Ieri in timp ce cautam cartoane sub pod am vazut pe strada o Mazda 2 I si am zis sa scriu un articol despre asa ceva. De asemenea sunt un cioban de la oi si de la malul cioatei si nu stiu unde si daca se pune virgula pe undeva asa ca va las pe voi sa puneti virgulele. Ca la Puzzle. Sau Tetris. Sau Gamasutra.

Mazda Demio pentru jumate de Pamant si Mazda 2 I pentru restul. Si astazi vorbim despre Mazda 2 I, cel european. Sau mai bine zis vorbim despre diferentele dintre Mazda 2 I si Ford Fusion, care de fapt e masina sora si care de fapt amandoua sunt construite pe platforma de Ford Fiesta. Iar diferenta principala dintre Mazda 2 si Mazda Demio este ca Mazda 2 I foloseste integral piese de Fiesta si Fusion, pe cand Demio are cateva piese specifice Mazda.

Asadar avem Ford Fiesta, Ford Fusion si Mazda 2. Care e diferenta dintre ele si ce ar trebui sa faca fiecare?

  • In primul rand avem aspectul, toate 3 arata diferit.
  • In al doilea rand, 2 masini sunt Ford si una e Mazda. Mazda pe atunci nu avea notorietate in Europa si era un brand low-budget, cam pe acolo cu Nissan, Daewoo si Hyundai ca si perceptie. Asa ca Mazda 2 era mai ieftin perceput dar si de cumparat.
  • In al treilea rand avem functia fiecareia. Ford Fiesta era o masina clasica de oras, Ford Fusion era un proto-crossover si Mazda 2 I era un monovolum de clasa mica. Practic, cu astea 3 masini Ford isi cam asigura piata auto de oras. Mazda 2 I trebuia sa se lupte cu Renault Modus si Opel Meriva si toate 3 au ramas obscure pentru ca genul asta muzical nu a prins. Doar Meriva ce mai misca pentru ca s-a folosit de numele Zamfirei, dar cam atat.

Cui se adreseaza Mazda 2?

La fel cum am vorbit si despre Modus, Agila si Meriva, Mazda 2 I e o masina excelenta pentru familiile tinere dar e o masina si mai buna pentru varstnici. Ai o pozitie mai inalta de urcat si coborat din masina decat la Fiesta si ai geamuri mai mari decat la Fusion deci ai vizibilitate mult mai mare. Plus ca e suficient de mica pentru a fi agila prin oras. Are motoare mici si fiabile. Si are schimbatorul oleaca mai sus decat la Fiesta, tot asa pentru confort. Nu are treaba Mazda 2 I cu Mazda cum nu are treaba Sosoaca cu diazepamul, dar are si el clientela lui.

 

Motoare Mazda 2 I

Benzina

  • 1.25 MPI de 70 cai – De fapt are 68 de cai si asta e acelasi motor Sigma dezvoltat in colaborare cu Yamaha pe care il gasesti si pe Fiesta si nici aici nu are probleme specifice. Cateodata e prezentat ca si 1.3 benzina dar el de fapt e 1.25.
  • 1.4 MPI de 80 cai – Avem primul motor de origine Mazda si nu e un motor care sa te surprinda in mod deosebit. Sigur, pompa de apa are tendinta de a obosi inainte de termen dar cam asta e tot. Nu e de mirare ca asta e cel mai popular motor de pe Mazda 2 I.
  • 1.6 MPI de 100 cai – Nici asta nu are chiar 100 de cai ci 98 dar ce mai conteaza. Asta e in esenta varul mai mare al lui 1.4 MPI si de fapt e fratele mai mare pentru ca e acelasi motor. Deci aceeasi fiabilitate Mazda si japoneza in general, cel putin la motoarele benzinare.

Diesel

1.4 CDTi de 68 cai – Da, acelasi 1.4 TDCi de 68 de cai de pe Fiesta. Da, motorul ala cu apetit imens pentru injectoare. Plus ca nu are ce cauta pe Mazda 2 I la fel cum nu are ce cauta nici unul din jurati la emisiune Splash! Vedete la apa! dar uite-i acolo. Cum aplauda, isi dau cu parerea si iau o gramada de bani pentru asta.

 

Probleme Generale Mazda 2 I

  • Suspensia este imprumutata de pe Fiesta V si nici aici nu straluceste in mod deosebit si nici macar nu se articuleaza. Dar macar e ieftin. Ca Erdeesh de la Unguru’ Bulan. Erdeesh – iti faci sa-ti bagi mana, dar macar e ieftin.
  • Nicio masa fara soia si nicio Mazda fara rugina. Adica, nu putea sa ramana Mazda 3 singur in noapte, mancat de rugina pe dedesubt.

 

Verdict Mazda 2 I

Fie ca il privesti ca pe un Renault Modus mai ieftin sau o Fiesta pentru bosorogi, Mazda 2 clar are clientela lui. Are vizibilitate excelenta in trafic, e foarte confortabila, e practica, e usor de condus si e ieftina de cumparat si intretinut. Sigur, Mazda 2 va duce o viata de oras si nu va impresiona pe nimeni, dar daca vrei ceva ieftin si bun atunci Mazda 2 I ofera concurenta serioasa lui Suzuki Splash / Opel Agila. Problema este ca genul de om care ar cumpara asa ceva nu cred ca ar intra vreodata pe site-ul asta. La revedere domnule prim ministru!

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina orice motor e decent in esenta, dar voi alege 1.4 MPI de 80 de cai. Iar pentru diesel recomand 1.4 CDTi pentru ca e singurul disponibil dar am dubii.