai rigida din triada de limuzine teutonice si are tendinta de manca anvelope, frane si componente din suspensie la fel cum musca Oreste din nedreptatile acestei tari sau cum musca Piedone din tortul gheretelor din statiile de metrou.
  • Ca orice BMW modern, Seria 7 vine din fabrica echipat cu anvelope run-flat si dimensiuni exclusiviste care vor fi scumpe de cumparat si greu de gasit. Plus ca acele anvelope run-flat mananca din confort asa ca multi prefera sa le schimbe cu anvelope normale.
  • Cutia automata are tendinta de a ceda presiunii sociale. Sau era presiunea mecanica?? In fine, ai mare grija la cutia automata, schimba uleiul si filtrul la fiecare 60.000 de km si roaga-te sa te tina cat mai mult.
  • Sistemul iDrive e responsabil pentru tehnologia si puterea de calcul echivalenta a unui etaj dintr-o corporatie. La fel ca si corporatistii, sistemul inevitabil va ceda si va face probleme constante. De fapt, intreaga masina sufera de probleme multe si dese pe partea de electronice, pentru ca sunt efectiv prea multe.

Verdict BMW Seria 7 F01

Seria 7 nu a fost neaparat cea mai populara limuzina dar iata ca a venit generatia F01 si a schimbat lucrurile. Au venit si au pariat pe dieselul de 3 litri si le-a iesit. Astept doar sa o loveasca deprecierea la fel de tare cum l-a lovit pe Traistariu realitatea dupa ce a pozat in chiloti, ca sa vedem cum se va descurca pe piata SH. Desi parca toti cetatenii noir parca s-au orientat spre Seria 5, o alta masina moderna foarte buna, si parca Seria 7 a ramas mai degraba pentru zona business. Ramane de vazut. Tine-ti aproape, ca la Brigada Mobila.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 3.0 turbo dupa 2012 iar pentru diesel oricum ai de ales intre 3 litri diesel si 3 litri diesel.