La revedere City Insurance! Cel mai mare asigurator RCA din Romanistan se retrage de pe piata dupa ce ASF declara oficial inceperea procedurii de faliment.
S-a tot vorbit zilele astea despre falimentul iminent al City Insurance, chiar si in tomberonul asta septic. Doar ca ASF a mai tras cateva zile de timp ca sa isi mai faca niste oameni asigurari la City Insurance iar vineri au inceput oficial procedura de faliment.
City Insurance era lider absolut de piata, cu 45% din toate politele din tara facute la ei. Daca mai pui si Euroins, care are cam aceleasi preturi si cam aceleasi practici, deja 80% din masinile de pe drumurile patriei au asigurari la astea doua companii.
Evident ca avem o masa de 45% din masini care se va revarsa spre alte firme de asigurari, firme care isi invata lectia si incep sa creasca tarifele. Pana si Euroins s-a mobilizat si au bagat niste capital in plus pentru a putea despagubi daunele, pentru ca asta a fost motivul pentru care Astra, Carpatica si acum City Insurance au dat faliment. Preturi prea mici, care nu puteau acoperi cheltuielile cu daune.
Doar pentru ca ASF a declarat inceperea procedurii de insolventa nu inseamna ca vin mascatii peste ei si pun lacat LA FEL CUM AU PUS LACAT PE USA GARSONIEREI LUI DAN DIACONESCU SENZATIONAL. In general dureaza pana dai faliment cu totul iar cu cat e firma mai mare cu atat dureaza mai mult deci City Insurance va mai fi printre noi.
Acuma urmeaza partea de despagubiri. Daca City nu mai poate plati despagubirile, atunci toate politele RCA vor fi acoperite de catre fondul de garantare al ASF in limita a 90.000 euro / polita. Asta inseamna ca daca ai lovit un Opel Astra J, o masina facuta din aur conform parerilor posesorilor, aproape ca poti acoperi accidentul chiar si daca masina e dauna totala. Problema majora in schimb este ca limita asta nu acopera despagubirile in caz de victime sau mai rau, deces. Deci poti in continuare sa faci accident fara stres, doar ca nu mai poti omora pe nimeni.
Ce este interesant in schimb este ca si statul roman a intrat pe fir in cazul City Insurance pentru ca totusi vorbim despre asiguratorul a aproape jumatate din masinile din tara. Directorii ASF care sunt platiti halucinant de bine dar care nu fac nimic, au fost chemati la Camera Deptutatilor pentru a da explicatii despre acest faliment dezastruos. Si se zvoneste ca statul roman ar pregati o schema de ajutorare pentru a suplimenta bugetul de despagubiri pentru cei care au asigurare la City Insurance, pana le expira polita.
Cert este ca vin vremuri interesante si tulburi ca spritul turnat prost. In timp ce firmele ramase vor exploda preturile la polite RCA, cei de la City Insurance vor ramane sa afle ce se va intampla cu politele lor, daca statul roman ii va ajuta in vreun fel sau nu.
Similar Articles
Problema e ca situatia de aici e un Bancorex 2.0. ASF a lasat cu buna vointa si in deplina cunostinta de cauza ca City si Euroins sa mearga asa si stiau ca se vor tepui multi romani prin practica asta. Daca intri in cazul City Insurance, acolo ramai. Dosare peste dosare de delapidare, furt, inselaciune si alte practici pe care ASF le-a incurajat pentru ca si-au primit si ei portia. Dar asta e un tomberon auto, nu intru in zona financiara.
Mai pe scurt, City Insurance a incasat 500 de milioane de euro dar despagubirile se estimau la 270 de milioane de euro. Atunci vine intrebarea unde s-au dus ceilalti 230 de milioane de euro si de ce nu au despagubit lumea in conditiile in care erau fonduri suficiente dar nu au vrut.
De asta si ASF e chemat la Camera Deputatilor pentru explicatii si premierul Citu insusi a intrat pe fir. Avem parte de un Bancorex reloaded, doar ca implicatiile pentru oameni sunt mai mici.
Ca o completare la ce am scris mai sus, la stiri s-a anuntat ca politele RCA emise de City vor ramane valabile pana la expirare, desii firma va fi in faliment.
Adica daca vei fi lovit in trafic de unu’ asigurat la City va trebuii sa iti repari masina pe banii tai, sperand ca in 2-3-6 luni sa iti primesti banii de la fondul ASF caci nici un service nu va accepta sa iti repare masina pe baza de deviz si sa se caciuleasca ei prin instante cu o firma aflata in faliment.
Dati si voi o parere, cu ce parte a corpului a fost gandita legea asta.
Toata legea asigurarilor RCA este o gainarie sau „decat o treaba romaneasca”. Asigurarea se face pe masina, nu pe sofer, tataia de 70 de ani face asigurare de 350 de lei pe 12 luni iar nepotu cu carnet proaspat luat decide sa dea o tura nocturna cu masina dupa ce a baut in prealabil cateva beri, loveste 3 masini, face pagube de 20,000 de lei pentru asigurator si isi i-a de la bunicu o urecheala.
Alt aspect legiferat in ciuda pu** este ca asigurarea nu este pentru tine ci pentru cel pe care il lovesti, normal ca cei mai multi aleg asiguratorul cel mai ieftin desii au cea mai proasta reputatie. Corect ar fi ca in cazul unui accident, cel nevinovat sa fie despagubit de propriul asigurator, acesta urmand sa recupereze banii fie de la asiguratorul vinovatului, fie chiar de la vinovat.
1. Sa presupunem ca ai o firma de 10 angajati si 5 masini, atunci faci la toti angajatii asigurare ? chiar daca unii nu le folosesc.
2. Sa presupunem ca avem o familie de 4 membri si 2 soferi, daca sotul nu poate conduce din diferite motive ?
Solutia cea mai optima ar fi asigurare de grup, iar pe rca sa apara numele tuturor conducatorilor, iar suma sa fie o medie, adica 300lei tataie + 3000lei junior = 1650lei.
A doua solutie ar fi asigurarile pe mai multe nivele, vrei asigurare city insurence, desigur, doar ca acopera doar 50% din pagube, vrei sa ai acoperire completa, atunci platesti.
Esti sofer handicapat si conduci ca un taximetrist ghiolban, atunci poate ti-ar trebui o asigurare completa, pe de alta parte, esti sofer calm si responsabil, atunci dece sa platesti cand tu nu faci accident.