Prima generatie a fost o piesa hit ca aia cu Dan Spataru n-a murit, a doua generatie a fost un dezastru iar Mini Cooper F55 ne demonstreaza ca a treia oara e cu noroc.

Si asta pentru ca primul Mini Cooper a fost tentativa celor de la BMW de a prelua acest brand britanic si acolo s-a vazut efortul scazut pe partea mecanica. Au luat si ei ce motoare au gasit prin spatele fabricii si l-au lansat in piata, unde a fost un succes mai ceva ca Vara Manelelor 2003 – 16 melodii, 17 hit-uri. Dar nemtii s-au trezit ca au nevoie de motoare mici si ei nu se pricepeau la asta asa ca au sunat francezii si au scos cateva motoare impreuna, in special faimosul 1.6 THP care a fost un motor mai dubios decat istoricul de browser al colegilor de camin, iar generatia a treia de Mini Cooper F55 se foloseste de experienta de pana acum si in sfarsit face treaba cu trebuie.

Daca ar fi un serviciu, Mini Cooper F55 ar fi bufet suedez. Daca ar fi o femeie, Mini Cooper F55 ar fi Elwira Petre. Daca ar fi un service, ar fi Service Relu Nebunu unde se fac adaptari de cruise control, detailing, polish faruri, furat motorina din dube si cantat la nunti, botezuri, cumetrii, instalari windows, ceaiuri dansante, divorturi, avorturi. Cu alte cuvinte, Mini Cooper F55 le face pe toate. Poate sa arate bine, poate sa fie sport, poate sa fie practica, le face pe toate.

Asta pentru ca avem versiunea coupe in 2 porti, avem versiunea in 4 porti, avem versiunea cabriolet si avem versiunea coupe. Avem de la un benzinar de 75 de cai pana la un diesel de 170 cai si iar un benzinar dar de 302 cai. Si apoi mai ai si optiunile de personalizare, semn ca nemtii de la BMW s-au inspirat de la Opel Adam si ai miliarde de optiuni de personalizare. Mini Cooper F55 – sanatoriul unde gasesti orice pitic pentru orice creier.

 

Motoare Mini Cooper F55

Benzina

  • 1.2 Turbo de 75 si 102 cai – Din fericire acest 1.2 Turbo nu are treaba cu 1.2 Turbo de la Peugeot, daca tot au un istoric comun cei doi producatori, ci e doar versiunea Lite a lui 1.5 Turbo. Cel de 75 cai e la fel de insuficient ca programul din baruri acuma ca se inchide la 21:00 asa ca fa un efort si cauta unul de 102 cai.
  • 1.5 Turbo de 136 cai – Cand a fost lansat motorul asta a fost scandal, cu furci, topoare, cu epilat, cu mancat coliva. Dar iata ca a fost destul de bun pentru i8, a fost destul de bun pentru Mini Cooper si apoi destul de bun pentru Seria 3.
  • 2.0 Turbo de 189, 228 si 302 cai – Rezervat pentru Mini Cooper S si John Cooper Works, motorul asta e senzatie megacotatie cu motoare americane si figuri paranormale cu opturi verticale. Acuma ca am laudat motorul, sa trecem si la singura problema reala. Motorul asta are un senzor de alunecare a ambreiajului, ca sa te anunte din timp ca ambreiajul e pe cale de pensionare. Problema este ca senzorul asta se poate strica si tu poti presupune ca e stricat ambreiajul si schimbi ambreiajul degeaba.

 

Diesel

  • 1.5D de 94 si 114 cai – La fel ca si pe Seria 2 Active Tourer, mi se pare scandalos sa ceri atatia bani si sa primesti un diesel de 94 de cai. In 20-20. Sigur, Mini Cooper e mai ieftin dar e ca si cum ai spune ca nu ai scapat pe jos cafea Starbucks ci doar cafea Costa Rica deci nu e bai.
  • 2.0D de 168 cai – Minunat pentru Seria 3 si chiar e motorul de pe 320d, dar pe Mini Cooper F55 nu prea are ce cauta. In primul rand e o masina de oras iar in al doilea rand costa atat de mult incat mai degraba merita un 2.0 Turbo care are din start minim 20 de cai in plus. Ca si motor efectiv, dependent de schimburi de ulei la 8000 km cum era dependent Luis Stan de Tik Tok, si e foarte fiabil daca pastrezi regimul asta. Altfel e gheboasa.

 

Electric

Electric de 184 cai – Mini Cooper SE e o masina mai gresita decat episodul Plasa de Stele cu Morosanu in autobuz. Pe langa faptul ca e mult mai grea masina deci mai putin dinamica datorita bateriilor, autonomia oficiala e de doar 180 de km. Asta inseamna ca in realitate daca prinzi 120 de km autonomie esti cineva.

 

Probleme Generale Mini Cooper F55

  • Versiunea cabrio nu e cea mai bine insonorizata posibil asa ca va trebui sa tipi ca Vadim ca sa te poti auzi sofer cu pasager, om cu om si Vadim cu Moculeasca.
  • Chederele la portiere pentru editia in 4 usi nu sunt cele mai calitative posibil.
  • Si apoi vine cea mai mare problema a lui Mini Cooper, nu doar F55. E un BMW Lite, construit cu piese BMW si asta inseamna mententa BMW cu piese BMW si preturi BMW. Da, cel mai ieftin Mini Cooper e cu 8.000 euro mai ieftin decat cel mai cel mai ieftin Seria 1, dar costurile de mentenanta vor fi pe acolo.

Verdict Mini Cooper F55

Rusine Dinu Patriciu!!! Asta ai fi spus despre generatia anterioara. Dar generatia curenta de Mini Cooper e fix ce trebuie, o masina sport care poate sa se adreseze oricarui pitic, indiferent de cat de improbabil ar fi. Sigur, e scump de cumparat si de intretinut, dar daca vrei distractie si nu vrei chiar sa faci plonjonul catre BMW / Audi / Mercedes dar parca nici Kia / Renault / Ford nu te satisfac, Mini sta la jumatatea centrului.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand 1.5 Turbo de 136 cai daca vrei ceva civilizat si 2.0 Turbo de 228 cai daca vrei ceva necivilizat, iar la capitolul diesel recomand 1.5D-ul de 114 cai pentru simplul fapt ca 2.0D-ul e mult prea scump si nu are logica pe Mini Cooper.