Poate ca primul Mazda 2 nu a fost un succes rasunator ci mai degraba o curiozitate, dar Mazda 2 II a fost un succes unpic mai rasunator si e una din cele mai bune masini de oras despre care nu ai auzit nimic niciodata.

Continuam aceeasi reteta cu Mazda 2 II si in esenta avem un Ford Fiesta mai anonim si mai confortabil. La fel ca si primul Mazda 2, Mazda 2 II sacrifica sportivitatea lui Fiesta si merge mai degraba in zona de confort. Doar ca spre deosebire de primul Mazda 2, acum nu mai avem forma de monovolum compact ci avem un aspect mai aproape de o masina de oras, de supermini. In schimb avem aceeasi platforma B3 de pe primul Mazda 2 si de pe Fiesta V deci nu vedem mari imbunatatiri si plus ca in felul asta Ford a tinut din scurt brandul Mazda ca apoi sa nu ajunga mancat cum a patit VW cu Seat si Renault cu Dacia.

Dar macar nu mai avem aspectul ala de monovolum si avem cateva modificari esentiale de confort. Avem in continuare hectare de geamuri si o pozitie inalta de condus dar cel mai important este ca avem schimbatorul montat sus pe bord iar peste schimbator avem butoanele de clima si in felul asta e o masina si mai usor de condus.

In rest mai avem inca un motor diesel adus la datorie si asta ar trebui sa te indemne sa conduci si la drum lung un Mazda 2 II desi eu nu sunt convins in totalitate de ce ai vrea sa faci asta. Mai ales ca acum e o masina si mai de oras ca inainte. Sigur, exista si o versiune berlina disponibila dar nu in Europa si aia ar putea fi pretabila de drum lung dar in acelasi timp nu au primit motoarele diesel deci totul se leaga la fel de bine ca gandurile Simonei Trasca. Mazda 2 II – un Ford Fiesta pentru gerontofilii care stau pe TikTok dar care au nevoie de o masina inalta pentru ca de artrita nu scapa nimeni doar ca nu au chiar bani de un SUV pe bune.

Motoare Mazda 2 II

Benzina

  • 1.3 MPI de 75 si 85 cai – Acelasi 1.3 MPI get beget de origine Mazda si care nu are probleme specifice si e si cel mai popular motor pe masina asta nu-prea-populara. E ca si cum te-ai lauda ca e cea mai bine vanduta bautura dintr-o bodega de hipsteri unde nu merge nimeni pentru ca hipsterii nu merg in baruri pentru ca e prea mainstream pentru ei.
  • 1.5 MPI de 102 cai – Aici avem o mica problema. Sigur, 1.5-ul e doar o versiune mai mare a lui 1.3 doar ca 1.5-ul venea si cu pachetele sport si implicit cu huliganeala. Pentru ca de ce nu, doar Mazda 2 II e un Fiesta pe dedesubt deci sigur poate sa fuga iar daca Fiesta 1.6 poate sa fuga, de ce nu ar putea Mazda 2 de 1.5? Iar problema e ca daca motorul e condus de parca ar avea 250 de cai, undeva tarziu in viata se va apuca de baut ulei talpa. Putin probabil, dar e bine de stiut.

Diesel

  • 1.4 CDTi de 68 cai – Acelasi 1.4 CDTi / HDi / TDCi de origine Peugeot si acelasi apetit pentru injectoare. Bine ca l-au pensionat in 2007.
  • 1.6 CDTi de 90 cai – Da, acelasi 1.6 HDi / CDTi / TDCi dar aici macar nu il gasesti asa des pentru ca era deja prea scump pentru Mazda 2 II si nici nu era potrivit pentru caracterul urban al masinii. Daca vrei sa citesti mai multe despre avortonul asta mecanic, ai articolul despre Ford Focus II pentru asta.

Probleme Generale Mazda 2 II

  • Probleme pe partea de ABS, fie ca vorbim de senzori turatie, pompa sau orice altceva intre. Dar e bine macar ca in oras nu ai nevoie de ABS cum are nevoie Bianca Dragusanu nevoie de iubire adevarata alaturi de oameni gentili si delicati precum Alex Bodi.
  • E un Ford deghizat deci trebuie sa te astepti la problemele tipice pe partea de electrice si aici ai orice de la alarma la servodirectie la navigatie la baterie.

Verdict Mazda 2 II

E o evolutie a primului Mazda 2 pentru ca e construit pe aceeasi platforma. Sigur, arata mai bine dar ca si functionalitate nu primesti mare lucru. Si apoi vine problema cea mai mare a lui Mazda 2 II si Mazda in general – pretul pe piata second hand. O Mazda 2 II din 2008 costa cu 50% mai mult decat un Fiesta V din 2008 si un Mazda 2 din 2010 costa la fel ca un Fiesta VI din 2010, chiar daca aia e alta masina cu o platforma mai noua. Asadar as recomanda masina asta, dar nu la preturile astea.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.3 MPI-ul de 85 de cai ar trebui sa fie tot motorul de care ai nevoie, iar daca insisti pentru un diesel atunci 1.6 CDTi de 90 cai.