Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Citroen C2 ( 2003 – 2009 )

Multa lume face misto de masinile franceze doar pentru ca asa au auzit ei prin 1960 si de atunci tot o dau cu placa asta. Dar sunt unele masini, gen Citroen C2, care chiar merita stigma negativa.



A mai vazut cineva recent masina asta pe strada? Citroen C2 stiu ca a incercat sa faca parte din grupul vesel pentru Glovo, Foodpanda si ce aplicatie de livrari a mai aparut saptamana asta, dar a disparut la fel de bine precum VW Fox sau Polo 6n.


Poate pentru ca nu mai sunt suficiente ramase functionale? Adica, Citroen C3 a fost un experiment usor nefericit iar Citroen C2 e in esenta jumatea lui C3. La propriu. Jumate de dotari, jumate de porti, jumate de portbagaj. Citroen C2 – masina oficiala lajumate.ro. Doar pretul nu e la jumate si atunci vine intrebarea de ce sa nu cumperi un C3 sau un C4 direct.


Sigur, masina asta a fost senzatie mega cotatie ce buna prestatie cu dedicatie, cum spuneau cei de la Ca$$a Locco prin 2013, dar nu la noi. Asta pentru ca a existat Citroen C2 VTS si care intradevar a fost o masina glorioasa, cu o cariera ilustra in motorsport si care era ieftina de cumparat dar in special ieftina de asigurat in tarile cu mai multe criterii decat varsta si dimensiunea motorului. Citroen C2 VTS trecea de 200 km/h si de la 0 pana la 100 km/h avea nevoie de doar 8 secunde, ceea ce insemna ca te puteai lua confortabil de gat cu un E Class 2.2 diesel de 170 cai. Nu mai spun de versiunile de Motorsport si mai specific Junior WRC unde Sebastian Loeb l-a fugarit prin 2002.


Toate bune si frumoase, dar majoritatea C2-urilor nu au fost versiuni sport. Nu, majoritatea C2-urilor au fost 1.1 benzina sau 1.4 diesel, iar alea atingeau 0-100 km/h in 15 – 17 secunde ( pana si Range Rover P38 te lasa in ceatza ) si unele aveau chiar si servodirectie. Multe dintre ele nu. Serios acum, lasand exagerarea, modelul de baza avea un radio CD, servodirectie si atat. Daca ii puneai aer conditionat ii urca timpul de acceleratie 0-100 km/h de la 15 secunde la 17 secunde dar in zona aia ce mai conteaza 2 secunde. Desi s-ar putea sa conteze acele 2 secunde pentru ca asta inseamna 2 secunde petrecute in plus in care esti fortat sa te uiti la interiorul ala.



Motoare Citroen C2


Benzina



  • 1.1 MPI de 60 cai – Da, asta e motorul ce vine in echiparea Benone Sinulescu. Dar macar e fiabil sau mai bine zis ca functioneaza si fara diverse componente gen catalizator sau galerie de admisie. Componente care vor ceda inevitabil dar care nu vor afecta motorul asta.

  • 1.4 MPI de 73 si 88 cai – Sincer, versiunea de 73 de cai e cel mai echilibrat motor de pe Citroen C2 si venea si cu toate dotarile necesare pentru o masina de genul asta. Suportii motor se uzeaza prematur dar cam asta e toata distractia pe partea de reparatii la el si plus ca a fost si un motor foarte popular prin lumea Citroen si Peugeot asa ca il recomand.

  • 1.6 MPI de 125 cai – Faimosul Citroen C2 VTS, doar ca nu stiu sa existe oameni care sa se gandeasca in 20-22 la un Citroen C2 sport sau orice fel de Citroen Sport. In afara de DS3 Racing. Ideea era ca acuma sunt oarecum de colectie si costa cat nu fac. Plus ca suruburile galeriei de admisie cad din mers.


Diesel



  • 1.4 HDi de 68 cai – Macar daca ii dadeau un cal in plus ca sa fie 69 si sa ai motiv ca sa il cumperi. Dar asa? Daca tot il cumperi, nu uita sa cumperi si setul complementar de injectoare si rezervele la injectoare pentru setul complementar de injectoare. 

  • 1.6 HDi de 109 cai – Nu inteleg de ce nu au pus si versiunea de 90 de cai, mai accesibila gen, si au mers direct in nebunia de 109 cai. Probabil ca sa te duci mai repede la service ca sa schimbi sita de la turbina pentru ca nu schimbi sita vei schimba turbina la fiecare 2 semafoare. Si intre 2 turbine vei mai schimba si un injector. Pot vorbi despre motorul asta zile in sir.


 



 


Probleme Generale Citroen C2



  • Franele pe spate se uzeaza prematur in sensul ca placutele se lipesc de disc la fel cum se lipeste guma de adidas sau can-canul de Prodanca.

  • Cutia semi automata Sensodyne nu iti va albi dintii, dar iti va albi in schimb parul din cap la cate probleme iti va face.

  • La fel si servodirectia doar ca acolo ai de investigat intre coloana de directie, pompa de servodirectie si restul auxiliarelor. Spor!

  • Portbagajul este inexistent dar nu trebuie sa fii Clarvazatoarea Ildiko pentru a realiza asa ceva. Am incercat sa pun un stick USB in portbagaj dar dupa jumate de ora am renuntat.

  • Interiorul ala ma duce cu gandul la depresie. Daca ar fi  medicament, ar fi diazepam. Daca ar fi o persoana, ar fi Relu Mihalache in 20-22. Daca ar fi fenomen politic, ar fi sperantele alegatorilor USR care au sperat ca se va schimba ceva in Romanistan. Daca ar fi mancare, ar fi un meniu de spital de stat, pus la sanchi de o bucatareasa, dupa ce o furat tot ce e mai bun si tie ti-a ramas doar ce s-ar da la troaca. Daca ar fi personaj de serial, ar fi Toby Flenderson. 


 



Verdict Citroen C2


Chiar am reusit sa scriu 900 de cuvinte despre acest esec auto? Poate ca in alte tari a fost populara, dar la noi clar nu. A fost un Citroen slab, intr-o tara VW. Stau si ma gandesc ca astazi ar fi rupt stilul pe livrari, dar se pare ca vremea a fost nemiloasa cu aceste masini si astazi abia le mai vezi. Ceea ce nu e neaparat o pierdere.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 1.4 MPI de 73 de cai iar pentru diesel nu recomand nici unul. Maxim 1.4 HDi de 68 de cai, cu toate problemele lui.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA