Gigantul Mazda se pare ca ia taurul de coarne si se arunca cu totul in zona de SUV-uri. Iata ce surprize ne pregatesc japonezii pentru 2022 si 2023
Mazda tocmai a cutremurat lumea auto si a anuntat planurile pentru 2022 si 2023 si anume ca va lansa 5 noi SUV-uri. Ai putea sa ii critici pentru ca este o manevra pur comerciala, dar cifrele arata ca in 2020 SUV-urile au reprezentat 78% din vanzarile Mazda si in 2021 chiar si 80% din vanzarile totale pentru primele 9 luni din an. Si nu ar fi singurii care se pot prezenta cu statistica asta, Porsche fiind total la mana SUV-urilor pentru a nu da faliment, Macan si Cayenne reprezentand grosul vanzarilor.
Sigur, e o manevra comerciala dar au si ei nevoie de bani ca sa traiasca si in plus Mazda foloseste reteta Porsche. Se fac masini comerciale care se vand pe banda rulanta, iar din profituri se pot finanta alte proiecte gen Mazda MX-5 sau urmatoarea generatie de motoare SkyActive. Vorbim imediat despre asta.
Se pare ca deja a inceput productia pentru primul nou SUV anuntat, Mazda CX-50, in Alabama intr-o fabrica unde vor fi produse la comun atat modele Mazda cat si Toyota, pentru ca Toyota detine 5,1% din Mazda si ultimul Yaris e un Mazda 2 pe dedesubt. Lista completa de noi modele este CX-50, CX-60, CX-70, CX-80 si CX-90, impartite intre piata Europeana si cea din America de Nord.
Probabil ca stii incotro se indreapta discutia. Avem deja Mazda CX-30 care e un CX-3 mai agresiv, cu pachetul „Scout” de la Skoda sau „Allroad” de la Audi. Cel mai probabil CX-50-ul va fi un CX-5 cu un pachet mai agresiv de off-road, si restul la fel. Singura diferenta notabial este ca vor aparea CX-60, CX-70 si CX-80 pentru ca exista deja Mazda CX-9 dar e mai rara in Europa decat momentele mele de luciditate. CX-50-ul va fi construit in continuare pe platforma de CX-5 care e la comun cu CX-3 si CX-30, dar restul modelelor vor fi construite pe o plaftorma complet noua.
Mazda vine cu o noua serie de motoare cu 6 cilindri in linie pe benzina, fiind probabil ultimii care produc asa ceva si care de fapt reinvie conceptul de 6 cilindri in linie, concept defunct de prin 2005. De ce nu se mai fabrica 6 cilindri in linie? Pentru ca e o configuratie foarte stabila de motor (cea mai stabila dupa 8 cilindri in linie) doar ca ai nevoie de un spatiu exorbitant pentru motor si implicit o capota kilometrica. Uita-te la Seria 5 sau A6 sau E Class de prin 2002 si ai sa vezi cat de lunga e capota. Si nici nu poti rezolva problema spatiului montandu-l transversal.
In orice caz, pentru SUA se anunta o serie de 6 cilindrie in line si cu o turbina legata de motor. Iar in Europa vom avea disponibile versiuni cu 4 cilindri in linie aspirat natural plug-in hybrid, 6 cilindri in linie aspirat natural si un diesel nou nout SkyActive-D in configuratie mild hibrid. Sa speram ca va fi mai fiabil decat ce a fost pana acum. Si evident ca vor aparea si versiuni electrice pentru toate modelele noi, pentru ca Mazda planuieste ca pana in 2030 sa aiba versiuni electrice disponibile pentru toate modelele la vanzare.
Similar Articles
Japonezii (în special Toyota) au zis că fac hibride până tranziționează spre masini pe hidrogen. Nu le plac bateriile.
Mmm, masini electrice in Romania atunci cand o sa ai unde sa le incarci, rapid.
Factorul decisiv care ma tine in spate la o electrica sunt concediile anuale.
Ce fac, merg juma’ de drum, opresc la benzinarie la bulgari si surpiza, singura statie de incarcare abia s-a ocupat, mai astept minim 1 ora.
Daca-ti permiti sa o arzi cu 2 masini, 1 electrica de oras, si 1 termica sau plugin pentru drum lung da, e combintie, altfel nu mi se pare viabil sa ai doar 1 electrica.
La urmatoarea schimbare probabil voi cauta una plugin, e un compromis decent.
@Andrei
„sa dam foc la fosile” ? – bag eu mana in foc ca generatiile actuale nu vor prinde sfarsitul complet al motoarelor cu ardere interna, cel mult niste limitari dar in Romanica nu exista nici un semn clar in aceasta directie.
In Romania o masina electrica poate deservii cel mult ca masina secundara, aia cu care te plimbi prin oras si la job dar pentru vacante sau drumetii de weekend tot de o „fosila” ai nevoie.
Cat despre Mazda, sunt printre producatorii cu cele mai bune motoare pe benzina si combinatia cu un motor electric pare un combo ideal, mai primesti niste CP si mai reduci si impozitu’.
Glumesti, nu?
Nissan Leaf a fost lansat inainte de Tesla Model S. Imediat trebuie sa apara a III-a generatie de Leaf.
Honda e
Mazda MX-30
Mitsubishi i-MiEV.
Japonezii au oferta ok-ish pe EV.
Doar Suzuki, Toyota si Subau inca nu au lansat EV-uri.
Problema acolo este la sindicate. Tranzitia catre electric ar insemna concedierea unui numar imens de angajati, vezi scandalul recent Renault unde au concediat 4600 de oameni ca sa faca loc la 2500 de specialisti in electric. Iar asta ar insemna concedieri masive si in Japonia, unde industria auto e un pilon central al economiei nationale. De aceea sindicatele lupta impotriva tranzitiei in zona de full electric.
Apoi mai ai problema specialistilor in motoare electrice, momentan in lume nu exista suficienti specialisti in motoare electrice fata de cati ar fi nevoie.
Din cauza asta Japonia stagneaza si nu se grabeste spre electrificare, problema e destul de complexa.
Eu am observat ca Japonezii nu au nici un model full electric, cel mult niste pluginuri, astia nu au auzit ca trebuie sa dam foc la fosile.
Plugin cu autonomie electrică suficientă să nu pornești motorul in oraș e viabil doar pentru cei care-si permit masini de lux. Și e mai mult un moft, că ăia au deja mai multe mașini.