Daca tot s-a pensionat Lancer-ul, Tara Soarelui Rasare a cam ramas fara o masina gen Loganul. Dar nu-i bai, pentru ca Toyota Corolla E170 i-a luat locul mai ceva decat Irina Fodor a inlocuit-o pe Gina Pistol.

Sau Simona Gherghe o inlocuit-o pe Mirela Vaida. Sau Mirela Vai Nu Da! In orice caz, Toyota Corolla E170 i-a luat locul pe deplin lui Mitsubishi Lancer dupa ce a fost pensionat definitiv in 2017. Sigur, nici pana acum nu era Corolla neaparat departe de Logan, dar acum chiar a ramas la jumatatea centrului si a devenit Loganul Asiatic, in timp ce Fiat Tipo era Loganul italian si Skoda Rapid Loganul nemtesc.

Si inainte sa aruncati cu reziduuri metabolice umane in mine pentru ca indraznesc sa compar Dacia Logan cu Toyota Corolla sau Dacia cu Toyota cu totul, sa ne uitam pe cifre. Un Logan mediu costa undeva la 10.000 euro, unul dotat cu tot ce aveai nevoie. Toyota Corolla E170 costa la un moment si 12.000 euro, pentru un model de baza. Un Logan la 10.000 euro avea un 0.9 turbo benzina de 90 de cai, iar o Corolla de baza avea un 1.33 benzina de 100 de cai deci puterea era cam pe acolo. Dotarile erau cam pe acolo, cu mentiunea ca Loganul avea ceva mai multe dotari fata de Corolla de baza, dar Toyota era ceva mai fiabila, avea un interior mai calitativ, iti lasa impresia de calitate si avea si mai mult loc in spate.

Si uite asa Toyota Corolla E170 a ramas o masina de baza pentru oamenii care lucreaza pe cont propriu, Corolla E170 fiind masina oficiala a oamenilor cu PFA. Avea o reputatie solida construita pe spatele generatiei anterioare, era Toyota, era fiabila, era spatioasa, economica si ieftina. Adica, daca o luai in sus…asta, daca o luai pe persoana fizica cumparai un model decent cu 15000 euro, iar daca o luai in PFA si deduceai TVA-ul plateai si mai putin. Plus ca in zona asta de PFA-aproape-afacere imaginea conteaza dar in ideea ca sa nu te faci de ras cu masina pe care o ai. Nu trebuie sa ai ultima nebunie de Q7 + formatie de lautari, trebuie sa ai o masina cu care sa nu te faci de ras. Iar Corolla E170 era fix asta. O masina cu care nu te faceai de ras oriunde mergeai, dar cam atat.

 

Motoare Toyota Corolla E170

Benzina

  • 1.33 MPI de 100 cai – Cand spuneam de o Corolla la 12000 euro, la motorizarea asta ma refeream. Sigur, e fiabil si prinde 100 km/h dar cam asta e tot ce se poate spune despre motorul asta. Cateodata pica pompa de apa si cateodata baga ulei talpa, dar e un motor la fel de entuziast ca El Presidente.
  • 1.6 MPI de 132 cai – Motorul pentru instariti. Inrudit cu cel de 1.33 deci aceleasi probleme si aceeasi fiabilitate, cu alte cuvinte nu ai emotii pentru ca tu clar nu vei mai avea masina in posesie in momentul in care vor incepe problemele de ulei, indiferent cati km are masina asta. In schimb trebuie mentionat ca asta e singurul motor cu cutie automata disponibila, si anume cutia CVT Multidrive S care e buna in sinea ei, pana cand se strica si poti lua alta pentru ca noi nu avem mecanici pentru asa ceva.

 

Diesel

1.4 D-4D de 90 cai – Am sa imi mentin ideea din articolul despre Auris si am sa zic ca e insuficient renal motorul asta. Dar asta se cumpara deci nu trebuie sa fiu hater. Atata timp cat respecti intervalul de service, nu are probleme specifice. Totusi insist sa spui si ceva negativ si anume volanta care este cu masa dubla pentru ca normal ca un 1.4 diesel are nevoie de volanta cu masa dubla ca sa nu cumva sa iti rupa picioarele cand calci pedala.

 

Probleme Generale Toyota Corolla E170

  • Motorasele stergatoarelor pot intra in greva spontana asa ca e important sa ai o poza cu Simona Patruleasa cu tine pentru ca sa topesti instant gheata.
  • Interiorul ala e mult prea anost pentru oricine are minime tangente auto. Are un feeling premium dar se intampla sa mai si scartaie dar oricum nu te deranjeaza pentru ca oricum vorbesti toata ziua la bluetooth in timp ce te indrepti spre urmatorul client.
  • Electromotorul poate da semne de oboseala de parca abia a venit din concediu si are nevoie de concediul de dupa concediu.
  • Insonorizarea e un punct slab la Toyota dar oricum nu ai timp sa fii deranjat de asa ceva pentru ca tu oricum vorbesti continuu la bluetooth in timp ce te indrepti spre urmatorul client.

 

Verdict Toyota Corolla E170

E o masina fiabila, anosta, cu care nu te faci de ras atunci cand te intalnesti cu clientii. Cel putin la noi in Europa unde nu avem versiuni puternice pentru ca nu se cumpara. Drept dovada si raritatea motorului 1.6 de 132 de cai. Nope, s-a cumparat ce era mai ieftin sau ce era mai economic, in functie de ce zicea agentul de la reprezentanta. Ar putea sa il comercializeze si pe rafturile din supermarketuri, cu standardul alb-electrocasnic. Dar macar e fiabil, practic, util si consuma putin. Daca ar fi o persoana, ar fi genul de persoana criticata de catre Cheloo in melodia Vicii.

 

Ce motoare recomand? Pentru benzina vei cumpara oricum 1.33 de 100 cai iar pentru diesel 1.4 D-4D de 90 cai.