Aproape Masini

Acum avem si magazin online

VW urmeaza sa deschida o fabrica de baterii in Europa de Est

VW vine peste noi Europa de Est si planuieste sa deschida o fabrica de baterii in 2022. Tarile vizate momentan sunt Slovacia, Polonia, Ungaria si Cehia.



Cel mai probabil are legatura cu anuntul recent facut de catre VW cum ca pana in 2030 vor construi 6 fabrici de baterii auto in Europa cu o capacitate totala combinata de 240 gigawatti pe ora, ca sa poata sustine noul val de masini electrice pe care nemtii vor sa il aduca cat mai repede.


Sursa: Automotive News Europe


Momentan au o fabrica in constructie in Germanezia si inca una se construieste in Suedia, iar a treia momentan se discuta daca va fi construita in Spania, Portugalia sau Franta, incepand din 2026.


Iar pentru 2027 discutiile sunt pentru Slovacia, Polonia, Ungaria si Cehia, pe sistemul „cine da mai mult”. Nu serios, VW analizeaza aceste 4 tari dupa diverse criterii ce tin de legislatie, ecologie si granturi acordate mobilitatii electrice. Daca ai citit articolul de ieri, constructia de baterii auto este un subiect intens desbatut in principal datorita implicatiilor ecologice pe care le are o fabrica de acest fel. Sigur, exista discursul mineritului de materiale rare si toxice, dar mai exista si impactul major al consumului de apa. Elon Musk a adresat problema consumului de apa, iar nemtii au in vedere si ei acest aspect in alegerea noii locatii. In cazul in care nu stii, apa este necesara atat pentru obtinerea lithium-ului cat si pentru functionarea bateriilor. Da, noile baterii electrice ce vor aparea in viitorul nu foarte indepartat vor folosi si apa pentru a functiona.


Dar pana atunci sa revenim la planurile VW pana in 2030. Stim ca fabricile din Germania si Suedia sunt deja in constructie, urmand a fi inaugurate in 2023 (Germania) si 2025 (Suedia), iar urmatoarea fabrica se jongleaza intre cele 4 tari. Momentan Cehia ar fi favorita, pentru ca divizia Skoda face lobby puternic pentru urmatoarea fabrica dar la fel de mult lobby face si divizia Seat pentru a se construi in Spania. Desi teoretic si Ungaria este pe lista iar de la Ungaria putin mai la Est exista si tara denumita Romanistan, tara recunoscuta international pentru partea de software auto. Poate ca nu vom avea o fabrica efectiva de baterii auto pentru ca nu avem infrastructura, dar centre de dezvoltare software cu siguranta au sanse mari de a fi infiintate in Romania. Nu de alta dar avem foarte multe nume mari care se bazeaza pe Romania, chiar si in ultima fita denumita vehicule electrice. Iar in caz ca te intrebi despre cine e vorba, Vitesco Romania intra puternic pe zona de cercetare si dezvoltare a masinilor electrice, Vitesco fiind copilul lui Continental.


Sursa: Toledo Blade


Pe langa aceste fabrici, VW urmeaza sa investeasca peste 400 de milioane de euro pana in 2030, pentru construirea a 18000 de statii de incarcare, pentru ca ei cumva au dedus ca lumea este sceptica la conceptul de masina electrica si din cauza infrastructurii limitate de reincarcare. Pe langa asta, VW e in cursa directa pentru descoperirea de noi tehnologii si de noi baterii care sa ofere autonomie mai mare, timpi de incarcare mai mici sau ambele.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA