Suntem in Decembrie 1990. VW tocmai a cumparat Seat, care devine prima companie sub umbrela VW. Ce facem de aici incolo? Lansam pe conducta Seat Toledo I, normal. Iar in 2021 facem o calatorie inapoi in timp.

Seat Toledo I chiar a fost prima masina construita integral sub tutela nemtilor de la VW. Sigur, primele masini care au iesit de pe poarta fabricii modernizate VW a fost Seat Cordoba in 1993, dar prima masina complet nemteasca a fost Seat Toledo I, chiar daca fabrica nu era inca reamenajata si inca mai vedeai urme de Fiat prin cladire.

Asa ca ce vei face cu o firma proaspat cumparata? Sigur, intentia celor de la VW a fost de a intra pe piata din Spania pentru ca industria auto din Spania se demonta si nemtii au reusit sa puna mana pe el. Dar trebuiau sa scoata o masina noua si au venit cu o idee aproape geniala – au aplicat aceeasi reteta pe care Renault avea sa o aplice cu Loganul 13 ani mai tarziu.

S-a luat o platforma auto scoasa din uza, cum Loganul a folosit o platforma veche de Clio, Seat Toledo I a folosit platforma de Golf II pentru ca era scoasa din uz odata cu debutul lui Golf III in 1992. Si la fel ca si Loganul, Seat Toledo I a fost un Golf II cu portbagaj. O miscare interesanta pe atunci, pe vremea cand compacta era compacta si berlina era berlina, nu existau prea multe berline bazate pe compacte. Dar totusi Seat Toledo I a incercat marea Mediterana si a venit exact cu aceasta propozitie – o compacta cu portbagaj, vanduta initial spaniolilor dar apoi si europenilor. Si era destul de mare, era gen VW Vento mare. Iar asta face din Seat Toledo I probabil cel mai bun VW din anii ’90 daca te intereseaza strict practicalitatea si costurile mici de intretinere. Ca daca vrei confort te duci la VW Passat B4, daca vrei sport probabil te duci la VW Corrado si daca vrei ceva fashion / de epoca te duci la Golf II si daca suferi de personalitate multipla te duci la VW Golf III Arlechin.

Motoare Seat Toledo I

1.6 MPI de 70, 74 si 99 cai – Ai si cu carburator, ai si cu injectie monopunct, injectie multipunct, practic esti ca la Oprah. Primesti toate tipurile de injectie. Recomand doar versiunea de 99 de cai multipunct daca nu ai fetishuri bizare cu stropitorile de gradina denumite carburatoare. Atentie in schimb ca motorul de 1.6 nu e vreun campion la economie si bea benzina de parca abia a terminat sesiunea.

1.8 MPI de 87, 89 si 136 cai – La fel, variantele de aproape 90 de cai au injectie monopunct iar cel de 136 are injectie multipunct. Mai mult decat atat, cel de 136 e in esenta motorul de pe Golf II GTI asa ca mult noroc ca sa il gasesti pe Seat Toledo I. Ramanem asadar cu cele de aproape 90 de cai care sunt ok ca si fiabilitate si consum, singura problema reala fiind cablul de la ambreiaj care se intinde si se rupe mai ceva decat nervii unui angajat la stat care afla ca trebuie sa munceasca 2 ore pe zi. Doar o dat spaga ca sa ia salariu si alte spagi, nu ca sa si munceasca efectiv.

2.0 MPI de 116 si 150 cai – Motorul 2E de 116 cai e unul din motoarele care au cimentat reputatia VW pentru fiabilitate, facand senzatie pe Passat B4. Iar cel de 150 de cai a fost motorul de pe Golf III GTI, un motor destul de bun. Dar mult noroc ca sa le gasesti pe Seat Toledo I.

Diesel

  • 1.9D de 64 si 69 cai – Legendarul 1Y de pe Golf III a fost urmat de catre AEF care a fost montat si pe Caddy, iar ambele se gasesc pe Seat Toledo I. E un motor de moda veche, ce functioneaza si cu ulei de bucatarie pe post de motorina. Fara ECU, fara electronice, cu pompa de motorina mecanica, fara putere. Da, are cuplu, dar are la fel de multa forta fizica precum Ion Paladi.
  • 1.9 TDI de 75, 90 si 110 cai – Ala de 75 de cai o fost interesant, dar motoarele de 90 cai ( nume de cod 1Z ) si 110 cai ( nume de cod AFN care a fost montat si pe A4 B5, A6 C5 sau primul A3 ), astea au pornit nebunia diesel din Europa. Tot ce s-a vorbit de bine despre 1.9 TDI, se afla la astea doua motoare. Da, au probleme ocazionale la turbina, dar cam atat.

Probleme Generale Seat Toledo I

  • E o masina fiabila dar e si aproape istorica. De fapt, sunt deja cateva modele care se califica la model istoric. Asta inseamna ca va mai trebui sa mai schimbi piese ocazional iar singurele tale optiuni vor fi ori pe original, ori din dezmembrari, pentru ca aftermarket e mai putin probabil sa gasesti piese decat e probabil sa gasesti un loc de munca bine platit in Romanistan, fara experienta sau specializre. Plus ca e o masina pe care o cumperi cu 300 de lei si o sticla de coniac deci majoritatea sunt in stare avansata de degradare, ca si mine de altfel.
  • E un VW vechi deci trebuie sa vina si momentul complementar in care vorbesc despre rugina. Rugina, rugina, rugina. Verifica masina de rugina chiar si acolo unde nu te astepti. Inclusiv la plastic trebuie sa te astepti sa rugineasca.
  • A fost un model experimental, prima incercare a spaniolilor de a face o masina nemteasca si au mai facut si o compacta berlina asa ca haionul nu a fost neaparat montat cum trebuie de fiecare data. 
  • Suspensia duce in zona de sport, ceea ce e bine daca ai un motor de minim 1.8 benzina sau un 1.9 TDI si conduci mai sport, dar pentru soferul de rand care nu stie nimic despre masini si are 500 de euro in buzunar, s-ar putea sa fie prea rigida suspensia. Nu, nu e stricata, asa trebuie sa fie.
  • Seat Toledo I vine fara stergator la luneta iar pentru unii oameni conteaza aspectul asta, chiar daca e berlina si nu se aduna mizerie acolo pentru ca e in panta, la fel ca si stadionul de fotbal din satul Brusturi, comuna Finis, judetul Bihor.
  • Nu mai e o problema relevanta in ziua de azi, dar Seat Toledo I e foarte usor de furat. La propriu. Are 985 de kg in versiunea cea mai usoara si 1110 kg in versiunea cea mai grea, fiind mai usor chiar si decat primul Golan. In trecut poate avea rost sa il furi, dar in ziua de azi cand se cumpara materialele feroase si neferoase cu preturi incepand de la 900 lei / tona, si tu ai o masina care nu cantareste nici macar o tona, nu stiu ce sa zic.

Verdict Seat Toledo I

E incredibil cat de mare e portbagajul lui Seat Toledo I. Si ai si cele mai bune motoare facute de VW vreodata, motoare care au facut legendare masinile gen Passat B4 si Golf III si au pus bazele legendei VW din Europa. Costa 300 de lei si 2 sticle de Coniac. Daca faci accident in trafic, intr-un fel te bucuri de banii de asigurare. 

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand orice motor, dar inima spune 2.0 MPI de 116 cai si nume de cod 2E, iar pentru diesel 1.9 TDI de 90 sau 110 cai, sunt excelente amandoua.