Mercedes GL I, raspunsul opulent la Range Rover in sensul ca daca ma uit in dictionar dupa cuvantul „exces”, apare o poza cu Mercedes GL I.

Mai este ceva de spus despre acest mastodont bling bling? Poate doar ca asta a fost o masina americana ce a ajuns si pe meleagurile noastre, un fel de Saab 9-7X dar mai popular. Si se vede din satelit de ce e o masina americana pur sange.

Ai spune la inceput ca e din cauza dimensiunilor demne de Casa Radio sau poate pentru ca sunt motoare la fel de mari ca si Casa Radio si asta ar fi un indicator suficient. Apoi ai putea spune si ca are 7 locuri standard si vine doar cu o cutie automata, pentru ca americanii nu pot conduce cutii manuale. Si cel mai mic benzinar e un 4.7 V8 benzina pe care il gasesti doar la ei pentru ca la noi cine si-ar fi permis asa ceva si-ar fi luat un Range Rover 5.0 Supercharged oricum.

Dar indicativul principal pentru care asta e o masina de bling bling si ca Mercedes GL I e facuta pentru americani este faptul ca puteai cumpara si o versiune cu tractiune fata. Dap, tractiune fata pe GL. Te-ai intreba de ce ai cumpara un Mercedes GL I cu tractiune fata dar apoi ai primi raspunsuri gen „Florida” sau „California” si acolo ai realiza ca nu ai ce face cu 4×4.

Al doilea indicativ pentru aceasta masina americana sta in cifrele de vanzari. In Europa s-au vandut 24,462 de bucati in toata perioada de productie, iar in SUA 154,636 de bucati si cand spui SUA de fapt spui California, Florida si inca vreo 2 state cu foarte multi bani si fara iarna notabila. As fi facut glume despre lautari si interlopi, dar realitatea e asta – Mercedes GL I e o masina americana, ansamblata in SUA si vanduta in cateva bucati si la noi in Europa.

Motoare Mercedes GL I

Benzina

  • 4.7 V8 de 335 cai – Cel mai mic benzinar de pe GL si cel pentru americanii ce traiesc pe ajutor social, acest M273 e la identic si cu fratele mai mare.
  • 5.5 V8 de 382 cai – Pentru ca daca tot spargi 100-150 da mii da dolari (beHe He He) macar fa-o cu stil, iar un 5.5 V8 e singura alegere pentru acest mastodont de 4000 de tone. Sigur, fiind M273 are problema axului balansier, dar sincer pentru masina asta si costurile ei, problema asta e o chestie minora. Poate fi naspa la un E Class, dar la un GL e doar un disconfort minor.

Diesel

  • 3.0 V6 de 181, 208, 221 si 261 cai – La fel, pentru un E Class motorul asta e fantastik bombastik elastik, pentru S Class e adecvat, pentru un ML e mai potrivit decat Dan de la Masina Potrivita, dar pentru Mercedes GL I e ca si cum Adriana Speranta l-ar cara in spate pe Cabral in timp ce acesta intreaba 100 de romani care este cea mai buna masina si raspunsul este ” V33 „. A da, nu mai are rost sa vorbesc despre problemele pe care le dezvolta cand merge prin oras, gen garniturile injectoarelor sau EGR-ul.
  • 4.0 V8 de 302 cai – GL420 CDI si GL450 CDI sunt cele mai potrivite motoare europene, pentru ca benzinarele sunt motoare americane cu figuri paranormale si opturi verticale. Motoare fiabile pe motorina de altfel, doar ca au atat de mult cuplu incat cutia automata 7G-Tronic isi da demisia ca un angajat la un magazin de bricolaj in ziua de inventariere anuala a patrimoniului.

Probleme Generale Mercedes GL I

  • Cine s-ar fi gandit, dar Mercedes GL I este o masina extrem de scumpa la intretinere. E o masina mare, patrata si foarte grea deci vei schimba saptamanal anvelope, frane si suspensie. Iar daca ai suspensie pe perne, te-ai scos fraiere, cum ar spune Unguru Bulan.
  • Cutia automata din pacate este clasicul 7G-Tronic care nu e cea mai fiabila chestie din industrie, dar pe GL e cu atat mai naspa. Sigur, daca o legi la un 2.2 diesel de 500 Nm cuplu de la Mercedes, poate ca se descurca mai mult de o saptamana. Dar cand o legi la motoarele diesel de pe Mercedes GL I si in special cei 700 Nm de pe GL450 CDI, e ca si cum Cabral i-ar trage un pumn Adrianei Speranta. Nu ar mai ramane nimic. S-ar dezintegra in 1000 de bucati.
  • Mercedes GL I a fost mereu in partea de jos, pe ultimele locuri de fapt de la subsolul paginii, in mai toate sondajele de fiabilitate. Te-ai gandi sa-ti iei un Mercedes GL pentru ca e mai fiabil decat un Discovery de exemplu, dar nu cu mult.

Verdict Mercedes GL I

Deci aici chiar nu merg asa de bine glumele despre interlopi sau devoratori de muzica de opera sau faptul ca asta e un cort pe roti si ca va fi foarte dificil sa gasesti mastodonti mai mari in trafic decat tine. E o masina americana pur sange asa ca trebuie sa fii foarte treaz atunci cand cumperi acest monument al excesului pe roti.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina am sa recomand direct 5.5 V8-ul de 382 cai pentru ca daca tot spargi atatia bani, macar fa-o pana la capat. Cat despre diesel, clar 4.0 V8 de 302 cai si 700 Nm cuplu. Si nu, nu da cu hate in maine mai ceva decat ati dat in Lidia Buble pentru ca nu stia unde se afla Marea Neagra, asta e pur si simplu o masina ridicol de scumpa.