Se pare ca Mercedes a invatat ceva din lectia Vaneo dar nu foarte mult si uite asa a iesit Mercedes Citan, pentru ca orice casatorie trebuie sa produca un rezultat.

Iar aici vorbim despre casatoria dintre Mercedes si Renault si Nissan, in una din cele mai dubioase aliante auto din Europa. Mercedes a dezvoltat fabulos 0.9 Turbo pentru masinile mici de la Renault gen Twingo (si ulterior Dacia) si a primit la schimb fabulosul diesel 1.5 dCi K9K. Iar astazi vorbim despre Mercedes Citan, o alta masina colaborare.

La prima vedere avem un Renault Kangoo pe care scrie Mercedes Citan si singurul motiv pentru care merita sa platesti in plus este sigla. Astea fiind spuse, pot pleca linistit la o bere la terasa. La revedere domnule prim ministru!

Oare asa sa fie?

Sigur, Mercedes Citan e mai scump decat Kangoo, dar asta nu se justifica doar prin sigla de pe bot si de pe volan. De fapt, volanul e luat direct de pe Kangoo dar botul este reteta proprie Mercedes. La fel cum sunt si suspensia fata, scaunele si bordul. Si antifonarea. Si faptul ca ei chiar s-au gandit si la optiunea eco si au pus pachete BlueEfficiency atat pe diesel cat si pe benzinar si au oferit chiar si anvelope cu rezistenta redusa la rulare. Pe o duba. Eu nu sunt foarte convins ca Mercedes a inteles care e treaba cu dubele si cu zona comerciala, doar ca ei au inteles ca pe atunci era un segment profitabil, cu peste 700.000 de masini vandute in Europa anual, si au zis sa intre si ei pe fir.

Si de ce sa te complici ca sa iti faci propria duba si sa esuezi, cum au facut cu Vaneo? Au apelat la alianta si au scos propriul lor Kangoo. Au venit cu propriile jucarii si au venit si cu foarte multe dotari standard care il tineau prea departe de cartofarii care vroiau un Kangoo simplu cu care sa mearga toamna sus pe deal la vie si iarna la discuit.

 

Motoare Mercedes Citan

Benzina

1.2 Turbo de 114 cai – Asta e acelasi 1.2 TCe de pe Juke / Qashqai / Megane / Clio si tot asa. Sub capota Renault e un motor decent, sub capota Nissan sufera de incontinenta uleioasa. Iar Mercedes Citan? Pai ca sa aflam ceva despre motorul asta si cum se comporta pe Citan, trebuie mai intai sa cumpere cineva un Citan pe benzina. Inca asteptam acel moment.

Diesel

1.5 dCi de 75, 90 si 110 cai – Faimosul 1.5 diesel K9K ce nu are nevoie de nici un fel de prezentare. In schimb trebuie mentionat ca Mercedes s-au jucat putin cu motorul asta si a iesit si mai economic decat pe Kangoo sau NV200.

 

Probleme Generale Mercedes Citan

  • Nu e neaparat o problema ce tine de masina, dar trebuie sa ai in vedere ca Mercedes Citan e printre cele mai slabe dube la capitolul utilitate. Spatiul de incarcare e decent dar nu wow, iar versiunea pe benzina are o capacitate de incarcare de doar 500 kg, iar dieselurile se opresc pe la 700 kg. Departe de 1000 kg de pe Doblo / Combo. Nu e neaparat varza, dar nu exceleaza nicaieri.
  • Pentru ca ai o duba de la Mercedes este posibil sa ai si camera marsarier. Mare grija la infiltratiile apa pe la camera marsarier pentru ca electronica si apa merg la fel de bine ca weekendul si munca.

 

Verdict Mercedes Citan

Daca ai nevoie de o duba pentru munca, ai multe alternative mult mai bune si mai ieftine. Daca vrei totusi sa fii cel mai bogat din parcarea hipermarketului de unde faci aprovizionarea, Mercedes Citan clar e ce trebuie. Sau poate ai o varsta si vrei totusi sa faci aprovizionare dar vrei si ceva confort. In orice caz, Mercedes Citan s-a adresat unei nise microscopice de clienti iar asta s-a vazut prin vanzarile mai slabe si decat Irina Fodor.

 

Ce motoare recomand? Realistic doar 1.5 diesel si ala de 90 sau 110 cai. Restul de doua motoare nu mai conteaza.