Sincer m-am asteptat de la Citroen DS 5 ca sa fie continuarea glorioasa a lui Citroen C5, una din cele mai bune berline din perioada recenta. Dar am ramas cu buza umflata de parca m-a palit Prodanca.

Aseara, mi-am amintit de vara. Cum stateam pe nisip rupt, in mana goala. Si mi-am zis „Tre sa fac si eu ceva, ca de un an ma uit la ea si nu e bine asa.” Banii vorbesc dar nu ii aud eu, acum rulez cu golanii ca sa zbor mai sus. Si cu asta am vorbit si despre Proiectul Verde dar si unpic despre Citroen DS 5.

Asta pentru ca Citroen DS 5 a fost un experiment al celor de la Citroen si nu unul nu neaparat reusit. Practic, Citroen DS 5 e un fel de Audi A4 B6 invers. Cei de la Audi au tras de platforma lui B6 mai ceva decat trage un patron roman de un angajat pe minimul pe economie. Au lansat A4 B6, apoi au lansat A4 B7 si cumva au reusit sa pastreze platforma vie si au lansat Seat Exeo. Au tras cat au putut.

Iar Citroen DS 5? Poate ca mancatorii de baghete cu usturoi au ascultat de fani si mai specific de critica adusa lui Citroen C5 cum ca era o masina prea teutonica. Asa ca s-au intors la originile care i-au consacrat si au mers total pe aspect. Sigur, arata bine, dar daca vrei sa stai cu ea zi de zi ar trebui sa stie si sa faca si altceva decat sa arate bine. Ca la femei, in esenta. Cum era vorba aia, „degeaba arati bine, daca nu stii sa faci sarmale.” Sau mai bine, „poti sa ai toti banii din lume, dar daca nu stii sa faci o oala, ii ai degeaba. Bine ati venit la Olarit cu Brad Pitt, eu sunt Brad Pitt si m-am apucat de olarit.”

Motoare Citroen DS 5

Benzina

1.6 Turbo de 156 si 200 cai – Sigur, la inceputuri au fost probleme mari cu distributia care se rupea si lua si motorul la plimbare, dar de cand motorul asta a intrat si pe Seria 3 a devenit mult mai fiabil si il poti lua fara emotii. Atentie in schimb la faptul ca e un motor cu injectie directa iar la astea trebuie curata galeria de admisie din cand in cand.

Diesel

  • 1.6 e-HDi de 115 si 120 cai – Sincer as zice pas la motorul asta pentru ca pe Citroen DS 5 e ca si cum ai incerca sa te imbeti cu bere radler. Dureaza. Apropo, mai exista bere radler sau o disparut ca Stejarul sau ca Skizzo Skillz? A da, motorul asta vine si cu cutia semi-automata EGS6 ce trebuie evitata. Dar doar 1.6 HDi-ul vine cu motorul asta.
  • 2.0 HDi de 120, 150, 160, 165 si 180 cai – Nu am mare lucru de povestit despre legendarul 2.0 HDi care e ca orice alt 2.0 diesel in 4 cilindri de pe piata. A da, doar mentiune speciala pentru versiunile BlueHDI care au instalatie de AdBlue si trebuie avuta grija acolo.

Hibrid

2.0 HDi hibrid de 200 cai – Motorul Hybrid4 e ok in sinea lui dar vine cu costurile de intretinere mai mari ale lui hibrid. Plus ca un hibrid e facut majoritar pentru oras, iar un diesel euro 6 pentru drum lung. Asa ca pana la urma care e ideea?

 

Probleme Generale Citroen DS 5

  • Cea mai mare problema la Citroen DS 5 este ca s-a trecut la suspensie normala. Da, nu mai au faimoasa suspensie hidro-active pentru care Citroen este faimos inca din 1955. Au o suspensie normala si care nici nu e asa de confortabila, nici macar dupa standardele unei suspensii normale.
  • Pompa abs este o problema comuna pentru toate modelele Citroen DS 5 sau DS 5 simplu asa ca atunci cand vezi becul de ABS aprins in bord poti sa incepi sa ii urezi cuvinte de sanatate pe care in mod normal i le-ai adresa lui Iliescu.
  • Si pentru ca tot am vorbit despre erori in bord, Citroen a renuntat la suspensia hidro-activa dar au revenit la nebunia din interior. Avem un design pe care doar Citroen poate sa il faca, dar avem si atat de multe butoane si functii cum numai Citroen stie sa faca. Si cu cat avem mai multe butoane, cu atat avem mai multe multe probleme tehnice asa ca verifica absolut orice buton si orice functie posibila, inainte sa cumperi.

Verdict Citroen DS 5

Pare ca a fost un experiment mai degraba decat o relansare dramatica demna de filmele turcesti. Sigur, au ascultat critica si DS 5 nu e la fel de teuton ca vechiul C5, dar nici nu a fost o masina suficient de buna incat lumea sa arunce cu bani in Citroen ca sa cumpere unul. Fapt pentru care l-au si retras destul de repede si au continuat cu povestea lui DS 9. Merita in schimb sa cumperi unul? Pentru modul in care arata, absolut. Si e si o masina decent de fiabila.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.6 Turbo de 156 de cai pentru ca oricum asta e singurul, iar pentru diesel 2.0 HDi simplu, non-hibrid, de 150 de cai. Ar trebui sa fie tot motorul de care ai nevoie.