Legenda, mitul, indestructibilul, nostalgicul, in coltul stang, purtand boxeri rosii si o bandana cu Pininfarina la cap, Fiat Coupe intra in ringul Aproape Masini. Sa vedem ce iese.

Lansat in 1993, Fiat Coupe cu siguranta facea senzatie si lasa exact impresia care trebuie si anume cea a unui Ferrari Lite, un aproape Ferrari. Si daca te uiti pe cifrele oficiale, realitatea nu e chiar atat de distorsionata. Cel mai puternic Fiat Coupe atingea 0-100 km/h in 6,3 secunde iar viteza maxima era de 250 km/h. Iar Ferrari-ul de pe atunci era 348-ul, care avea un timp de 0-100 km/h in 6 secunde iar viteza maxima de 267 km/h. Sigur, Fiat Coupe era usor in urma dar si preturile erau in total alte ligi.

Dar macar s-a depus efort in travaliul lui Fiat Coupe. Interiorul a fost conceput de catre cei de la Pininfarina si ca sa iti aduci aminte de asta scrie si pe bord Pininfarina, dar cu exteriorul treaba e mai interesanta. In esenta au fost doua propuneri de design exterior – una de la Pininfarina si una de la studio-ul propriu Fiat, condus pe atunci de catre Nimeni Altu’ Adrian Voicu…asta, Chris Bangle. Da, acel Chris Bangle care apoi a plecat la BMW si a lasat o urma profunda in istoria marcii prin Seria 5 E60 si Seria 7 E65, care au fost si sunt printre cele mai controversate BMW-uri ca si design. Iar din astia doi a castigat Chris Bangle designul lui Fiat Coupe, iar Pininfarina a luat designul lor si si l-au bagat acolo unde nu rasare soarele….asta, l-au vandut la Peugeot si asa a aparut Peugeot 406 Coupe, una din cele mai spectaculoase masini coupe de la acea vreme.

Dar eforturile Fiat de a crea un Ferrari Lite nu se opresc doar la aspect. Fiat a adus pentru Coupe ce aveau mai bun. Motoarele au fost luate de pe Lancia Delta Integrale, care macelarea lumea raliurilor pe atunci. Avem suspensie intedependenta si plina de boni fata + spate. Avem pana si diferential cu alunecare limitata. Avem frane si etrieri Brembo vopsiti in rosu. Pana si Michael Schumacher a cumparat un Fiat Coupe.

 

Motoare Fiat Coupe

Benzina

  • 1.8 MPI de 131 cai – Modelul de baza e o raritate in ziua de azi pentru ca nu era neaparat cel mai performant dar era ieftin asa ca a cazut prada celor care vroiau o masina sport ieftina dar care nu erau dispusi sa plateasca si mentenanta.
  • 2.0 MPI de 139, 147 si 154 cai – Cel de 139 si 147 cai are 4 cilindri in linie, dar cel de 154 cai are 5 cilindri in linie. La fel de rar ca si 1.8 MPI dar nu pentru ca a fost aruncat la gunoi ci pentru ca motorul avea multe piese compatibile cu cel de pe Lancia Delta Integrale asa ca multi le cumparau pentru piese pentru Lancia. Gen ca la BMW, unde cumperi mereu doua masina – una pentru tine si una pentru piese.
  • 2.0 Turbo de 190 si 220 cai – La fel, avem 4 cilindri in linie pentru versiunea de 190 de cai si 5 cilindri pentru cea de 220 de cai. Aici trebuie doar sa ai grija ca motorul sa nu scoata fum de zici ca esti in Beats of Angels, ca asta e semna ca turbina e pa.

 

Probleme Generale Fiat Coupe

  • Distributia a fost mult timp un ghimpe in coasta Fiat si unul din motivele principale pentru care Fiat si Alfa Romeo si derivatele au o reputatie proasta. Ideea este ca intinzatoarele sunt din plastic si in consecinta distributia trebuie schimbata la maxim 50.000 km, mult sub media din industrie. Iar daca nu o schimbi in maxim 50.000 de km, poti sa iti iei ramas bun de la motor.
  • Daca tot e Ferrari Lite, sa fie si la costurile de mentenanta si anume ca la ambele masini (Fiat Coupe si Ferrari 348) motorul trebuie scos afara pentru majoritatea operatiunilor.
  • Galeria de evacuare are tendinta de a crapa, in special pe motoarele 20v. Iar daca se schimba galeria de evacuare trebuie demontat si compresorul si asta poate insemna ca mai trebuie incarcat si cu freon dupa ce l-ai montat la loc.
  • Ca orice Fiat din perioada asta vor fi probleme electrice asa ca verifica absolut toate butoanele si functiile, chiar si daca ai doar 3 butoane pe bord.

 

Verdict Fiat Coupe

Acum cativa ani puteai cumpara un Fiat Coupe pentru echivalentul a unui pet de bere, 2 pachete de tigari si o caseta cu Elena Merisoreanu. Dar astazi Fiat Coupe prinde valoare si devine din ce in ce mai scump. Merita? Pentru versiunile turbo, merita, mai ales daca iti asumi costurile destul de mari de exploatare. Dar pentru restul, merita banii? Ca si masina de o iubire de o vara, cu siguranta.

 

Ce motoare recomand? Clar 2.0 Turbo de 190 de cai, pentru simplul fapt ca e mai usor de lucrat la el decat la versiunea in 5 cilindri.