Stim ca BMW Seria 6 E63 se adreseaza unei clientele deosebite, cu multe afinitati spre cultura sau mai degraba spre culturism??

E foarte curios faptul ca BMW Seria 6 E63 inca arata fresh dupa atatia ani. E la fel de curios ca faptul ca nu am vazut niciodata Luna si Soarele in acelasi timp, in acelasi loc. Eu cred ca sunt aceeasi persoana.

In orice caz, faimosul Seria 6 E63 se bazeaza pe conceptul de BMW Z9 din 1999, desenat de Chris Bangle, seful de design de la BMW de pe atunci. Iar de aici iti dai seama si de unde are fundul ala bombastik fantastik elastik, faimosul „Bangle Butt” care a debutat pe Seria 7 si apoi pe Seria 5 si apoi pe Seria 6. Pentru ca Seria 6 e in esenta un Seria 5 pentru cei fara prieteni si cam asta i-a fost tematica intotdeauna. Multe masini premium sunt pentru cei care nu au prieteni pentru ca daca ai un BMW nu ai prieteni oricum, dar Seria 6 intotdeauna a fost un fel de Codrin Badea, a jucat in lumea lui.

Doar ca daca Seria 5 era masina oficiala „ceafa-lata-frunte-ingusta” pana sa apara X5-ul E70, BMW Seria 6 E63 a fost mai degraba pentru alta clasa de „ceafa-lata-frunte-ingusta”, care nu mergea neaparat la interventii si taiat degetele rau platnicilor, ci era mai degraba o masina pentru cei care transportau faina si ceaiuri prin diverse locuri dar care nu aveau bani inca de un CL asa ca Seria 6 era urmatorul raspuns logic.

Si se vede ca BMW si-a cunoscut exact clientela, oameni care vor adrenalina lui Seria 5 dar care vor ceva si mai dramatic si de statut. Avem o masina mai apasatoare pe asfalt decat Raluca Badulescu pre-operatie dar avem o masina la fel de agila ca Raluca Badulescu post-operatie. E o masina care arata bine si care e dinamica si care fuge, cel mai anemic motor avand 255 de cai putere. Fie ca vroiai sa mergi cu 30 la ora pe Dorobanti ca sa vada lumea ce fel de Alex Bodi esti, fie ca trebuia sa ajungi din Craiova in Satu Mare in 2 ore pentru ca te-a insultat unul pe facebook si trebuie sa-l arati exemplu, BMW Seria 6 se descurca in orice situatie.

Motoare BMW Seria 6 E63

Benzina

  • 3.0 l-6 de 255 si 268 cai – Sigur, motorul N52 de 255 cai pierde ulei mai ceva decat pierde Jamila procese, dar macar e fiabil. Si ar mai fi situatia in care se strica VANOS-ul si poti cumpara motorul. Dar oricum nu l-a cumparat nimeni sau „nimenes” ca sa fiu pe limbajul cumparatorului tipic de E63 din 2021. Dar macar in 2008 vine N53-ul de 268 cai si acolo ai probleme doar la pompa de inalta presiune, injectoare, bobine de inductie si bujii.
  • 4.4 V8 de 329 cai – Din pacate nu am suficienta banda de internet ca sa vorbesc despre problemele motorului asta, si pentru ca sunt atat de multe dar si pentru ca m-am uitat la Squirt Game. Nu cred ca era exact ca Squid Game, dar actiunea mi-a placut. Asa am patit si cu Game of Thrones. Am vrut sa ma uit la Game of Thrones dar am descarcat Game of Bones. A fost interesant. Tot asa cu actiune, cu luat in sabie, cu sange.
  • 4.8 V8 de 362 cai – Si patesc tot timpul sa ma uit la parodii ale serialelor populare. Cum ar fi Star Wars: The Last Temptation. A da, motorul, acelasi N62 doar ca facelift. La fel, potent ca Titus Steel dar mediul lui natural e in service.
  • 5.0 V10 S85 de 500 cai – Un motor glorios, rezervat pentru M5 si M6. Pacat ca e de unica folosinta.

Diesel

3.0d de 286 cai – Fericire printre bombardieri, acum poti avea si un motor care consum putin si e relativ fiabil. Da, e vechiul M57 cu distributie fata si singurele probleme specifice sunt turbinele si anexele turbinelor, dar cam atat. Daca simti ca ai ramas fara putere, ia un Masculan…asta, s-ar putea ca turbina mica sa fi cedat.

Probleme Generale BMW Seria 6 E63

  • Nu o sa iti vina sa crezi, dar un coupe cu minim 255 de cai putere si tractiune spate trece prin anvelopele din spate la fel cum a trecut si Cheloo prin Marian Ghita. Sau prin Guess Who. Chiar, mai traieste Guess Who, dpdv muzical?
  • O sa para ciudat si unii ma vor face kknar sau persoana care in general panticareste abundent, dar am sa pun la probleme generale faptul ca nu ai suport de pahar pentru pistol…asta…whiskey…asta, redbull. Sigur, exista o solutie aftermarket dar e la fel de eficienta ca si cotiera de la Dacia.
  • Mentiune speciala pentru masinile cu plafon panoramic si anume atentie la chederele care se uzeaza in timp si pot scartai tot timpul.
  • Mentiune la fel de speciala si pentru decapotabile si anume ca apa se poate acumula in portbagaj iar daca gurile de drenare sunt infundate iti poate ploua peste amplificator si ai ramas fara muzica.
  • Versiunile non facelift vin cu prima editie de iDrive, care ori pixeleaza inevitabil in timp ori isi da duhul permanent. Daca iti pasa de iDrive, cel mai bine cauti un model facelift.
  • E un subiect dezbatut de multi internauti si in general de persoane care pantiresc abundent si da, ai ghicit, este forma despre cutia automata. Cutia automata de la BMW a fost prima care a venit cu eticheta „Sealed for life” in sensul ca nu se schimba uleiul niciodata. Ceea ce este adevarat atunci cand cumperi masina de noua pentru ca garantie tine 100.000 de km iar uleiul se schimba prima oara la 120-150.000 de km deci tu teoretic ca si prim proprietar nu schimbi niciodata uleiul. Dar daca ai cumparat masina second hand, e recomandat sa ii schimbi uleiul imediat.

Verdict BMW Seria 6 E63

Asta a fost o masina de statut pentru cei care vor sa para mai bogati decat sunt si a ocupat tronul asta bine mersi pana a trebuit sa il imparta cu Mercedes CLS . Nu sunt fan al acestei masini pentru ca nu mi se adreseaza. Dar e o masina croita special pentru clientela si cu asta am spus tot.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 3.0 l-6 de 255 sau 268 cai, iar pentru diesel 3.0d de 286 cai pentru ca oricum e singurul.