Opel Astra J, una dintre putinele masini carora nu le gasesc sensul. Iata de ce, in articolul de astazi care este departe de a fi cel mai entuziast text marca AproapeMasini.

Opel Astra H a fost o masina decenta, care a dezvoltat probleme de fiabilitate inainte celorlalte, dar care s-a dovedit in final a fi o alegere buna second-hand. Da, are probleme de fiabilitate, dar macar e mai ieftina decat competitia care si ea e plina de probleme. Opel Astra H a devenit rapid masina preferata a huliganilor de pana in 25 de ani care au bani putini si chef de senzatie majora cu 150 la ora. Cu un motor de 1.9 CDTI de 150 de cai care putea fi dus la 190 de cai cu doar un soft, cu un aspect modern, e simplu de inteles de ce Opel Astra H s-a vandut atat de bine, in ciuda problemelor de fiabilitate.

Doar ca americanii de la GM nu s-au multumit cu vanzarile Opel si au realizat ca nu mai pot face fata in Europa folosind tehnologie americana si motoare imprumutate. De fapt, au realizat ca ei nu prea vor sa mai vanda nimic in Europa si au inceput sa se retraga de pe piata, iar sfarsitul incepe cu Opel Astra J.

Ce aduce nou Opel Astra J?

Continuand tema “aparentele conteaza”, acest veritabil Maurice Munteanu al masinilor a venit cu un aspect revolutionar, dar mai linistit. Opel Astra J nu este la fel de dramatic ca Opel Astra H, dar vine cu un aspect complet redesenat si complet modern. Doar ca asta a adus o problema serioasa lui Opel Astra J.

 

Cine a cumparat Opel Astra J?

Daca este o masina unde nu pot identifica publicul tinta, aceasta ar fi Opel Astra J. Cu un aspect nou si cu multe kilograme in plus, Astra J arata mai bine dar nu mai este la fel de dinamic ca vechiul Astra H. Doar ca nici la aspect nu exceleaza. VW Golf mereu s-a remarcat ca fiind un Cristian Tudor Popescu: decent la toate, dar bun la nimic in mod deosebit. Ford Focus s-a remarcat prin performante dinamice. Renault Megane III a fost o masina aspectuoasa si foarte fiabila. Problema e si la piata second-hand, Opel Astra J fiind cu doar 500-1000 euro mai ieftin decat Opel Insignia, deci un fan Opel automat va merge pe berlina mai mare. Asadar, vine intrebarea faimoasa a internetului: Exista persoane sanatoase la cap care sa cumpere Opel Astra J? Pinguinii au genunchi? Si-a facut Cioaca nevoile intre Rucar si Bran?

 

Motoare Opel Astra J

Benzina

 • 1.4 aspirat de 90 si 100 cai – O antichitate lansata in 1996 si imbunatatita periodic, acest aspirat natural este mult prea mic pentru caroseria extinsa a lui Opel Astra J. Este ca si cum l-ai hrani pe Ghita Muresan doar cu lapte cu cereale.
 • 1.4 Turbo de 120 si 140 cai – Acelasi 1.4 aspirat, doar cu o turbina legata si cu probleme la pompa de apa. Bine macar ca asta nu e singura problema grava.
 • 1.6 aspirat de 115 cai – Acelasi 1.4 aspirat, dar care a invatat unpic mai mult. A tras unpic mai mult sala. A muncit unpic mai mult.
 • 1.6 Turbo de 180 cai – Acelasi 1.4 aspirat, dar care a invatat unpic mai mult, care a muncit unpic mai mult si care a primit o turbina, o turbina defectuoasa si probleme la termostat.
 • 2.0 Turbo de 280 cai – Motorul asta merita un articol separat, fiind rezervat doar fabulosului Opel Astra J VXR.

