Doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, Volvo 850 ne trimite in urmatoarea galaxie a motorsportului si a nostalgiei. Sunteti pregatiti? Sa-i dam drumul!

Proiectat prin anii ’80 sub denumirea „Project Galaxy”, Volvo 850 avea sa devina o masina cu multe inovatii si una din cele mai reprezentative masini pentru Volvo. De fapt, cand spui Volvo te gandesti ori la V40 ori la un Volvo 850 cel mai probabil. Personal ma gandesc doar la V33.

Si a fost o inovatie in industria auto, fiind primul Volvo cu motoare modulare, in 5 cilindri montate transversal. Aveam suspensie spate noua, aveam si protectie lateral in caz de impact si centuri de siguranta auto reglabile. Dar astea sunt chestii plictisitoare de brosuri auto, cel mai important este ca Volvo 850 a fost o masina glorioasa prin editiile turbo. Dap, Volvo 850 T5 si T5-R au fost printre cele mai demente masini ale vremurilor. Initial au lansat doar T5-ul cu un modest 190 de cai putere sub capota, dar cererea a fost atat de mare incat au lansat eventual si editia T5-R de 250 cai putere, ce atingea pana la 255 km/h si accelera de la 0 la 100 km/h in 6,7 secunde. In 1996. Intr-un Volvo. Mare si patrat. Si era si fiabil si practic, iar performantele alea erau stock din fabrica, dar cu putina atentie si niste modificari il duceau in 450+ cai putere. Ceea ce multa lume a si facut.

Asadar, Volvo 850 a ramas in inima colectiva pentru versiunile de top, care se luau la tranta cu multe masini sport la vremea ei, in timp ce era in esenta un container maritim pe roti, atat ca aerodinamica, dimensiuni si greutate. In zilele de glorie Volvo 850-ul se lua la tranta cu W210 E Class-ul, principalul lui rival pe atunci. 850-ul era ceva mai ieftin, era unpic mai spatios si la nivel de acceleratie se batea cu respectabilul E430 care avea un 4.3 V8 aspirat de 275 de cai putere. Sigur, 850-ul iroseste benzina si anvelope mai ceva decat iroseste un angajat jumate din salariu in primele 3 zile, dar pe vremea aceea benzina nu era suficient de scumpa incat sa isi pese cuiva de consum. Pe atunci le pasa de 250 de cai si 255 km/h, intr-o masina fiabila, confortabila, sigura si practica.

Motoare Volvo 850

Benzina

  • 2.0 MPI de 126 si 143 cai – Asta a fost modelul entry-level si e mult prea mic pentru gabaritul lui Volvo 850. E ca si cum ai pune-o pe Chef Patrizia sa il care in spate pe Cabral. Nu.
  • 2.0 Turbo de 210 cai – Acuma imagineaza-ti ca o ai pe aceeasi Chef Patrizia, doar ca acum a primit o doza de adrenalina si niste steroizi si chiar poate sa il care in spate pe Cabral. Fara efort.
  • 2.3 MPI de 148 cai – Esti unpic mai bine decat 2.0 MPI normal dar e un motor mult prea rar pentru a il lua in considerare. Dar daca il gasesti si iti asumi consumul de benzina, merita cumparat.
  • 2.3 Turbo de 210, 225, 240 si 250 cai – Motorul asta e simbolul „am muncit putin mai mult in viata. Sunt o idee mai de succes decat tine.” Asta pentru ca motorul asta a fost vandut in paralel cu cel de 2.0 Turbo si singurul motiv pentru care sa cumperi 2.3-ul este pentru ca poti. Si cam atat. Sau poate ca asta de fapt e Volvo 850R, cea mai faimoasa masina de la Volvo?
  • 2.4 MPI de 170 cai – Geneza unuia din cei mai longevivi din istoria cu combustie interna Volvo, benzinarul cu 5 cilindri si 2435 cmc a stat mult si bine printre noi, fiind montat si pe S40 dar si pe chestii mai noi gen XC60. La fel, singura problema reala e consumul dar istoria a aratat ca motorul asta se impaca si cu GPL.
  • 2.5 Turbo de 190 cai – Lansat in acelasi perioada cu 2.3 Turbo de pe 850R, venea intrebarea „de ce sa cumpar asa ceva?” Si ai un singur motiv, dar suficient – tractiune integrala. Acesta era singurul motor care se impaca si cu un sistem AWD si era singurul T5 AWD din lista.

Diesel

2.5 TDI de 140 cai – Dap, am scris intentionat 2.5 TDI pentru ca asta e un motor cumparat sub licenta de la Audi si modificat usor de catre nordici. Nu are probleme specifice si se poate tine dupa orice benzinar aspirat, dar e lasat in urma de catre benzinarele turbo mai ceva decat a fost lasat Aurelian Ciocan de catre Liviu Varciu.

 

Probleme Generale Volvo 850

  • E o masina destul de veche deci vei avea multe piese de schimbat oricum, asa ca ramai cu cea mai mare problema si anume consumul porcesc de benzina. E genul de masina la care daca intrebi cat consuma, nu ti-o permiti.
  • Iar daca ti-ai tras o versiune sport de peste 150 de cai, pregateste monetarul si pentru anvelope pentru ca un 850R manual iti poate termina anvelopele chiar si in 10.000 de km.

Verdict Volvo 850

Volvo 850 a fost primul Volvo care a demonstrat ca se poate si cu motorsport in lumea anosta de pana atunci. O masina dementa, care putea sa tina pasul si cu masinile de top ale vremurilor si care putea sa fuga cu 250 km/h in timp ce iti cara familia si jumate de casa. Si daca se intampla sa intri intr-un zid cu 250 km/h, treceai direct prin el si te intrebai de ce ti-a sarit caseta din casetofon. Pentru ca intr-un Volvo 850 esti la 2 metri distanta de impact, indiferent de unde te loveste.

Ce motoare recomand? Pentru benzina 2.3 Turbo de cat mai multi cai putere, iar pentru diesel molcomul dar decentul 2.5 TDI de 140 cai.