Daca Mitsubishi Lancer e Loganul asiatic, Suzuki Baleno II e Dacia Sandero asiatic, dar Sandero din prima generatie. Sau il poti privi ca si un Swift mai practic, mai pe diazepam si mai ieftin.

 

Dar pe care nu l-a cumparat nimeni. Serios, daca te apuci si te uiti prin anunturi, Suzuki Baleno II e o masina mai obscura decat preferintele mele pentru filme porno si crede-ma, daca nu vii cu o funie, deostick Old Spice, muzica lui Sandu Ciorba si o minte deschisa, nu te obosi sa vii.

Suzuki Baleno II e a doua tentativa de Suzuki cu numele asta prin Europa, dar ramane o masina foarte obscura. De fapt, e atat de obscura incat in momentul in care am scris aceasta calamitate literara erau doar 118 masini de vanzare pe mobile.de, 0 pe autovit si 1 pe olx. Eu daca sun acuma la 0906020252 ca sa fac dedicatii la HoraTV (e pe bune) si intreb daca au vreun Suzuki Baleno II la vanzare, am la fel de multe sanse ca pe autovit.

Si atunci de ce sa cumperi un Baleno? Simplu. Baleno face parte din gama de masini compacte de la Suzuki, si e cel mai mare din triada Baleno – SwiftIgnis. Practic Ignis era cel mai ieftin, Swift era cel mai sport si Baleno era cel mai practic. Si chiar e practic, Baleno avand portbagajul cu 30% mai mare decat Swift si chiar si mai mare decat Polo (decat daca rabatezi bancheta spate pentru ca acolo Polo > Baleno la fel cum Proiectul Verde > Bitza).

Si e si mai ieftin decat un Swift si vine cu tehnologia la comun cu Swift-ul, cu alte cuvinte e o masina foarte fiabila si simpla, numai buna pentru oras. Si probabil de asta nici nu prea vezi masini la vanzare, pentru ca sunt cumparate de privati si care refuza sa le vanda prea curand. Daca ai o masina de calitatea indoielnica, vezi miliarde si miliarde de masini relativ noi dar la vanzare – vezi Mazda CX-5. Dar masinile bune, cumparate in special de privati si evitate de catre flote, alea sunt rare si nu prea se depreciaza. SI cam asta e si povestea cu Suzuki Baleno II, iar ca bonus e genul de masina cumparata de oameni de peste 800 de ani, care si le cumpara de noi, le conduc putin si le tin pe viata.

Motoare Suzuki Baleno II

Benzina

  • 1.0 Turbo de 112 cai – Disponibil pana in 2019 dupa care a fost pensionat de catre normele de emisii, motorul 1.0  BoosterJet a fost cel mai puternic motor de pe Baleno II si chiar merita cumparat. Plus ca nu are probleme specifice.
  • 1.2 MPI de 90 cai – La fel cum nici motorul 1.2 DualJet nu are probleme specifice. Si de departe cel mai popular motor pentru ca Baleno e o masina low cost si cumparatorii incearca sa tina pretul de achizitie cat mai mica iar pentru multi oameni acei 22 de cai in plus de pe 1.0 BoosterJet nu conteaza. Si ii inteleg, in conditiile in care Baleno e o masina de oras si 90 de cai sunt arhisuficienti.

Probleme Generale Suzuki Baleno II

  • E un Suzuki deci trebuie sa soseasca si momentul complementar in care vorbim despre interioarele slabe ca si calitate, cromatica sau entuziasm. Pe bune, e doar o mare de plastice gri care scartaie.
  • Bun venit in 20-21 unde nu ai optiune de motor diesel. Sigur, asta e valabil la multi producatori si la multe modele (inclusiv Nasrin Ameri vine fara motorizare diesel), dar in cazul lui Suzuki Baleno II trebuie sa stii ca exista optiunea unui 1.3 diesel de origine Fiat, doar ca exclusiv pentru India. La fel cum e exclusiv pentru Rusia si Malldova Dacia Duster 2.0 benzina de 145 de cai.
  • E o masina asiatica deci trebuie sa soseasca si momentul complementar in care vorbim despre calitatea slaba a vopselei. Serios, e mai subtire decat portofelul meu in a doua zi dupa salariu (SALARIU, NU SALAR, SALARIU). SI TIMPURI NOI SPUNE IN MELODIA VERGINICA „Daca-avem noroc, cu salariul meu, pana ma pensionez, strang bani de un riseu. Verginiiccaaa, berea-i ataticaaa…”

Verdict Suzuki Baleno II

Are cutie automata cu convertizor deci e fiabil. Are portbagajul mai mare decat Polo. E o masina fiabila. E ieftina de cumparat si de intretinut. Dar mult noroc ca sa gasesti unul second-hand, pentru ca momentan Suzuki Baleno II va ramane la proprietarul original, care cel mai probabil il va lasa zestre / mostenire. Asa ca pana incep sa moara proprietarii de Baleno, peste vreo 500 de ani, te invit sa mai asculti niste Timpuri Noi. Dar daca gasesti unul, recomand sa il testezi si poate chiar sa il cumperi.

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand orice motor, din toate 2.