Ministrul Mediului Tanczos Barna spune ca 300.000 de masini la mana a doua (second-hand) au fost inmatriculate in 2021 in Romania.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, vineri, la Interviurile Digi24.ro, ca 300.000 de masini la mana a doua au fost inmatriculate in anul 2021, obiectivul Guvernului fiind cel de a scoate cel putin 250.000 de automobile mai vechi de 15 ani de pe sosele din Romania pana in anul 2026. Mai mult, oficialul din Guvern considera ca multe solutii pentru a reduce poluarea in orase din cauza masinilor sunt la indemana autoritatilor locale.
„Este o statistica cunoscuta la nivel mondial, european. In toate zonele urbane, marile zone urbane, sursa principala de poluare este masina, in jur de 60-70%. Solutiile sunt, pe de o parte, la indemana cetatenilor, la indemana Ministerului si a Guvernului si autoritatii publice locale. Autoritatea publica locala trebuie sa gaseasca o solutie de management al traficului.
In Bucuresti nici in ziua de azi nu avem un sistem inteligent de gestionare a traficului. Nu exista acele organizari ale semafoarelor, acele sisteme inteligente. Din cate stiu, exista un efort pe care il depune Primaria Capitalei in vederea achizitionarii si implementarii unui asemenea sistem. Dar astazi nu avem o asemenea solutie. Cealalta componenta este reducerea numarului de masini poluante care circula in toata tara. Aici avem cele doua programe RABLA pe care le reorganizam, le modificam astfel incat din 2022 sa fie si mai eficiente. Scoatem prin aceste programe intre 60 si 70.000 de masini anual care sunt extrem de poluatoare. Vrem sa ajungem la 80.000 de rable care se caseaza anual. Avem si obligatie fata de Comisie, o asumare in PNRR. […] Nu pot sa propun majorare de taxe locale, nu pot sa propun introducere de taxa noua, pentru ca Guvernul a decis ca nu o sa fie nicio taxa noua in 2022. Din momentul acest lucrurile sunt relativ clare din acest punct de vedere.
Majoritatea statelor europene folosesc acest lucru cu eficienta. La noi, la dispozitia Ministerului Mediului ar urma ca solutie programul RABLA. Tocmai de aceea am avut ieri o discutie cu doua organizatii de producatori si importatori de masini. Au adus si studii cu privire la situatia comparativa a Romaniei cu celelalte state membre. Vi le voi prezenta la un moment dat. Suntem codasa Europei la numarul de masini vechi. Suntem codasa Europei la numarul de inmatriculari second-hand comparativ cu cele de masini noi. Este o situatie critica. Ne concentram pe programul RABLA prin care putem sa scoatem sper 80.000 de masini din trafic in 2022”, a afirmat Tanczos Barna.
Ministrul afirma ca este imposibila interzicerea importurilor de masini vechi. De asemenea, lucreaza cu autoritatile locale pentru a implementa un program care a fost pilotat de Primaria Sfantu Gheorghe, unde pentru o anumita suma de bani omul isi poate casa masina veche pentru a nu-si cumpara o alta masina ceea ce va duce la curatarea parcarilor de acele mijloace de transport care stau de ani de zile, fara a fi casate.
Totodata, guvernul doreste sa scoata din circulatie masinile mai vechi de 15 ani si va mari si bugetele pentru programele Rabla. Dupa declaratiile ministrului, se pare ca bugetul pentru programul ,,RABLA PLUS” cel destinat masinilor electrice, a fost marit de la 200 de milioane la 600 si este impartit dupa cum urmeaza: ,,Bugetul este 80% pentru persoane fizice si 10-15% persoane juridice. Au accesat cetatenii intregul buget. Sunt 640 de milioane de lei pentru RABLA care s-au si antamat si 600 de milioane pentru electric care sunt solicitate si cu siguranta se vor termina si acolo,” a spus acesta.
