Renault EZ-Flex se lauda cu un unghi de bracaj strans si capacitate mare de incarcare. Este in schimb suficient ca sa ne ia ochii si banii?

Sursa: La Poste Groupe

 

Unitatea Mobilize a Grupului Renault a finalizat testele pe teren ale furgonetei sale electrice de marfa „Last Mile” pentru a colecta date pentru un viitor serviciu de mobilitate urbana. Furgoneta, numita EZ-Flex, a fost prezentata pentru prima data drept concept in 2019. Rezultatele testelor, efectuate in zona metropolitana Montpellier, Franta, vor influenta designul final al lui Hippo, unul dintre cele patru vehicule Mobilize anuntate anul trecut de catre Grupul Renault.

Ce este „Last Mile”?

Conceptul de „Last Mile” reprezinta ultima portiune de drum din tot lantul aprovizionarii, de la unitatea de productie pana la clientul final. In cazul de fata, last mile reprezinta fix drumul de la unitate pana la restaurant sau zona rezidentiala, cu alte cuvinte masini de aprovizionare pentru zonele rezidentiale. Un sector auto destul de putin exploatat in momentul de fata.

Mobilize este „al patrulea brand” al grupului dupa Renault, Dacia si Alpine, iar CEO-ul Luca de Meo spune ca serviciile de mobilitate vor reprezenta 20% din cifra de afaceri a grupului pana in 2030. Unitatea este condusa de CEO adjunct si CFO Clotilde Delbos.

In timpul testelor a fost adaugata o cartela hands-free pentru deschiderea si inchiderea usilor, astfel incat soferii sa nu fie nevoiti sa depuna bagaje langa vehicul. Oglinzile laterale au fost repozitionate si parbrizul modificat pentru o vizibilitate mai buna. Reglajele scaunului soferului au fost modificate pentru a imbunatati intrarea si iesirea. Au fost testate diferite inaltimi ale podelei compartimentului din spate.

Urmatoarea runda de teste se va concentra pe oferte care incorporeaza atat vehicule, cat si servicii, dupa declaratiile Mobilize.

Renault nu a publicat cifre de performanta sau de autonomie pentru EZ-Flex ce are in totalitate o lungime de 3860 mm. Are o capacitate de incarcare de 300 kg si poate gazdui 3 metri cubi de marfa. Acesta este aproximativ acelasi spatiu de marfa ca si camioneta comerciala mica Renault Kangoo, care are 4500 mm lungime.

O caracteristica cheie a EZ-Flex este unghiul de bracaj de 4,5 metri, posibila datorita rotilor de dimensiuni mici. In comparatie, Kangoo are un unghi de bracaj de aproape 11 metri deci EZ-Flex e fix ce trebuie in materie de mobilitate urbana.