Diesel

 • 1.3 CDTI de 95 cai – Vechiul 1.3 CDTI care era prea anemic si pentru vechiul Astra H, acum pus pe Astra J ca sa isi traiasca existenta mizerabil pana la prima turbina cedata.
 • 1.6 CDTI de 110 si 136 cai – Lansat in 2014 odata cu Ebola, motorul de 1.6 CDTI s-a dovedit a fi destul de fiabil momentan, avand nevoie doar de actualizari ocazionale de soft.
 • 1.7 CDTI de 110, 125 si 130 cai – Vechiul motor de duba in continuare se invarte, spre bucuria tuturor agentilor de vanzari de talie mica. De evitat versiunile de 125 si 130 de cai care vin echipate cu muribundele injectoare Denso.
 • 2.0 CDTI de 160 si 165 cai – Ca orice 2.0 diesel european, sunt probleme. Probleme la relanti neregulat, probleme la ECU, probleme la soft, probleme la turbina, probleme la DPF, probleme la EGR si tot asa.
 • 2.0 CDTI Bi-Turbo de 195 cai – Nu te simti suficient de Rambo si vrei si mai multe probleme? Servesti Monster Energy la fiecare masa? Inoti iarna in Bahlui doar ca sa iti testezi limitele? Esti fan infocat Old Spice? Te uiti minim 25 de ore pe zi la Jackass? Atunci motorul asta este pentru tine.

Probleme generale Opel Astra J

 • Cutia de viteze M32 – Americanii s-au decis ca nu vor sa mai investeasca atat de mult in dezvoltare si cercetare si au decis sa foloseasca in continuare cutia manuala in 6 viteze cod M32. Un exemplu clasic de “las’ ca merge”, pacat ca aceasta cutie poate efectiv crapa in 1001 bucati. Motoarele afectate sunt 1.4 Turbo, 1.6 Turbo si 1.7 CDTI.
 • Zgomote si greieri la interior, poate fi orice asa ca ori te obisnuiesti ori demontezi intreaga masina, bucata cu bucata. Iar daca nu o demontezi tu, se va demonta singura, foarte multe piese de interior dandu-si demisia de pe acest Banel Nicolita al masinilor: a inceput promitator, dar a dezamagit rapid.
 • DPF-ul nu este programat pentru a continua de unde a fost lasat atunci cand ai inchis masina. Ai pornit masina, DPF-ul reia procesul de regenerare si asta iti va contamina intreg sistemul cu ulei si carburant nefolosit. Asa ca daca te prinde regenerarea in parcare, baga un CD cu “Muzica de Pahar Vol.4” si asteapta sa se termine.
 • Apa de ploaie se acumuleaza in chederele portierelor din fata asa ca fii pregatit cu echipament de scufundari atunci cand mergi la masina dupa o ploaie usor mai intensa decat un bidon de 0.5 litri aruncat de pe acoperisul unui bloc.
 • Frana electromecanica are obiceiul sa se dezactiviteze iar masina ta o va lua la vale. Important sa lasi masina in viteza de fiecare data. In mod ironic, problema dateaza de la Opel Astra H care si el a avut probleme cu frana de mana, dar ce sa-i faci. Stai, te gandesti, te rostogolesti, conduci, parchezi, faci un interviu, rezolvi o ecuatie integrala, nu ai. N-ai ce sa-i faci.
 • Consum mare de carburant si performante dinamice la fel de bune ca Ozana Barabancea inainte de operatii. Opel Astra J este mai mare, mai rotund si mai greu decat vechiul Astra H. Daca Astra H era masina oficiala a huliganilor de pana in 25 de ani, Opel Astra J este masina oficiala a agentilor de vanzari din Anglia care nu muncesc suficient de mult pentru a primi o Insignia.
 • Coloana de directie in continuare este o problema comuna la modelele Opel Astra J, continuand traditia lansata de Opel Astra H.
 • Franele frontale sunt construite dintr-o combinatie de hartie igienica, guma, nepasare si cascaval. Foarte multe Opel Astra J au avut probleme in special la etrieri.

Verdict Opel Astra J

Am sa repet intrebarea: Cine cumpara un Opel Astra J? De ce ai cumpara un Opel Astra J? Ai putea cumpara o masina aspectuoasa, dar Renault Megane arata la fel de bine, costa la fel de putin si este si fiabila. Vrei neaparat Opel? Ia o Insignia, care este marginal mai scumpa. Singurele puncte de salvare ale lui Opel Astra J sunt aspectul si interiorul identic cu cel de pe Insignia. Nu vei auzi niciodata pe cineva sa zica „Da! Am reusit in viata! Mi-am cumparat un Opel Astra!”