Continuand declaratiile, acesta afirma ca este sigur ca in perioada urmatoare vor fi scoase din uz 250.000 de masini mai vechi de 15 ani deoarece considera ca situatia nu este prea buna si trebuie folosite solutiile existente. ,,[…] Au fost inmatriculate peste 300.000 de masini SH in 2021. Este o cifra uriasa. Daca n-ar exista RABLA, efectul s-ar pastra pe sosele. Asa macar 70-80.000 de masini poluante sunt scoase anual din trafic”, a concluzionat Tanczos.
Similar Articles
Și atunci nu ar fi mai bine sa se verifice la RAR și la ITP noxele și la motoare diesel? Din ce știu eu, la diesel se măsoară doar opacitatea fumului… Că de-aia Giovanni prefera diesel și îi dă DPF jos, că nu îl ia nimeni la picioare-n fund. Părerea mea, dacă s-ar măsura noxele și la diesel, nu cred că ar mai fi atâția zmei care să își cumpere diesel și să scoată DPF-uri
Problema nu este la Adelina care a luat permisul si si-a luat un i10 1.1 benzina la 2000 euro cu care sa se plimbe prin oras. Problema este la Giovanni care are 2000 de euro si isi ia un E Class euro 3 sau euro 2 si ne polueaza pe toti. Sau toti care au Euro 4+ si au scos filtrul de particule pentru ca ei vor sa fenteze sistemul ca doar nu sunt fraieri sa traiasca civilizat intr=o societate. Ei is mai smecheri. Alora le-a pus gand rau Mr. Barna.
Cata vreme nu vor exista restrictii si taxe, oamenii vor alege sa cumpere masini vechi, mai ales pentru incepatori sau pentru hamalit una-alta. E logic, nu te complici cu motoare sofisticate cu filtre DPF si Adblue daca poti sa-ti cumperi un TDI euro 4 la care o revizie completa nu sare de 100euro. Sau pentru un incepator, un motor MPI va fi mult mai indulgent la sofatul unui amator decat motor cu turbo si cilindree mica.
Iar masuri nepopulare (taxe, restrictii, etc.) nu putem astepta de la „Tanczos” bacii asta, vine dintr-un partid care abea a trecut pragul electoral de 5%, nu isi permite sa supere atatia oameni.
Din ce imi amintesc, voucherul era de 3000 de lei parca. Ceea ce ar fi cam 20-30% din valoarea unei masini vechi de 15 de ani.
Teoretic la 5000 de euro gasesti Megane III, Focus III, Opel AStra J, Kia Cee’d de prin 2012, masini normale. Nu super car, dar nici troace ordinare.
Va fac un calcul simplu ce inseamna defapt o masina mai noua de 15 ani. Deci sa zicem ca in 2022 vrem sa luam o masina mai noua de 15 ani cu care sa mergem 5 ani, calculam asa 2022+5 =2027 – 15 ani =2012. Deci asta inseamna ca trebuie sa cumparam o masina de 2012, daca ne uitam pe OLX la masini din 2012 in sus vom vedea ca la 4-5000 euro ne putem permite numai masini de buget, niste jafuri mici fara dotari. Asta pentru cei care isi permit 4-5000 euro ca majoritatea romanilor nu isi pot permite o asemenea cheltuiala, sub 4000 euro nici nu gasesti masina ….Un calcul mai decent si mai adaptat nevoilor noastre ar fi sa ne gandim la masini pana in maxim 20 de ani nu 15 ani.
pentru o anumita suma de bani omul isi poate casa masina veche pentru a nu-si cumpara o alta masina
Asta chiar ar fi o buna idee. Dar depinde si de acea suma de bani. Nimeni nu isi va casa masina pentru 5% din valoarea curenta :).
Aici din pacate problema este la coruptia din sistem despre care dommnul Barna este constient, respectiv a societatii care nu vrea sa respecte legea sau masina sau alti oameni sau orice in general. Dar momentan focusul este pe masinile vechi, mai vechi de 15 ani deci vorbim despre 2006-2007 cand Euro 3 inca domina si DPF-ul abia aparea in spatiu.