Daca te-ai intrebat vreodata care este cel mai prost Mercedes din istoria recenta, atunci vei afla astazi ca Mercedes Vaneo e campion pe sate, la ani lumina fata de restul modelelor.

In primul rand probabil ca ar trebui sa iti explic cine este Mercedes Vaneo si de ce nu stii de el. Apoi iti voi explica de ce este cel mai prost Mercedes, cu acelasi patos cu care Cheloo insista ca marijuana nu creaza dependenta. Cel putin marijuana normala nu creaza dependenta, pentru ca daca vorbim despre Dana Marijuana, treaba deja se schimba.

In al doilea rand, Mercedes Vaneo este la baza un A Class din prima generatie, doar ca alungit. Ceea ce e de bine pentru ca ai sanse mai mici ca sa te rastorni. Si a doua curiozitate la Vaneo este ca nu e o duba ci un monovolum, practic un A Class cu apucaturi de Zamfira. Dar stii ce are acest A+ Class si nu are Zamfira? Usa glisanta. Sau sens.

Partea buna este ca ai aceeasi constructie de tip sandwhich pe care o au si A Class si B Class deci ai sanse mai mari de a supravietui in caz de impact frontal. Constructia sandwhich inseamna ca motorul si cutia gliseaza pe sub habitaclu in caz de impact asa ca nu te mai poti trezi cu motorul in brate in caz ca te-o luat un ML in primire. Dezavantajul este ca pentru operatiunile banale de mentenanta nu e problema la motor, dar pentru chestii mai complicate trebuie scos motorul.

Dar asta nu e singurul dezavantaj. Mercedes Vaneo e o masina slaba ca si fiabilitate si e un Mercedes deci piesele vor costa ca la un Mercedes. Si apoi mai ai si costul de achizitie, pentru ca un Vaneo costa de peste 2 ori mai mult decat un Zamfira sau un Kangoo.

 

Motoare Mercedes Vaneo

Benzina

  • 1.6 MPI de 82 si 102 cai – De departe cel mai popular motor de pe Vaneo si un motor fiabil de fel. Singura problema majora e ca are un apetit pentru bobine de inductie, ca orice motor aspirat. Iar asta inseamna ca trebuie scos motorul si nu fac piesele cat face manopera.
  • 1.9 MPI de 125 cai – Da, a fost disponibil si un benzinar de 1.9 si 125 de cai dar cu ce pret? Nu nu, la propriu cu ce pret? De aia nici nu l-o cumparat nimeni. Dar daca gasesti totusi unul, poti sa il cumperi fara emotii pentru ca e un alt motor fiabil de la Mercedes. 

Diesel

1.7 CDI de 90 cai – Deja mi se strica feng shui-ul legat de Mercedes Vaneo. Avem un alt motor fiabil, pus pe o masina regretabila. Dar macar ai versiunea de 90 de cai si atat, gloriosul 1.7 de 59 de cai nu a fost invitat la party.

 

Probleme Generale Mercedes Vaneo

  • Electromotorul pica des si nu mai porneste masina iar ca sa il schimbi, ai ghicit, trebuie scos afara motorul.
  • Cutiile automate au o viata mai scurta decat firma de taximetrie a lui Traistariu asa ca mai bine evita-le cu totul. Fa-ti un bine. Evita Vaneo cu totul.
  • Usa glisanta, singurul punct forte a lui Vaneo, rugineste. Sigur, se intampla si la case mai mari gen Viano, dar atunci cand singurul tau punct forte are probleme, pai cu ce mai ramai? E ca si cum l-ai lasa pe Varciu fara voce. Oare ce ar face Liviu Varciu daca ar ramane fara voce? Oare in ce domeniu s-ar reprofila?
  • Pompa de apa este facuta efectiv din apa ca de aia e pompa de apa si va trebui schimbata des iar pentru asta, ai ghicit, trebuie scos afara motorul.
  • Probleme electrice constante. Porneste alarma odata cu motorul, portierele se deblocheaza din mers, pomul de Craciun in bord. Din astea.

 

Verdict Mercedes Vaneo

Am tot zis ca W210 E Class e printre cele mai proaste Mercedes din epoca recenta. Asta pentru ca Mercedes Vaneo e de departe cel mai prost Mercedes din epoca recenta. Si e un exemplu foarte bun ca Mercedes nu se pricepe la a construi masini ieftine si ca ar trebui sa invete din asta si sa construiasca doar masini de lux. La fel cum si Renault sau Opel sau Dacia sunt foarte buni pe masini low-cost dar varza pe masini scumpe, asa si Mercedes ar trebui sa stea departe de segmentul low-cost. Pacat ca nu au invatat nimic din lectia Vaneo.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina 1.6 MPI de 102 cai e tot motorul de care ai nevoie, iar la diesel oricum ai doar 1.7 CDI de 90 de cai dar macar e decent.