BMW Seria 6 F13, masina oficiala a oamenilor fara prieteni. In general nu o sa ai prieteni pentru ca ai BMW Seria 6, dar generatia F13 duce lucrurile la urmatorul nivel.

Nu inteleg neaparat ce a fost in mintea celor de la BMW cand au trecut de la E63 la F13, dar BMW Seria 6 F13 nu mai e neaparat masina aia de bombardieri care transporta prafuri si ceaiuri, repede, ci l-au transformat intr-un Grand Tourer. Iar asta s-a intamplat in momentul in care i-au pus portiere si in spate si asa a aparut Seria 6 GranCoupe, dupa care a urmat Seria 4 GranCoupe si probabil Seria 2 GranCoupe si Seria 1 GranCoupe si Seria 0,5 GranCoupe.

Deci am sa incep o propozitie cu deci. Da-ma in judecata. Trage-mi un sut in testicule. Dar nu ma duce la ATEI in conditiile in care eu sunt crestin. You’re no good for me, I don’t need nobody. Don’t need noone, that’s no good to me. You’re no good for me, I don’t need nobody. Don’t need noone, that’s no good to me.

Sa recapitulam. BMW Seria 6 initial a fost versiunea cu 2 porti a lui Seria 5, mai scumpa si doar cu motoare mari. Apoi a venit a doua generatie de Seria 6 care acum este versiunea cu 4 porti a versiunii cu 2 porti a lui Seria 5, o masina cu 4 porti. Iar partea trista e ca majoritatea cumparatorilor s-au inghesuit ca la Stere in crasma in cartier, ca sa cumpere versiunea in 4 parti pentru ca in esenta e un Seria 5 mai aspectuos.

Si acum vorbesc si despre faptul ca e masina oficiala „Nu am prieteni” si dupa trecem la motoare. BMW Seria 6 F13 e construita la interior in asa fel incat singura persoana care conteaza e soferul. Pasagerul de exemplu are acces doar la butonul de la geamuri si atat. Ca sa poata apasa orice buton de pe bord trebuie sa treaca de un zid de plastic iar singurul motiv pentru care nu e de fapt e un gard electric este din cauza reglementarilor auto. Dar daca s-ar fi putut, s-ar fi pus un gard intre sofer si pasager. Mai mult decat atat, bordul este inclinat inspre soferi ca la BMW-uri vechi, asa ca pasagerul nici macar nu poate vedea mare lucru din bord.

Motoare BMW Seria 6 F13

Benzina

  • 3.0 Turbo de 315 cai – Probabil cel mai fiabil motor de pe F13, 640i-ul va avea viata lunga atata timp cat ii vei schimba uleiul la fiecare 8000 de km si vei pune doar ulei pe original. Dar daca ignori asta vei ramane fara pompa de inalta presiune si probabil fara bani in cont.
  • 4.4 V8 de 402, 444 si 553 cai – Avem acelasi avorton mecanic dar macar dupa 2013 primeste o revizie majora si e unpic mai fiabil dar asta e ca si cum ai spune ca nu mai e muribund ci suferind. Nu te ajuta cu mare lucru. Dar ce vorbesc, cand iti permiti un Seria 6 de 400 de cai, nici nu mai au relevanta banii.

Diesel

3.0d de 308 cai – O distributie in spate, un injector, un EGR, o volanta, un filtru de particule. Nimic din astea nu conteaza, pentru ca atunci cand ai bani de un BMW Seria 6 F13 nici nu mai conteaza ca motorul tine doar 100 de mii de km.

Probleme Generale BMW Seria 6 F13

  • Scaunele din fata… de fapt, scaunele, ca nu te intereseaza de scaunele din spate oricum, nu sunt prinse prea bine si la o curba mai vanjoasa poti iesi spectaculos pe geam la fel cum a iesit pumnul lui Liviu din buzunar si direct spre fata lui Catalin Maruta sau ca bolovanul spre Mirela Vai Nu Da. Si mai si scartaie constant.
  • Geamurile electrice nu functioneaza totdeauna asa ca verifica-le, macar pe alea din fata. Sau macar pe ala de la tine. Plus ca geamurile nu au chedere fiind un Coupe, asa ca ar trebui sa se opreasca aproape de capat, sa stea cateva secunde asa si apoi sa se inchida complet.
  • Camera marsarier sau camera 360, oricare ar fi, va trebui sa te obisnuiesti si fara ele sau sa le repari la fiecare al doilea marsarier. Dar daca iti permiti o masina de genul asta probabil ca esti prieten cu Dani Mocanu, iar Dani Mocanu a spus intr-un live pe tiktok ca el nu se niciodata in spate, el se uita si merge doar inainte.
  • Cutia de transfer de pe modelele xDrive tine cam 100.000 km si diferentialul spate cam tot pe acolo rezista dar in spiritul clasic de X5 poti spune ca „merge si asa”.

Verdict BMW Seria 6 F13

Nu mai e o masina de bombardieri neaparat, ci e o masina de smecheri fara prieteni. Altfel nu-mi explic cum de au facut bordul ala asa de ostil pasagerului. Dar macar tine pasul cu CLS-ul si este o masina de jmecheri. NU e o masina sensibila de familie, nu e o masina de oameni de afaceri. E o masina de jmecheri. Si raman la parerea despre primul model de Seria 6. Nu mi se adreseaza masina asta, dar a fost croita special pentru clientela pe care BMW si-o cunoaste foarte bune.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 640i-ul 3.0 de 315 cai e probabil cel mai fiabil (sigur e cel mai fiabil) iar pentru diesel 3.0d de 308 cai.