Credeai ca tot episodul cu Dieselgate s-a terminat? Iata ca VW se pregateste de runda a doua, dupa ce oficialii de la UE au inceput o noua investigatie – Dieselgate 2.
Problema e destul de clara si de vizibila si din satelit. E foarte greu sa construiesti motoare diesel care sa mai fie conforme cu standardele de poluare impuse de catre UE. Multi producatori au renuntat complet la motoarele diesel, iar primii care au anuntat moartea dieselului au fost cei de la Mercedes care au spus in 2016 ca noul lor 2.0 diesel va fi ultimul lor diesel. Iar Dieselgate a fost cuiul care a sigilat cavoul pentru motoarele diesel.
Scandalul Dieselgate a inceput in Septembrie 2015 cand oficialii UE au descoperit ca motoarele EA189 de la VW nu respectau emisiile impuse Euro 6 decat daca faceau anumite modificari care functionau strict in conditii de test, ca sa poata trece clasa. Dupa imensul scandal cu VW au urmat si Toyota si Mercedes si apoi practic toata lumea care construia motoare diesel. Asta i-a determinat pe majoritatea producatorilor auto sa renunte complet la diesel si sa mearga spre electric si hibrid, VW inclusiv primind un sut inainte spre electric, dar cativa au insistat sa ramana in zona diesel si sa dezvolte in continuare devoratoare de ulei si motorina.
Mergem mai departe si ajungem in Mai 2021 cand oficialii UE au descoperit ca motoarele diesel ale nemtilor de la VW si BMW s-ar putea sa fie modificate pentru a trece clasa in timpul testelor de emisii. Practic, Dieselgate 2 incepe si o luam de la capat, doar ca acum vorbim despre modificari la nivel de EGR pentru motoarele diesel si acum producatorii sunt cercetati de catre UE.
Septembrie 2021 si avem un verdict al Curtii Europene care recomanda inceperea actionarii in instanta fata de cei 2 producatori in cazul Dieselgate 2. Totusi, este o recomandare momentan si asta nu inseamna ca au inceput procesul dar pe de alta parte au unda verde pentru a face asa ceva.
Daca primul Dieselgate nu a fost un mesaj suficient de puternic, Dieselgate 2 ar trebuie sa fie epilogul clar. Renault a anuntat anul trecut ca nu mai este fezabil din punct de vedere financiar ca sa mai dezvolte un motor diesel, Mercedes a abandonat dieselul de cativa ani iar asiaticii merg puternic in zona de hibrid si electric. Iar noile norme de poluare Euro 7 ce trebuie sa ajunga oficial in 2025 pun in pericol si motoarele pe benzina, ca sa nu mai vorbim despre motorina.
Mai are rost sa mai cumparam masini cu motoare diesel? Sau sa fie acesta sfarsitul inevitabil al aproape-vesnicului 1.9 TDI?
Similar Articles
Salutare Iustin,
Pana atunci exista review la Tico – https://aproapemasini.com/2021/03/19/pareri-daewoo-tico-1991-2001/
Succes!
Salutare Iustin,
Pana atunci exista review la Tico – https://aproapemasini.com/2021/03/19/pareri-daewoo-tico-1991-2001/
Succes!
Desi impartasesc dorinta UE pentru un viitor verde si fara petrol arabesc, masinile electrice pe baterii sunt niste bombe ecologice, iar faptul ca aduni bateriile la un loc apoi le arunci in ocean sau africa nu se cheama reciclare.
Deocamdata masinile electrice si cele hibride sunt doar niste profituri grase pentru producatorii europeni (vw, renault), care decat sa inoveze, mai bine platesc amenzi si poezii verzi prin presa.
Pentru tot hypeul asta electric ar terbui sa-i multumim escrocului si master-manipulatorului Musk, care s-a folosit de tesla sa-si finanteze turismul spatial, acuma pe langa jet-uri, iachturi, si sute de masini miliardarii se pot lauda cu rachete orbitale.
Ba (m)UE, daca tot triseaza astia la teste, poate ar trebui sa le schimbi.
De redus cred că se vor reduce numărul lor dar de dispărut nu cred. Cel puțin nu în următorii 10-15 ani… În primul rând nu există infrastructură (nici măcar în Europa de Vest) și nu reprezintă o tehnologie solidă, cu un viitor cert(fiind aproximativ aceeași tehnologie ca și bateria unui laptop). Dacă dai cateva accelerării mai puternice (mai ales iarna) vei avea senzația că ai baterie de IPhone? (am testat câteva mașini deci știu ce zic). Au performanțe remarcabile însă deocamdată eu le văd doar mașini de oraș (a doua mașină din familie). EV-ul e precum dieselul în anii 60′, adică mai e de muncă până să atingă așteptările oamenilor.
Și apropo de Renault, am o presimțire că vom revedea 1.5 dci. Vânzările au scăzut drastic în ograda francezilor. În plus de asta imaginează-ți că ai un E Klasse sau Seria 5 și trebuie să parcurgi distanțe lungi și foarte lungi. Ai sta să aștepți la priză? Sau îi pui seara combustibil și pleci. Dimineața nu te trezești că dispare 30-40%.?
Salut
Tocmai ce in sfarsit m-am horarat sa cumpar un Viano 3.0 diesel…..
Mai bine nu citeam articolul..:)))
Dar totusi crezi ca in urmatorii 5 ani mai pot scapa de el avind in vedere ca vreau sa-l cumpar pina in 120 mii km , hai 150 maxim.
Multumesc
Dieselul va dispărea din zona mașinilor mici. Industria, comerțul, transporturile de orice fel vor merge in continuare pe motorină. Citeam pe undeva că un transatlantic pentru containere poluează, la un singur drum, cam cat mașinile mici dintr-o tară întreaga vreme de un an. Aici e link-ul: https://www.automarket.ro/stiri/studiu-15-vapoare-mari-polueaza-cat-toate-masinile-din-lume-20182.html.
Eu vad cam artificiale aceste scandaluri legate de motoarele diesel si vor urma cele pe benzina. Poluarea mașinilor mici e doare de câteva procente din tabloul general. Cum nu se pot lega de afaceri, de transport de toate felurile, de interese de stat, ii pocnesc pe cei care nu dau tare cu piciorul- pe consumatorii mici.
Dieselul inseamna economie si consum redus. Toti indoctrinatii si cititorii in stele vor moartea dieselului multi dintre acestia se uita in portofel daca sa isi ia o bautura carbogazoasa din supermarket.
Dieselul a construit Europa, iar acum niste birocrati de la Bruxelles nevotati de nimeni decid moartea industriei constructoare de masini.
Cine crede ca TDI moare este un fascist utopic.