Sigur, Mercedes R Class e un ML peste care a cazut alt ML si a ramas usor turtit, dar povestea nu se incheie aici. Multa vreme Mercedes R Class a stat sus in copac, fiind singurul monovolum de lux.

Lansat in 2006, Mercedes R Class a fost construit special pentru piata americana pentru ca acolo monovolumele chiar sunt populare. Asa ca era o paine de mancat si un ban de luat si germanezii s-au gandit sa lanseze propriul monovolum, in care sa incapa si americanii.

Au scormonit repede prin tomberoane si s-au decis – au folosit platforma de ML si GL si au creat un monovolum care e doar un GL turtit. S-a vandut? Pana in 2008 s-a vandut cam cum se asteptau nemtii, dar in 2008 a venit criza si R Class a fost doar o alta masina opulenta pe care a maturat-o criza. In primul rand e o masina urata si la banii astia mai bine iti iei ML sau un S (GL doar daca insisti sa ai 7 locuri), iar in al treilea rand e un monovolum iar daca ai familie si copii mici, clar nu ii vei indesa intr-un monovolum scump, plin de piele si lemn si orice alta suprafata scumpa pe care o pot murdari copiii cu adidasii plini de noroiul din balta pe unde au alergat.

Si atunci de ce sa cumperi un R Class?

Pentru ca e una din cele mai confortabile masini de pe piata la ora actuala, second hand cel putin. Sigur, arata ca Bianca Dragusanu in tinerete, dar e o masina al naibii de confortabila. Scaunele de semi piele sau full piele, cutie automata standard, optional suspensie pe perne si 4×4, scaune individuale si/sau cu masaj daca vrei, practic e un S Class mai stabil pentru simplul fapt ca e mai lung. Mai trebuie doar sa iti torni niste cianura in ochi ca sa nu il mai vezi. Si chiar si daca ai orbit, masina are suficiente sisteme de asistenta incat se poate conduce si fara tine.

 

Motoare Mercedes R Class

Benzina

  • 3.5 V6 de 272 si 306 cai – Cel de 272 cai e faimosul M272 care are problema axului balansier si e de evitat cu totul pentru ca reparatia te va ajunge cam jumate din valoare masinii, asa ca ca recomand versiunea M276 de 306 cai pentru ca acolo s-a rezolvat problema.
  • 5.0 V8 de 306 cai – Incepem cu motoarele V8 pentru ca normal ca un monovolum construit pentru SUA trebuie sa vina si cu un 5.0 V8 benzina de 306 cai.
  • 5.5 V8 de 386 cai – Sau un 5.5 V8 de 386 cai pentru ca de ce nu. Le-am luat la comun pentru ca in fapt sunt acelasi M273 doar ca in dimensiuni diferite. La fel cum si problema axului balansier e comuna cu M272-ul, dar la o dimensiune mai mica. Daca mai vorbesc mult despre dimensiuni vine Lorin Fortuna si ma ia.
  • 6.2 V8 de 510 cai – La momentul ei, R63 AMG era cea mai rara masina construita de catre Mercedes. Nu am inteles neaparat de ce ai comanda asa ceva dar iata ca au fost cativa, iar despre intretinere nu mai vorbesc pentru ca oricum daca iti permiti asa ceva nu mai are relevanta mentenanta sau banii in general.

Diesel

3.0 V6 de 211, 224, 258 si 265 cai – Cel mai logic si mai comun motor de pe Mercedes R Class, asta e motorul standard de pe toate barjele de la Mercedes si e bun in sinea lui, pacat ca respira. Sau macar e pacat de el sa respire in oras pentru ca se va dinamita mai ceva decat cariera lui Colo. Da, ai probleme cu vestitele garnituri de la injectoare care se uzeaza si iti arunca ulei prin tot motorul. Si ai si AdBlue pe la versiunile BlueTec. Deci tine motorul asta departe de oras la fel cum tre sa tinem femeile departe de Cristi Borcea. Apropo, Cristi Borcea s-a lasat de tigara de dupa sex pentru ca ajunsese la 3 pachete de tigari pe zi.

 

Probleme Generale Mercedes R Class

  • Problema principala la R Class e modul de intretinere. S-a depreciat foarte mult, lumea a aflat ca e de fapt un ML turtit si a fost cumparat de multi care si-au permis doar ca sa il cumpere, nu sa si il intretina. Si uite asa multi au tras de masini mai ceva decat s-au tras Dana Roba cu Sexy Morosanca de par si de silicoane. Si e o masina scumpa de intretinut.
  • La fel cum e si cu masina grea deci va avea un apetit pentru anvelope si frane la fel cum are Prodanca un apetit pentru pumni aruncati spre moacele jucatorilor si cum are Reghecampf apetit pentru alte femei mai putin femeia lui.
  • Mult noroc sa conduci asa ceva prin oras pentru ca Mercedes R Class cred ca e sau a fost cel mai mare autoturism al lor, chiar si mai mare decat autobuzul de GL. Mercedes R Class – o garsoniera pe roti si nu exagerez. De fapt, un R Class in versiunea Long are 10,2 metri patrati sau echivalentul a 2 camere din Anglea.

Verdict Mercedes R Class

E o masina obscura si al naibii de confortabila. Doar ca trebuie sa ai grija sa nu pici in plasa in care au picat multi altii. E o masina ieftina de cumparat, dar foarte scumpa de intretinut pentru ca e in esenta un ML turtit. Merita sa cumperi unul? Pai avand in vedere ca e identic cu ML-ul pe dedesubt si chiar si la interior, dar costa cu 30% mai putin, absolut. Doar ca sa fii atent la cheltuielile de intretinere.

 

Ce motoare recomand?

Pentru benzina clar M276-ele 3.5 V6 de 306 cai, iar pentru diesel probabil ca 3.0 CDI de 224 cai desi toate sunt bune exceptand cel BlueTec.